Muntenia News | Homepage

Depresia ii trimite pe someri direct la psihiatru. Persoanele trecute de 40 de ani, refuzate de multinationale

👤Scris de Alexandru Stan 🕔18.Mar 2014 Citit de 296 ori Sursa: STIRI

Romani trecuti de 40 de ani, dar si tineri care au ramas fara un loc de munca de peste sase luni dezvolta tulburari psihice. Lipsiti de posibilitati financiare, cei mai multi merg direct la psihiatru.

Cresterea ratei somajului a dublat numarul persoanelor care sufera de depresie, astfel ca la nivel european unul din 15 oameni este afectat de aceasta boala. Tara noastra se plaseaza pe un onorabil loc doi la nivel european in ceea ce priveste tulburarile depresive, dupa Estonia. Specialistii romani atrag atentia ca situatia este de fapt mult mai grava si ca din ce in ce mai multi romani dezvolta probleme de ordin psihic.

La problemele curente se adauga si lipsa posibilitatii de a accesa serviciile unor psihologi, cei mai multi ajungand, de multe ori prea tarziu, sa apeleze la serviciile medicilor psihiatri.

,,Este clar ca fenomenul este mult mai amplu. Suntem un popor trist, o natie ingandurata, mai ales ca traim asa cum traim. Prea putini someri isi permit sa vina la psiholog, pentru ca nu au bani. In plus, depresia este mai accentuata in randul barbatilor care raman fara un loc de munca decat in cazul femeilor. In conditiile in care aceste persoane isi pierd serviciul in jurul varstei de 40 de ani, este mai greu de suportat acest gand – cel al inutilitatii”, a explicat profesorul Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania (CPR).

Numarul somerilor cu depresie s-a dublat

Daca putini someri isi permit sa scoata din buzunar bani pentru o sedinta la psiholog, acestia apeleaza cu incredere la medicul psihiatru, ale carui servicii sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari.

Medicul Simona Trifu, careia i-au trecut pragul 10.000 de persoane, atrage atentia ca tot mai multi dintre cei care apeleaza la serviciile sale au stari depresive care au debutat dupa pierderea locului de munca.

,,Exista un sector populational cuprins intre 40 – 50 de ani, adica 39% din totalul somerilor, cu vechime in munca in jurul a 20 de ani, cu nivel mediu de calificare, major afectat. Numarul persoanelor in aceasta situatie care manifesta tulburari psihice s-a dublat in ultimul an”, mai spune doctorul, adaugand ca primul episod depresiv apare in intervalul a sase luni dupa pierderea locului de munca.

Somerii trecuti de 40 de ani care dezvolta probleme psihice sunt si principalii candidati la pensionarea pe caz de boala. ,,In cazuri mai grave se poate ajunge si la tentative de suicid”, a explicat Mihai Anitei.

Rata somajului, constanta

Desi medicii sunt ingrijorati de dimensiunea fenomenului, care s-a accentuat in perioada crizei financiare, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortelor de Munca (ANOFM) sustin ca rata somajului inregistrat in randul persoanelor trecute de 45 de ani, la nivel national, a ramas constanta in ultimii trei ani – 26%.

,,In cazul persoanelor cu studii superioare, somajul nu este atat de accentuat, dar este insa adevarat ca acestia nici nu apeleaza la ANOFM”, au explicat surse din Ministerul Muncii.

Si tinerii sunt afectati de depresie

O alta categorie in atentia specialistilor este cea a tinerilor care, dupa ce au obtinut rezultate remarcabile la invatatura in scoli de prestigiu, nu si-au gasit loc de munca. ,,Este dezarmant atunci cand ai anumite asteptari sa nu gasesti de munca. Pe de alta parte, statul prelungeste in mod artificial pregatirea tinerilor, apoi companiile ii spun ca este supracalificat si nu il angajeaza. Este o reactie perversa”, a conchis Anitei.

Angajatul trecut de 40 de ani, refuzat in multinationale

Pe langa problemele de sanatate cu care se confrunta din cauza lipsei de oportunitati profesionale, persoanele trecute de 45 de ani, aflate in cautarea unui loc de munca sunt, de cele mai multe ori, victime ale discriminarii.

Articole Similare

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018. Cum se calculează MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2018

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018. Cum se calculează MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2018

Daca te-ai intrebat cum se calculeaza media de admitere la liceu, citeste in continuare. Citește

CALENDAR AN SCOLAR. Patru vacanţe, la anul, pentru elevi. Structura anului şcolar 2018-2019. Când se întorc la ore

CALENDAR AN SCOLAR. Patru vacanţe, la anul, pentru elevi. Structura anului şcolar 2018-2019. Când se întorc la ore

Structura anului școalar 2018-2019 a fost făcută publică de Ministerul Educației. Elevii care au intrat

Aglomeraţie şi nervi la Casa de Pensii. Peste 200 de pensionari s-au călcat în picioare pentru bilete de tratament subvenţionate VIDEO

Aglomeraţie şi nervi la Casa de Pensii. Peste 200 de pensionari s-au călcat în picioare pentru bilete de tratament subvenţionate VIDEO

Aglomeraţie şi nervi la Casa de Pensii Bihor. Peste 200 de pensionari s-au călcat în

Anchetatorii au făcut profilul criminalului fetiţei de 5 ani din Baia Mare. "Este un adult nedezvoltat, astenic…"

Anchetatorii au făcut profilul criminalului fetiţei de 5 ani din Baia Mare. "Este un adult nedezvoltat, astenic…"

Ancheta în cazul Esterei, fetița violată și ucisă în Baia Mare e departe de a

Pateuri expirate de un an, într-un hipermarket din Timişoara

Pateuri expirate de un an, într-un hipermarket din Timişoara

Un bărbat din Timişoara a avut parte de o surpriză neplăcută când a mers la