Muntenia News | Homepage

Bucuresti, planuri pentru orasul viitorului. Arhitectii straini le dau idei sefilor din Primaria Capitalei

👤Scris de Ioana Popescu 🕔26.Mar 2014 Citit de 210 ori Sursa: STIRI

Bucurestiul modern s-a dezvoltat haotic si fara ca edilii sa aiba vreo strategie, iar interesele financiare au dictat. O spun arhitectii straini, care le dau insa solutii celor care administreaza Micul Paris: in viitor, ar trebui sa se transforme intr-un oras mai verde, care sa aiba grija de locuitorii din toate cartierele sale si care isi protejeaza trecutul. Sefii din Primarie spun ca inteleg, dar completeaza ca suntem prea saraci pentru Bucurestiul pe care ni-l dorim.

Modul in care s-a dezvoltat Bucurestiul in ultimii 25 de ani se distinge cel mai bine privind linia orizontului. In partea de nord, zeci de cladiri de birouri au fost construite numai in ultimii ani, iar acolo s-au mutat firme de renume international. In schimb, in partea de sud, la orizont, nici vorba de cladiri de asemenea dimensiuni. ,,Nici nu putea sa se dezvolte altfel pentru ca nu exista premisele create”, declara Gheorghe Patrascu, – arhitectul-sef al Capitalei.

Pentru ca au gasit doua aeroporturi, statii de metrou si drumuri expres care pornesc chiar de la iesirea din oras, oamenii de afaceri au creat o zona de birouri exclusivista in zona Baneasa-Pipera. ,,Devine La Defense sau Canary Wharf-ul Bucurestiului. Practic, astazi cu 700.000 metri acolo, nu suntem foarte departe de 2 milioane de metri patrati in Canary Wharf sau 3 milioane mp in La Defense”, arata Razvan Iorgu, specialist in domeniu.

Pentru a aduce si celelalte cartiere ale orasului la acelasi nivel, Primaria a pregatit un buget de 200 de milioane de euro si un plan pana in anul 2035. Banii exista insa deocamdata doar pe hartie.

Cei care au trecut deja printr-o astfel de provocare spun ca lucrurile pot fi remediate mai repede. ,,Nu e suficient sa ai planuri pe termen lung pe hartie. Trebuie sa creezi simboluri pentru oameni, pentru ca ei sa vada si simta o schimbare”, apreciaza Thomas Maidreter, directorul de planificare urbana al Vienei.

Un astfel de simbol a reusit sa creeze Stephan Braunfels, care a refacut centrul cultural al Berlinului. Tot el a proiectat noua cladire a Parlamentului german, singurul imobil din lume prin mijlocul caruia trece un rau. Arhitectul crede ca Bucurestiul ar trebui sa pastreze zonele istorice si sa le integreze in jurul noului oras. ,,In viitor, valoarea unui oras va fi depinde de cat de multa arhitectura veche exista in acel oras. Sa nu distrugem cladirile vechi, ci sa le reconstruim, sa le integram. La final, vor avea o valoare mai mare decat cladirile moderne”, spune arhitectul.

Expertii mai spun ca accentul nu trebuie pus doar pe arhitectura, ci mai ales pe calitatea vietii, ceea ce Bucurestiului ii lipseste in acest moment. ,,E foarte important sa plantam foarte, foarte multi copaci in oras. Nu imi dau prea bine seama, dar am sentimentul ca nu e suficient de verde”, spune Stephan Braunfels.

Un alt aspect important este cel al transportului public, capitol la care Bucurestiul este printre codase in randul capitalelor europene. Aproape 60% dintre locuitori se deplaseaza zilnic cu autoturismul personal, spre deosebire de Viena, unde lucrurile stau exact pe dos.

Cititi si:

Articole Similare

Incendiu la un depozit din Ilfov. Aproximativ 1.000 de metri pătraţi din imobil, afectaţi

Incendiu la un depozit din Ilfov. Aproximativ 1.000 de metri pătraţi din imobil, afectaţi

Incendiul care a cuprins, vineri seară, un depozit cu stive de hârtie, dosare şi arhivă

Drumul care leagă Braşov de Poiana Braşov, închis sâmbătă şi duminică, pentru o competiţie automobilistică

Drumul care leagă Braşov de Poiana Braşov, închis sâmbătă şi duminică, pentru o competiţie automobilistică

Drumul care leagă Braşov de Poiana Braşov va fi închis, sâmbătă şi duminică, pentru desfăşurarea

Aproape toate locurile de cazare de la munte şi de pe litoral, rezervate pentru vacanţa de Rusalii

Aproape toate locurile de cazare de la munte şi de pe litoral, rezervate pentru vacanţa de Rusalii

Românii care beneficiază de câteva zile libere de Rusalii au ales să meargă în vacanţă

Poliţiştii au găsit, în ultima săptămână, 180 de persoane date în urmărire

Poliţiştii au găsit, în ultima săptămână, 180 de persoane date în urmărire

Poliţiştii au depistat, în ultima săptămână, 180 de persoane care erau dispărute sau pe numele

Pavel Năstase: Sistemul educaţional românesc nu are o infrastructură corespunzătoare

Pavel Năstase: Sistemul educaţional românesc nu are o infrastructură corespunzătoare

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a declarat, vineri, că probleme de zi cu zi denotă