Muntenia News | Homepage

De 1 Aprilie, vom avea Carti de Identitate cu CIP

👤Scris de Stefan Pop 🕔07.Dec 2013 Citit de 252 ori Sursa: STIRI

Incepand cu data de 1 aprilie 2014, Ministerul Afacerilor Interne „va lansa” pe piata noua carte electronica de identitate pentru romani. Noile „buletine electronice” vor avea elemente de siguranta cu totul speciale, ceea ce le va face imposibil de falsificat, afirma autoritatile, fara sa informeze ce costuri presupun aceste elemente de siguranta, cat din costuri va prelua Bugetul si cati bani vor scoate din buzunar romanii pentru eliberarea unei astfel de CI.

Noile documente de identitate vor contine o multime de elemente si informatii biometrice pe care nu le contineau pana acum: amprentele titularilor, dovada ca acestia sunt asigurati medical (daca sunt asigurati medical) plus datele de pe cardul national de asigurari de sanatate (daca persoana are un asemenea card) etc.

Pe langa datele personale prevazute deja de lege (nume si prenume, sex, cetatenie, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia, CNP si adresa de domiciliu a titularului), cartea de identitate electronica pe care o anunta Ministerul de Interne va contine si urmatoarele informatii aferente cardului de sanatate: codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate, diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, medic de familie: nume, prenume, date de contact, informeaza avocatnet.ro.

Conform prevederilor legale, datele aferente cardului de sanatate inscrise in mediul de stocare al cartii de identitate, respectiv pe CIP, pot fi accesate si utilizate doar de persoanele autorizate in acest scop.

Toate aceste informatii se presupune ca se vor varsa in niste mari baze de date despre care nu se stie daca sunt deja puse la punct sau inca nu, cum vor fi securizate, administrate etc.

Buletinele electronice se vor elibera incepand din 1 aprilie 2014, iar punerea in circulatie a noilor documente de identitate se va realiza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, mai informeaza avocatnet.

Multi romani sunt impotriva introducerii acestui tip de carte de identitate. Unii se tem ca datele lor personale ar putea fi folosite in afara Legii iar altii ca statul incearca sa implementeze, prin CIP-uri, un sistem de supraveghere a cetatenilor, devenind un Big Brother omniscient si potent. Exista si a treia categorie, care crede ca statul, pur si simplu, incearca sa mai scoata niste bani de la romani, inventand un act de identitate nou.

In acest context, este important sa se retina ca noile „buletine” electronice nu sunt obligatorii. Legea nr. 235/2013 stabileste ca, de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta fie pentru eliberarea unei carti de identitate electronice cu cip, fie pentru o carte de identitate normala care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului, a explicat, in luna iunie, Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor.

Articole Similare

CURS BNR 28 IUNIE: Leul se depreciază după Brexit

CURS BNR 28 IUNIE: Leul se depreciază după Brexit

CURS BNR 28 IUNIE: Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă

Sezonul 2016 va fi cel mai bun an de după Revoluţie pentru litoralul românesc.Cererea a crescut cu minim 5% faţă de 2015

Sezonul 2016 va fi cel mai bun an de după Revoluţie pentru litoralul românesc.Cererea a crescut cu minim 5% faţă de 2015

Creșterea cererii pentru litoralul românesc cu minim 5% față de 2015 face ca 2016 să

Accident grav în Brăila. Mamă şi fiică spulberate pe trecerea de pietoni din faţa Spitalului Judeţean

Accident grav în Brăila. Mamă şi fiică spulberate pe trecerea de pietoni din faţa Spitalului Judeţean

Un accident grav a avut loc marţi, în faţa Spitalului Judeţean Brăila. O mamă şi

Poliţişti de frontieră bătuţi cu bâtele de hoţii de lemne

Poliţişti de frontieră bătuţi cu bâtele de hoţii de lemne

Tupeu incredibil al hoţilor de lemne. Au atacat cu bâtele poliţiştii de frontieră din Maramureș,

GRĂDINIŢĂ DE VARĂ BUCUREŞTI. Ce grădiniţe sunt deschise pe perioada verii, în Sectorul 1

GRĂDINIŢĂ DE VARĂ BUCUREŞTI. Ce grădiniţe sunt deschise pe perioada verii, în Sectorul 1

GRĂDINIŢĂ DE VARĂ BUCUREŞTI. Părinții a peste 200 de sute de copii din Sectorul 1,