Muntenia News | Homepage

Autostrada suspendata a Bucurestiului s-ar putea transforma in tunel. Sorin Oprescu vrea sa evite exproprierile

👤Scris de David Dumitrescu 🕔18.Mar 2014 Citit de 188 ori Sursa: STIRI

Autostrada suspendata a edilului Sorin Oprescu s-ar putea transforma in autostrada subterana. Ca sa nu mai plateasca 235 de milioane de euro despagubiri pentru exproprieri, Primaria Capitalei vrea sa extinda tunelul care ar trece pe sub parcul Herastrau cu inca patru kilometri. Primarul general crede ca astfel va face economie, desi costul s-ar ridica la o suma cuprinsa intre 70 si 170 de milioane de euro pentru fiecare kilometru. Mai exact, cel putin jumatate de miliard de euro pentru toti cei 7 kilometri de tunel.

Primarul general a refacut calculele pentru proiectul autostrazii suspendate. In locul unui tunel de nici doi kilometri, vrea acum unul de aproape patru ori mai mare. Tunelul va intra in subteran din bulevardul Aerogarii, va strabate parcul Herastrau, si va iesi din nou la suprafata sapte kilometri mai departe, pe bulevardul Bucurestii Noi.

Edilul-sef este convins ca astfel ar iesi mai ieftin, pentru ca scapa de exproprieri: ,,Daca va spun cam cat e calculat la toata Autostrada… 235 de milioane; se rupe filmul. Si atunci incerc asa. Subsolul nu e reglementat”, arata Sorin Oprescu.

Primarul general uita insa ca un kilometru de tunel este mult mai scump decat unul construit la suprafata. O firma de proiectari consultata de Digi24 a calculat ca un singur kilometru ar costa intre 70 si 170 de milioane de euro, in functie de teren.

Soseaua rapida promisa in campania electorala din 2008 ar urma sa aiba 13 kilometri alcatuiti din pasaje supraterane si ar fi traversa Capitala de la un est la vest. Primaria viseaza sa o construiasca cu banii unor investitori din China, Coreea de Sud sau Rusia, care ar fi dispusi sa achite 1,5 miliarde de euro pentru proiectul megalomanic.

Intre timp insa, edilul trebuie sa rezolve alte aspecte. Atunci cand soseaua rapida va fi in sfarsit gata si se va uni cu Bucurestiul, soferii care circula pe A3 vor avea o noua problema: la intrarea in Capitala vor trece de la trei benzi pe sens la una singura.

In momentul de fata, soseaua rapida se opreste in mijlocul campului. Dupa ce vor fi terminati si ultimii doi kilometri, traficul va fi preluat de soseaua Fabrica de Glucoza, una pe care soferii abia isi fac loc. Primaria a gasit si aici o solutie: face un pasaj pe deasupra intregii sosele, ca sa nu mai dea banii pe exproprieri.

Costul unui asemenea pasaj nu a fost calculat inca, dar un proiect similar – cel de la Mihai Bravu – a ajuns sa coste aproape 30 de milioane de euro, cam tot atat cat ar fi dat primaria pentru largirea strazii care va reprezenta legatura directa dintre oras si autostrada.

Cititi si:

Articole Similare

Preot condamnat la 5 ani de închisoare, pentru tentativă de omor. Omul bisericii a înjunghiat un bătrân

Preot condamnat la 5 ani de închisoare, pentru tentativă de omor. Omul bisericii a înjunghiat un bătrân

Un preot din Sălaj a fost condamnat la cinci ani de închisoare, după ce a

Educaţie financiară copii. 5 lectii esenţiale despre bani pe care trebuie să le dai copiilor tăi

Educaţie financiară copii. 5 lectii esenţiale despre bani pe care trebuie să le dai copiilor tăi

Educatie financiara copii. Cand esti parinte, ai multe lucruri pe care trebuie sa le dai

GRECO: Magistraţii să beneficieze de independenţă, să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite

GRECO: Magistraţii să beneficieze de independenţă, să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite

Delegaţia Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), care a vizitat România în perioada 21-22 februarie, a

Accident pe DN1. O persoană a fost rănită grav

Accident pe DN1. O persoană a fost rănită grav

Circulaţia rutieră este restricţionată pe prima bandă a DN1, pe sensul de mers Bucureşti -

O mamă şi-a reclamat fiica la Poliţie. Motivul este halucinant

O mamă şi-a reclamat fiica la Poliţie. Motivul este halucinant

O femeie din Gorj şi-a dat fiica pe mâna Poliţiei. Aceasta s-a folosit de identitatea