Muntenia News | Homepage

DIICOT: Mari producatori de carne, vizati in ancheta. Carnea alterata ar fi fost trimisa catre abatoare si o firma de catering

👤Scris de David Dumitrescu 🕔12.Mar 2014 Citit de 300 ori Sursa: STIRI

DIICOT arata ca perchezitiile de miercuri vizeaza doua grupari formate din 80 de persoane, suspectate ca au importat carne din state UE, pe care au vandut-o ,,la negru”, o modalitate de actiune a grupurilor infractional fiind sprijinita de mari producatori de pe piata de carne din Romania.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au facut, miercuri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupuri infractionale organizate formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta, informeaza institutia, intr-un comunicat de presa.

Prejudiciul produs de membrii celor doua grupari a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre marii producatori vizati eset Avicola Slobozia.

Cei 80 de suspecti vor fi audiati la sediul DIICOT – Structura Centrala, anchetatorii urmand sa stabileasca ce masuri vor fi luate in cazul acestora.

Potrivit anchetatorilor, membrii gruparilor infractionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achizitionat, prin intermediul unor societati comerciale din Romania, carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fara sa plateasca TVA, conform prevederilor legale, operatiunile reale fiind evidentiate in actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vanduta catre beneficiarul final, prin adaugarea TVA.

,,Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme „fantoma” din alte state comunitare – coordonate de catre exponentii palierului extern, neidentificati, pana in prezent. Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind, in fapt, vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile – „la negru””, a precizat DIICOT.

De asemenea, sustin procurorii, exista suspiciunea ca reteaua achizitiona marfa, fara plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie si Germania, direct prin firme ,,fantoma” ale retelei si apoi o vinde pe piata interna, ,,la negru”, la un pret apropiat de valoarea cu TVA, insa mult sub pretul pietei, ,,fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate insa fara incalcarea prevederilor legale”.

O alta modalitate de actiune a retelei presupunea livrarea, de catre marii producatori de pe piata de carne din Romania, de marfa catre societati comerciale din Bulgaria si Ungaria, de unde marfa se intorcea in Romania, prin societati de tip ,,paravan”, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vandute pe piata interna fara inregistrarea tranzactiilor in documentele contabile, potrivit DIICOT.

,,Aceasta modalitate de actiune presupunea concursul direct al producatorilor autohtoni de carne si produse de origine animala la activitatile ilicite derulate de gruparea in cauza”, au precizat procurorii.

Anchetatorii mai arata ca, in derularea activitatilor ilegale, membrii retelei ar fi folosit mai multe firme detinute in mod direct sau prin interpusi, ,,asupra carora decideau cand si cum vor fi implicate in cadrul fiecarui circuit financiar ilicit, cantitatile si pretul pe fiecare partida de marfa tranzactionata, intocmeau sau dispuneau intocmirea de documente fictive prin care sa justifice circulatia marfurilor si ordonau platile”.

,,Activitatile ilegale cu privire la care exista suspiciunea implicarii gruparii impun inregistrari de achizitii/livrari de bunuri ori servicii fictive si neinregistrarea unor tranzactii in actele contabile ale societatilor controlate si plati pentru astfel de operatiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o alta destinatie decat cea declarata, pentru a diminua baza impozabila ori pentru a sterge urmele unor tranzactii frauduloase, vanzari sub pretul de achizitie, distrugerea unor documente in baza carora au circulat marfurile si altele similare”, potrivit DIICOT.

Anchetatorii sustin ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate, care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse in consum.

De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering apartinand sotiei unui dintre membrii gruparii, pentru a fi preparate si oferite spre consum.

DIICOT sustine ca activitatile infractionale au fost sprijinite si de angajati de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, precum si de lucratori din cadrul Politiei de Frontiera.

Anchetatorii au institut masuri asiguratori, in vederea recuperarii prejudiciului.

Perchezitiile au fost facute de procurorii DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Directia Generala Anticoruptie, cu sprijinul Jandarmeriei Romane, al ANAF – Directia Generala Antifrauda Fiscala, al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Roman de Informatii.

Articole Similare

Preot condamnat la 5 ani de închisoare, pentru tentativă de omor. Omul bisericii a înjunghiat un bătrân

Preot condamnat la 5 ani de închisoare, pentru tentativă de omor. Omul bisericii a înjunghiat un bătrân

Un preot din Sălaj a fost condamnat la cinci ani de închisoare, după ce a

Educaţie financiară copii. 5 lectii esenţiale despre bani pe care trebuie să le dai copiilor tăi

Educaţie financiară copii. 5 lectii esenţiale despre bani pe care trebuie să le dai copiilor tăi

Educatie financiara copii. Cand esti parinte, ai multe lucruri pe care trebuie sa le dai

GRECO: Magistraţii să beneficieze de independenţă, să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite

GRECO: Magistraţii să beneficieze de independenţă, să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite

Delegaţia Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), care a vizitat România în perioada 21-22 februarie, a

Accident pe DN1. O persoană a fost rănită grav

Accident pe DN1. O persoană a fost rănită grav

Circulaţia rutieră este restricţionată pe prima bandă a DN1, pe sensul de mers Bucureşti -

O mamă şi-a reclamat fiica la Poliţie. Motivul este halucinant

O mamă şi-a reclamat fiica la Poliţie. Motivul este halucinant

O femeie din Gorj şi-a dat fiica pe mâna Poliţiei. Aceasta s-a folosit de identitatea