Muntenia News | Homepage

Dosarul lui Constantin Nicolescu, trimis inapoi la Curtea de Apel Bucuresti pentru rejudecare

👤Scris de Alexandru Stan 🕔21.Mar 2014 Citit de 157 ori Sursa: STIRI

Dosarul fostului presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu in care acesta este acuzat ca a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, in baza unor acte false, va fi trimis inapoi Curtii de Apel Bucuresti, pentru rejudecare, a decis, vineri, instanta suprema.

Decizia este definitiva, astfel ca dosarul se va intoarce la instanta care l-a condamnat pe Constantin Nicolescu, in noiembrie 2013, la trei ani si patru luni inchisoare.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges a fost trimis in judecata, in 18 mai 2011, de procurorii DNA, care il acuzau ca a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unitati de invatamant, in baza unor acte false.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Cornel Penescu, actionar majoritar al SC PIC SA Pitesti, Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung, Ion Stefan, primar al comunei Budeasa din judetul Arges, Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, Gheorghe Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiasi firme si dirigintii de santier Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea, potrivit Mediafax.

In prima instanta, acest dosar a fost trimis spre a fi solutionat la Tribunalul Arges, insa dupa doi ani, in februarie 2013, aceasta instanta si-a declinat competenta in favoarea Tribunalului Bucuresti.

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au dat, in 28 mai 2013, prima sentinta in dosar, Nicolescu fiind condamnat la un an de inchisoare cu suspendare. Aceasta solutie nu a ramas definitiva, ci a fost atacata cu apel de procurorii anticoruptie.

In 11 noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a decis condamnarea fostului sef al CJ Arges la trei ani si patru luni inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi. Tot atunci, instanta a dispus confiscarea sumei de 66.518 lei primita drept mita de la Cornel Penescu. Acesta din urma a ramas cu pedeapsa data de Tribunalul Bucuresti, respectiv de noua luni de inchisoare cu suspendare.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, atat de procurorii anticoruptie, cat si de Nicolescu si ceilalti inculpati din dosar.

Anchetatorii au stabilit ca, in cadrul unui proiect finantat din fonduri PHARE, Consiliul Judetean Arges a accesat un program de finantare nerambursabila in suma de 900.000 euro, avand ca obiectiv efectuarea de lucrari de reabilitare sau reconstructie a patru unitati scolare de pe raza judetului Arges, respectiv din municipiile Campulung, Curtea de Arges si comuna Budeasa, pe motiv ca ar fi fost afectate de inundatiile din perioada aprilie – august 2005.

Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la data de 5 iunie 2006 de catre Constantin Nicolescu, Calin Ioan Andrei, Gheorghe Nicut si Ion Stefan. Cererea de finantare a fost elaborata de Florian Despan, in calitate de director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges si totodata manager – coordonator de proiect.

Fondurile au fost solicitate in conditiile in care niciuna dintre aceste unitati scolare nu a fost afectata de inundatiile din perioada invocata. In cererea de finantare a fost mentionat ,,Raportul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges”, document care, in fapt, nu exista, fapt cunoscut de Constantin Nicolescu, spuneau procurorii.

Contractul de grant a fost incheiat in pofida aspectelor nereale consemnate in cererea de finantare depusa in data de 8 iunie 2006, astfel ca beneficiarul, Consiliul Judetean Arges, a primit pe nedrept suma totala de 880.249,95 de euro cu titlu de finantare externa nerambursabila de tip PHARE.

Contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, toate lucrarile de reabilitare fiind realizate de o singura firma, SC Zeus S.A., care a incasat integral sumele aferente atat pentru lucrari executate cat si pentru lucrari neexecutate, iar acea firma se afla in relatii contractuale si in raporturi juridice cu familia lui Constantin Nicolescu.

Cititi si:

Articole Similare

Decizie de ultimă oră în cazul poliţistului care l-a făcut K.O. pe Boureanu VIDEO

Decizie de ultimă oră în cazul poliţistului care l-a făcut K.O. pe Boureanu VIDEO

Agentul de poliție care l-a făcut knockout pe Cristian Boureanu a fost mutat, în secret,

Regulament elevi 2018. Surprize de la Minister! Ce se se întâmplă cu telefoanele şi cu scutirile pentru ora de sport

Regulament elevi 2018. Surprize de la Minister! Ce se se întâmplă cu telefoanele şi cu scutirile pentru ora de sport

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a semnat un ordin pentru modificarea si completarea regulamentului cadru de

Raport inedit: Anxietatea şi depresia au fost recunoscute ca fiind BOLI PROFESIONALE

Raport inedit: Anxietatea şi depresia au fost recunoscute ca fiind BOLI PROFESIONALE

Mai mult de 10.000 de afecţiuni psihice au fost recunoscute ca accidente la locul de

Răceala la copii: Cât de des este normal să răcească un copil pe an

Răceala la copii: Cât de des este normal să răcească un copil pe an

Raceala la copii: Raceala este una din cele mai uzuale forme de imbolnavire printre copiii

SFANTUL ANTONIE CEL MARE: tradiţii pentru spor şi sănătate. Sfântul Antonie alungă duhurile rele

SFANTUL ANTONIE CEL MARE: tradiţii pentru spor şi sănătate. Sfântul Antonie alungă duhurile rele

SFANTUL ANTONIE CEL MARE. Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte la data de 17 ianuarie pe Sfântul