Muntenia News | Homepage

De 1 Aprilie, vom avea Carti de Identitate cu CIP

👤Scris de Stefan Pop 🕔07.Dec 2013 Citit de 257 ori Sursa: STIRI

Incepand cu data de 1 aprilie 2014, Ministerul Afacerilor Interne „va lansa” pe piata noua carte electronica de identitate pentru romani. Noile „buletine electronice” vor avea elemente de siguranta cu totul speciale, ceea ce le va face imposibil de falsificat, afirma autoritatile, fara sa informeze ce costuri presupun aceste elemente de siguranta, cat din costuri va prelua Bugetul si cati bani vor scoate din buzunar romanii pentru eliberarea unei astfel de CI.

Noile documente de identitate vor contine o multime de elemente si informatii biometrice pe care nu le contineau pana acum: amprentele titularilor, dovada ca acestia sunt asigurati medical (daca sunt asigurati medical) plus datele de pe cardul national de asigurari de sanatate (daca persoana are un asemenea card) etc.

Pe langa datele personale prevazute deja de lege (nume si prenume, sex, cetatenie, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia, CNP si adresa de domiciliu a titularului), cartea de identitate electronica pe care o anunta Ministerul de Interne va contine si urmatoarele informatii aferente cardului de sanatate: codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate, diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, medic de familie: nume, prenume, date de contact, informeaza avocatnet.ro.

Conform prevederilor legale, datele aferente cardului de sanatate inscrise in mediul de stocare al cartii de identitate, respectiv pe CIP, pot fi accesate si utilizate doar de persoanele autorizate in acest scop.

Toate aceste informatii se presupune ca se vor varsa in niste mari baze de date despre care nu se stie daca sunt deja puse la punct sau inca nu, cum vor fi securizate, administrate etc.

Buletinele electronice se vor elibera incepand din 1 aprilie 2014, iar punerea in circulatie a noilor documente de identitate se va realiza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, mai informeaza avocatnet.

Multi romani sunt impotriva introducerii acestui tip de carte de identitate. Unii se tem ca datele lor personale ar putea fi folosite in afara Legii iar altii ca statul incearca sa implementeze, prin CIP-uri, un sistem de supraveghere a cetatenilor, devenind un Big Brother omniscient si potent. Exista si a treia categorie, care crede ca statul, pur si simplu, incearca sa mai scoata niste bani de la romani, inventand un act de identitate nou.

In acest context, este important sa se retina ca noile „buletine” electronice nu sunt obligatorii. Legea nr. 235/2013 stabileste ca, de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta fie pentru eliberarea unei carti de identitate electronice cu cip, fie pentru o carte de identitate normala care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului, a explicat, in luna iunie, Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor.

Articole Similare

Reclamaţii la ANPC vizând aplicarea Legii dării în plată

Reclamaţii la ANPC vizând aplicarea Legii dării în plată

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a primit până acum opt sesizări vizând aplicarea Legii

Nelu Iordache, trimis în judecată de DNA într-un dosar cu prejudiciu de peste 10 milioane de euro

Nelu Iordache, trimis în judecată de DNA într-un dosar cu prejudiciu de peste 10 milioane de euro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de

Un tânăr din Craiova, condamnat la 17 ani de închisoare după ce a lovit cu maşina un poliţist

Un tânăr din Craiova, condamnat la 17 ani de închisoare după ce a lovit cu maşina un poliţist

Un tânăr teribilist din Craiova care a lovit intenţionat cu maşina un poliţist, apoi l-a

Ministrul Sănătăţii, despre măsurile luate în sistemul sanitar după tragedia de la Colectiv

Ministrul Sănătăţii, despre măsurile luate în sistemul sanitar după tragedia de la Colectiv

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a vorbit despre situaţia din sistemul sanitar, inclusiv măsurile luate după

Preşedintele Consiliului Fiscal: Multe taxe eliminate nu îşi aveau rostul, dar taxa radio-tv şi cea de mediu au impact semnificativ

Preşedintele Consiliului Fiscal: Multe taxe eliminate nu îşi aveau rostul, dar taxa radio-tv şi cea de mediu au impact semnificativ

Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe va avea un impact bugetar dublu față