Muntenia News | Homepage
De 1 Aprilie, vom avea Carti de Identitate cu CIP

De 1 Aprilie, vom avea Carti de Identitate cu CIP

👤Scris de Stefan Pop 🕔07.Dec 2013 Citit de 191 ori Sursa: STIRI

Incepand cu data de 1 aprilie 2014, Ministerul Afacerilor Interne „va lansa” pe piata noua carte electronica de identitate pentru romani. Noile „buletine electronice” vor avea elemente de siguranta cu totul speciale, ceea ce le va face imposibil de falsificat, afirma autoritatile, fara sa informeze ce costuri presupun aceste elemente de siguranta, cat din costuri va prelua Bugetul si cati bani vor scoate din buzunar romanii pentru eliberarea unei astfel de CI.

Noile documente de identitate vor contine o multime de elemente si informatii biometrice pe care nu le contineau pana acum: amprentele titularilor, dovada ca acestia sunt asigurati medical (daca sunt asigurati medical) plus datele de pe cardul national de asigurari de sanatate (daca persoana are un asemenea card) etc.

Pe langa datele personale prevazute deja de lege (nume si prenume, sex, cetatenie, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia, CNP si adresa de domiciliu a titularului), cartea de identitate electronica pe care o anunta Ministerul de Interne va contine si urmatoarele informatii aferente cardului de sanatate: codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate, diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, medic de familie: nume, prenume, date de contact, informeaza avocatnet.ro.

Conform prevederilor legale, datele aferente cardului de sanatate inscrise in mediul de stocare al cartii de identitate, respectiv pe CIP, pot fi accesate si utilizate doar de persoanele autorizate in acest scop.

Toate aceste informatii se presupune ca se vor varsa in niste mari baze de date despre care nu se stie daca sunt deja puse la punct sau inca nu, cum vor fi securizate, administrate etc.

Buletinele electronice se vor elibera incepand din 1 aprilie 2014, iar punerea in circulatie a noilor documente de identitate se va realiza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, mai informeaza avocatnet.

Multi romani sunt impotriva introducerii acestui tip de carte de identitate. Unii se tem ca datele lor personale ar putea fi folosite in afara Legii iar altii ca statul incearca sa implementeze, prin CIP-uri, un sistem de supraveghere a cetatenilor, devenind un Big Brother omniscient si potent. Exista si a treia categorie, care crede ca statul, pur si simplu, incearca sa mai scoata niste bani de la romani, inventand un act de identitate nou.

In acest context, este important sa se retina ca noile „buletine” electronice nu sunt obligatorii. Legea nr. 235/2013 stabileste ca, de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta fie pentru eliberarea unei carti de identitate electronice cu cip, fie pentru o carte de identitate normala care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului, a explicat, in luna iunie, Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor.

Articole Similare

Transport cu  pomi de Craciun, fara documente in zona Baiut. Dosar penal pentru 13 brazi

Transport cu pomi de Craciun, fara documente in zona Baiut. Dosar penal pentru 13 brazi

Pomi de Craciun transportati fara documente de provenienta. Jandarmii maramureseni au surprins in zona localitatii

Legea securitatii cibernetice scoate romanii in strada. Mai multe proteste au fost anuntate duminica in tara

Legea securitatii cibernetice scoate romanii in strada. Mai multe proteste au fost anuntate duminica in tara

Comunitatea online reactioneaza dupa ce Senatul Romaniei, in calitate de camera decizionala, a adoptat, vineri,

Cum a esuat Revolutia de la Iasi, cel mai minutios pregatit protest din decembrie 1989 impotriva dictaturii ceausiste

Cum a esuat Revolutia de la Iasi, cel mai minutios pregatit protest din decembrie 1989 impotriva dictaturii ceausiste

In data de 14 decembrie, la ora 16.00, mii de oameni urmau sa se intalneasca

DNA, cuvantul magic! Primaria sector 2 opreste o constructie ilegala abia dupa sesizarea DNA

DNA, cuvantul magic! Primaria sector 2 opreste o constructie ilegala abia dupa sesizarea DNA

Dupa luni de interventii catre toate autoritatile cu competente in materie de urbanism, grupul de

,,Daruind, Primesti!", campania care le aduce zambetul pe buze copiilor cu probleme de auz si neuromotorii

,,Daruind, Primesti!", campania care le aduce zambetul pe buze copiilor cu probleme de auz si neuromotorii

In weekendul 20-21 decembrie, Primaria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, impreuna cu