Muntenia News | Homepage

De-a rasu`- plansu`… Perle si drame

👤Scris de Ioana Popescu 🕔08.Mar 2014 Citit de 254 ori Sursa: STIRI

„Satul de unde izvoraste Dunarea este Germania din Muntii Padurea Neagra”, pentru ca „hidrocentralele depind de vant si de prelucrarea lemnului” iar in „agicultura pt. ca cad precipitati” … Nu stiu daca sa rad sau sa plang, sa va amuz sau sa plangem impreuna. Propozitiile de mai sus nu le pot numi perle de la simularea probei scrise la alegere – Bacalaureat 2014, ci adevarate drame.

Drame pe verticala si pe orizontala, spatiale, temporale, in toate si dinspre toate directiile.

Am terminat de corectat pachetele de lucrari. Este adevarat ca nu au fost cele din centrele „teoretice si destepte”, ci cele din centrele „tehnico-teoretice-mixte si de supravietuire” ale sistemului educativ in continua schimbare si „suprema evolutie”. Evident ca societatea nu se mai indreapta spre uniformizare sociala si alfabetizare, ci dimpotriva.

Cum poate fi admis un elev in ciclul gimnazial fara ca acesta sa stie sa scrie? Prin toleranta si pentru ca invatamantul este de 10 clase obligatorii. Pai cum sa-l tii prea mult in clasa a IV-a repetent? Ingroasa randurile si depaseste varsta copilariei.

Cum poate fi admis un elev in ciclul liceal fara ca acesta sa stie sa scrie in ciclul gimnazial? Simplu! Printr-un sistem de admitere defectuos, toleranta si lipsa spatiului pentru repetenti.

Asa ajunge la liceu un elev, chiar si fara sa fie capabil sa deschida un dictionar al limbii romane sau sa faca diferenta dintre „apa”, „lemn” sau ,,vant”: „frecventa mult mai mare a hidrocentralelor in zona montana se datoreaza surselor de lemn si de prelucrare a lemnului din zona” sau „hidrocentralele sunt mult mai frecvente la munte pentru ca bate vantul mai tare, sunt toxice”…

Prin 2007-2008, daca imi amintesc bine, constatam ca evaluez lucrari ale unor studenti ce erau departe de a sti sa scrie corect romaneste. A fost prima data cand mi-am pus intrebarea incotro va merge societatea romaneasca, daca cei ce voiau diploma de licenta in economie nu stiau nici macar ramurile economiei, iar industria constructiilor de masini se limita doar la „reno” sau „pejo”. Inca nu-mi disparuse definitiv optimismul in ceea ce priveste generatiile de liceeni. In prezent, imi refac gandurile.

Dar ce importanta mai are geografia pe langa atatea ore de limba romana si matematica sau fizica? Pai de ce trebuie sa mai invatam geografie, ca si asa, gratie reformelor „reformate” se mai studiaza doar o ora pe saptamana si la Bacalaureat mai conteaza ca proba doar pentru filiera teoretica si vocationala. Restul nu mai trebuie sa stie de ce respira aer si nu acid, de ce unii mai stam si cu picioarele pe pamant, iar altii cu capetele in nori, de ce la New York este mereu mai devreme si la Tokyo mereu mai tarziu, de ce se prabusesc avioanele sau care ar mai fi diferenta dintre „temperaturi ridicate” si „temperaturi elevate”: „Clima Norvegiei este mai elevata decat clima Greciei”. Asa o fi…

Ce „importanta” mai are geografia cand de fapt viitorii oameni ai tarii „stiu foarte bine” sa faca diferenta dintre un tip sau forma de relief si un etaj forestier: „in unitatea marcata pe harta cu litera E se gasesc inaltimi mari si un relief predominant de paduri de conifere” sau intre o treapta de relief si un etaj climatic: ,,in zona de munte pe harta cu litera E este clima ca cad precipitatii”. Nu este oare evident ca unora chiar le este lene sa gandeasca la ceea ce scriu pe lucrare?

Ce importanta mai are geografia cand este atat de usor sa te plimbi prin toata lumea, cu GPS-ul, cu autocarul, cu avionul sau cu alte mijloace, pentru ca pe harta oricum „scrie tot” si nu mai trebuie sa se confunde Slovenia cu Slovacia si nici nu mai este nevoie sa se inventeze vecini ai Republicii Moldova. Mai este nevoie oare sa afirmam ca Germania este doar un amarat de sat? NU!

Turismul este dezvoltat pentru ca vrem noi, iar in Spania „multi turisti frecventeaza statul datorita capsunilor, iar alti oameni prin prisma faptului implinit au ramas acolo”.

Frumoasa mi-e tara straveche, dar pe mana cui ramane?

Societatea va fi probabil impartita in genii native, genii sustinute, oameni normali si alte specii. La categoria alte specii, pot fi facute clasificari pe familii si alte increngaturi, fie de sus in jos, ori de jos in sus, in functie de spita. Totul este oricum de-andoaselea, pe verticala, pe orizontala si in toate directiile.

„Frumoasa mi-e tara straveche,

Intinsa pe munti si pe vai,

Cu fete cu flori la ureche,

Cu mandri si ageri flacai!

Frumoasa mi-e tara cea noua,

Cand rade cu ras tineresc,

Cum rade gradina cand ploua

Si florile cand infloresc.” (Otilia Cazimir – Tara mea)

Conform „viitorilor” absolventi, schimbarile ce au avut loc dupa anul 1990 in structura socio-profesionala a populatiei s-au produs datorita faptului ca: „lucrul manual a fost inlocuit cu masini si utilaje”; „s-au produs pentru ca Delta Dunarii a avut de suferit la nivel de ecosistem, iar Marea Neagra a inceput sa ocupe zone de uscat apropiindu-se de tarm”; „pentru ca s-au desfiintat mai multe spitale ceea ce a dus la intrarea mai multor persoane in somaj”; „a intrat la guvernare un partid democrativ”; ,,oamenii nu au mai muncit la ceapeuri, nu au mai muncit cu norma” etc.

Din scoala si prin scoala, datorita multor defecte ireparabile, ajung la liceu tineri care nu stiu sa scrie corect, nu stiu sa gandeasca firesc si continua sa se complaca in aceasta situatie cu speranta in norocul promovarii bacalaureatului.

Este inadmisibil, iar situatia se va agrava atat timp cat scolile vor fi finantate in viitor „per capita”, clasele vor fi cu 30 de elevi si teoretizarea va domina in continuare. Avem voie sa ne adaptam, nimeni nu ne interzice, dar in limitele bugetare impuse.

Articole Similare

Petre Lăzăroiu, judecătorul CCR care a acuzat presiuni din partea unui consilier prezidenţial: Nu am votat niciodată cu PSD

Petre Lăzăroiu, judecătorul CCR care a acuzat presiuni din partea unui consilier prezidenţial: Nu am votat niciodată cu PSD

Petre Lăzăroiu, judecător CCR, care a acuzat presiuni din partea Cotroceniului prin consilierul prezidenţial Simina

Mai multe străzi şi subsoluri din Bucureşti şi din Ilfov, inundate din cauza ploii

Mai multe străzi şi subsoluri din Bucureşti şi din Ilfov, inundate din cauza ploii

În urma ploii de duminică, mai multe străzi şi subsoluri din Bucureşti şi din Ilfov

Statistici îngrijorătoare. Aproape 100.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Statistici îngrijorătoare. Aproape 100.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Patru persoane, rănite şi transportate la spital în urma unui accident în Copşa Mică FOTO

Patru persoane, rănite şi transportate la spital în urma unui accident în Copşa Mică FOTO

Patru persoane au fost rănite duminică după-amiază după ce două maşini s-au ciocnit în judeţul

Huliganii, urcaţi pe maşina Poliţiei. Scene incredibile la Bârlad, oamenii legii sunt ameninţaţi VIDEO

Huliganii, urcaţi pe maşina Poliţiei. Scene incredibile la Bârlad, oamenii legii sunt ameninţaţi VIDEO

Mai mulţi tineri s-au urcat pe maşina poliţiei, la Bârlad, şi au început să sară