Muntenia News | Homepage

BUSINESS CLUB. Americanii pot aduce gaze in Europa cu vaporul. Cat va dura si ce vor in schimb?

👤Scris de Alexandru Stan 🕔27.Mar 2014 Citit de 397 ori Sursa: STIRI

America va ajuta Europa sa isi reduca sau chiar sa elimine dependenta fata de Gazprom. Presedintele Barack Obama a declarat, miercuri, la Bruxelles, ca vrea ca in locul gazelor rusesti, Uniunea Europeana sa importe gaze americane. Tehnic se poate. Nu e nevoie de un gazoduct peste Atlantic, ci gazele vor putea fi lichefiate. Insa, nu administratia de la Washington va livra gazele, ci companiile americane care le extrag din pamant. Companii care, peste noapte, s-ar putea trezi cu o influenta la fel de mare ca a Gazpromului.

Presedintele american Barack Obama a promulgat de curand o lege care le permite gigantilor petrolieri sa exporte gaze. Cantitatile permise sunt suficient de mari cat sa scoata definitiv Gazpromul din relatia comerciala cu Uniunea Europeana.

,,Am dat licentele care autorizeaza exportul de gaz natural pentru o cantitate zilnica similara cu cea de care are nevoie zilnic Europa. Cantitatea merge la companiile private, care obtin aceste licente si care decid pe piata globala unde va fi vanduta aceasta energie”, a anuntat Barack Obama.

Asadar, Exxon, Chevron si celelalte companii energetice americane vor avea ultimul cuvant de spus. Si nu vor ezita sa profite de aceasta putere. Insa, spre deosebire de Gazprom, companiile americane nu sunt o arma politica si nu isi santajeaza clientii incomozi.

Gigantii petrolieri din Statele Unite isi urmaresc doar interesele financiare. In schimbul gazelor pe care le vor aduce din America vor cere, cel mai probabil, acces neingradit la zacamintele din Uniunea Europeana. Sisturile europene deja le fac cu ochiul. Iar Bruxelles-ul pare deschis la negocieri.

,,Pot spune ca exista potential, este ceea ce tocmai ne-a spus presedintele american, putem creste numarul acestor licente”, a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

In prezent, Gazprom acopera 30 la suta din necesarul de gaz al Europei. Exista si tari care sunt dependente in totalitate de gazele rusesti, precum Bulgaria.

Insa livrarile de gaze americane nu vor putea fi facute imediat. Gazele trebuie transformate in lichid in Statele Unite, urcate pe vapoare, apoi transformate din nou in gaze in Europa. Sunt necesare asadar terminale de conversie a gazelor lichefiate pe care Europa inca nu le are. Iar construirea lor, pe langa faptul ca va dura ceva vreme, nu va fi in niciun caz ieftina.

Insa, cu trecerea timpului, companiile americane nici nu vor mai trebui sa aduca gaze cu vaporul din Statele Unite. Dupa ce vor castiga suficiente licente de exploatare, americanii le vor putea vinde europenilor gaze europene. Iar o cantitate destul de mare ar putea fi extrasa chiar din Romania.

Prietenie ruso-americana pentru resursele irakiene

Companiile energetice din America si Rusia sunt rivale doar in Europa. In restul lumii, sunt prietene. Americanii de la Exxon vor sa extraga petrol si gaze in Irak in parteneriat cu gigantul rus de stat Rosneft, spun surse citate de Bloomberg. Cele doua companii lucreaza impreuna de ceva vreme. Au proiecte comune in Oceanul Arctic, dar si in Marea Neagra. Si, cata vreme cei de la Rosneft nu sunt pe lista companiilor rusesti sanctionate in urma evenimentelor din Crimeea, companiile americane pot lucra fara probleme cu ei.

Cititi si:

Articole Similare

Euro revine peste 4,57 lei, însă leul este susţinut de tendinţa regională

Euro revine peste 4,57 lei, însă leul este susţinut de tendinţa regională

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5733 lei/euro,

Sindicat: Planul de AMENZI încă există în Poliţia Română

Sindicat: Planul de AMENZI încă există în Poliţia Română

Deși suntem în anul 2017, la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană,

Fostul şef al Spitalului "Sfântul Ioan" din Capitală, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare

Fostul şef al Spitalului "Sfântul Ioan" din Capitală, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare

Medicul Alexandru Ciocâlteu, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Ioan" din Capitală, a

Un medic de la Casa de Pensii Harghita, bănuit că a primit într-o singură zi bani de la aproximativ o sută de pacienţi, a fost arestat

Un medic de la Casa de Pensii Harghita, bănuit că a primit într-o singură zi bani de la aproximativ o sută de pacienţi, a fost arestat

Un medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Judeţene de Pensii Harghita a fost

Un şofer al Regiei de Transport, prins de jandarmi când fura combustibil din rezervorul autobuzului

Un şofer al Regiei de Transport, prins de jandarmi când fura combustibil din rezervorul autobuzului

Şoferul unui autobuz aparţinând Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa a fost prins de