Muntenia News | Homepage

De ce nu este legala exploatarea gazelor de sist in Romania

👤Scris de Gica Petrescu 🕔20.Mar 2014 Citit de 239 ori Sursa: STIRI

In Romania nu exista nicio baza legala pentru exploatarea gazelor neconventionale, categorie din care fac parte si gazele de sist. Legea petrolului se refera doar la gaze conventionale, iar ANRM a adaugat termenul de gaze neconventionale in contractele de concesiune, incalcand legea. Dincolo de faptul ca concesiunile sunt ilegale, ele nu sunt in interesul national deoarece firmele straine pot face ce vor cu gazul obtinut prin concesiune, nefiind obligate sa vanda Romaniei.

Acestea au fost cateva dintre concluziile dezbaterii „Cadrul legal pentru exploatarea resurselor neconventionale in Romania”, organizata ieri de Grupul de Initiativa al Societatii Civile Barladene (GISC), Asociatia Romania Vie si Cercul Studentesc „Floarea de Foc” la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

In Aula Magna unde se formeaza viitorii juristi, avocati si judecatori ai tarii, experti si reprezentanti ai societatii civile au discutat despre vidul legislativ din acest domeniu, de care profita interese private, si despre statul care nu apara interesele cetatenilor sai. Acestia nu au posibilitatea sa-si apere proprietatea privata si nu stiu la ce instante sa mai recurga pentru a li se face dreptate.

Willy Schuster, razesul din Mosna care a indraznit sa indeparteze dinamita si cablurile Chevron plantate ilegal pe pamantul sau si care a fost amendat si batut de jandarmi, a povestit cum toate demersurile sale catre autoritati pentru a i se face dreptate au ramas fara raspuns si cat de „usuratic” manipuleaza angajatii Prospectiuni SA explozibil in apropierea comunitatilor si copiilor. Totodata el s-a adresat juristilor romani, absolventilor Facultatii de Drept, cu rugamintea de a-i spune ce mai poate face pentru a se apara de abuzurile autoritatilor.

Afrodita Iorgulescu, profesor emerit la ASE, a vorbit despre gazele de sist din perspectiva interesului national. Ea a aratat ca nu exista in legislatia actuala o definitie a gazelor de sist si nici a gazelor neconventionale, chiar daca autoritatile incearca sa afirme ca legile nu fac diferenta intre gaze conventionale si neconventionale. „Gazele de sist sunt gaze captive, nu libere, in timp ce resursele conventionale sunt acumulari de gaze in straturi permeabile, ceea ce permite curgerea libera a acestora. Legea petrolului se refera doar la gaze conventionale”, a explicat Iorgulescu. In opinia ei, Agentia Nationala de Resurse Minerale lucreaza pe sest cu gazele de sist pentru ca nu a specificat nicaieri care perimetre sunt pentru shale gas, ,,iar romanii au aflat de la Chevron”. Mai mult, ANRM a comis o ilegalitate introducand in licentele de concesiune cu Chevron termenul de exploatare gaze neconventionale, contrar legii.

Pe de alta parte, Afrodita Iorgulescu a subliniat ca exploatarea acestor resurse nu se face in interesul national, care nici n-a fost definit pentru a putea fi aparat. In trecut, legislatia romana prevedea in materie de exploatare a resurselor solutia de impartire a productiei (production sharing agreement), prin care 45% din resursa extrasa revenea Romaniei, iar restul companiei straine. Mai mult, redeventa petroliera era variabila, in natura. In prezent insa legea prevede concesiunea si redevente petroliere fixe in bani (foarte mici), care nu sunt avantajoase pentru o tara saraca ca Romania.

Mult invocata independenta energetica, clamata mai ales de presedintele Basescu si premierul Ponta, este o amagire deoarece concesiunea presupune ca tot gazul extras este la dispozitia companiei straine, iar aceasta nu este obligata sa-l vanda Romaniei, ci poate sa exporte intreaga cantitate.

,,Ce independenta energetica este asta sa scapi de dependenta de rusi si sa cumperi gaz romanesc de la americani?”, a concluzionat Afrodita Iorgulescu.

Si Daniela Grigoras, avocat si membru al Asociatiei Romania Vie, a subliniat ca gazele de sist nu sunt reglementate nicaieri in legislatia romaneasca, nefiind definite. Ca urmare nu exista un cadru legal pentru explorare si exploatare, iar consecintele asupra mediului inconjurator nu pot fi masurate obiectiv.

La randul ei, geologul Georgeta Ionescu a vorbit despre riscurile fracturarii hidraulice in volum mare, ca tehnologie de exploatare a gazelor de sist, pentru mediu si pentru om. Ea a aratat ca mai multe tari au impus moratorii sau chiar au interzis explorarea si exploatarea pe baza acestei proceduri, Franta fiind un caz notabil in acest sens.

Principalele probleme pe care le ridica fracturarea hidraulica sunt cantitatea mare de apa necesara care este scoasa din circuitul natural, afectarea terenurilor si a surselor de apa potabila si seismele.

„Zacamintele neconventionale se gasesc la mare adancime – 1.500- 6.000 de metri sub pamant iar doua treimi din fluidul de fracturare ramane in subteran. Este nevoie de pomparea a zeci de mii de metri cubi de apa, iar acest amestec este alcatuit din circa 95% apa, restul fiind nisip si substante chimice”, a explicat Ionescu. Geologul a aratat ca aceasta pompare se face la o presiune foarte mare de peste 1.000 de atmosfere.

Dincolo de problema cantitatii mari de apa necesare, intr-un context in care apa devine o resursa tot mai rara si mai importanta, exista riscuri de mediu legate de accidente si explozii la puturi, de depozitarea si tratamentul inadecvat al deseurilor solide si al fluidului uzat. Mai mult, substantele chimice folosite pentru fracturare sunt extrem de toxice pentru organismele vii, ele fiind cancerigene, mutagene si cu efect negativ asupra functiei de reproducere.

O alta problema a exploatarii gazelor de sist este ca mii de hectare de teren arabil vor fi scoase din circuitul agricol. Agricultura si cresterea animalelor vor fi puternic afectate din cauza consumului mare de apa, a poluarii solului si a faptului ca productia va fi subminata de exploatare, in sensul ca taranii nu vor mai putea sa-si vanda produsele.

In opinia expertei, nu exista nici garantii ca panza freatica si solul nu vor fi contaminate, mai ales ca in SUA au existat cazuri in care substantele toxice au fost deversate in rauri. Nici riscul aparitiei de cutremure ca urmare a exploatarii gazelor de sist nu poate fi exclus pentru ca tot in America au avut loc sute de seisme in regiunile unde s-a folosit procedeul fracturarii hidraulice.

Ultimul vorbitor, Cristina Canepa, doctor in matematica si membru al Grupului de Initiativa al Societatii Civile Barladene (GISCB), a prezentat modul in care au fost exploatate gazele de sist in statul american Pennsylvania unde a locuit o perioada. In 1985, legea americana privind reglementarea extractiei de petrol si gaze nu mentiona deloc gazele de sist sau fracturarea hidraulica, dar in 2006 a fost instalata prima sonda pentru gaze de sist. In 2010 Pittsburgh interzice forarea pentru gaze de sist in perimetrul orasului deoarece companiile nu tratau apa reziduala, ci diluau acest fluid si il deversau apoi in rauri.

La statiile de epurare s-au inregistrat nivele ridicate de bromuri. Bromura ajungea in apa de baut dupa ce trecea prin statia de epurare spre a fi curatata si tratata. Ea era tratata cu un dezinfectant. Aceasta combinatie de cloruri si bromuri producea trihalometan, carcinogen. Companiile furnizoare de apa (publice si private) au avut mari probleme in a mentine scazut nivelul de trihalometan din apa de baut.

Pe de alta parte, in 2010, la 20 de mile nord de Pittsburgh a explodat o sonda, doi oameni au murit, iar fluidul injectat a iesit afara arzand timp de cateva zile pentru ca autoritatile locale nu aveau experienta si nici echipamentul necesar pentru a stinge un astfel de incendiu.

Articole Similare

Veste bună pentru elevi. O noua vacanţă până la vacanţa mare

Veste bună pentru elevi. O noua vacanţă până la vacanţa mare

ZILE LIBERE 2017. Cu aproximativ doua saptamani inainte de vacanta de vara, elevii vor avea

BREAKING NEWS: Ministrul Justiţiei a publicat lista cu persoanele care au vizitat arhiva SIPA

BREAKING NEWS: Ministrul Justiţiei a publicat lista cu persoanele care au vizitat arhiva SIPA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat joi dimineaţă lista cu persoanele care au vizitat arhiva

Alimentul-minune care îi ajută pe studenţi în sesiune

Alimentul-minune care îi ajută pe studenţi în sesiune

Se apropie cea mai stresantă perioadă pentru studenţi, sesiunea, iar aceştia trebuie să ia atitudine

Drumarii au început deszăpezirea Transfăgărăşanului. Zăpada depăşeşte cinci metri înălţime în unele zone

Drumarii au început deszăpezirea Transfăgărăşanului. Zăpada depăşeşte cinci metri înălţime în unele zone

Drumarii au început să transporte cu utilajele cantități impresionante de zăpadă, de pe DN7C Transfăgărășan,

Cel mai prost hoţ din România este din IAŞI. Furtul de care au râs până şi POLIŢIŞTII

Cel mai prost hoţ din România este din IAŞI. Furtul de care au râs până şi POLIŢIŞTII

Dumitru Hrinca a ramas fara servciu si s-a gandit cum sa faca rost de bani.