Muntenia News | Homepage

ANALIZA De ce renunta 4 din10 studenti la facultate

👤Scris de Gica Petrescu 🕔23.Mar 2014 Citit de 239 ori Sursa: STIRI

Constrangerile materiale si pregatirea inadecvata pentru studiile universitare sunt cateva dintre motivele abandonului universitar. In unele cazuri, studentii aleg sa munceasca in locul studiilor.

Multi studenti abandoneaza facultatea fiindca se angajeaza si raman in urma cu studiile din cauza programului, descopera ca nu fac fata rigorilor universitare sau se conving ca specializarea aleasa nu este cea pe care si-o doresc, spun specialisti in educatie.

De curand, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a publicat o lista cu gradul de abandon la 20 de universitati de stat in ultimii sase ani, media totala a renuntarii fiind de aproape 40%.

Pe lista se regasesc si cele patru universitati romanesti care au ajuns in Topul Mondial QS al Universitatilor in 2013: Universitatea din Bucuresti, care are o rata de abandon de 38%, Universitatea ,,Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (37%), Universitatea de Vest din Timisoara (47%) si Universitatea ,,Al. I. Cuza” din Iasi, care are cea mai mare rata de abandon – 57%.

Studiile nu se pliaza pe piata muncii

Totusi, de ce renunta la facultate aproape jumatate din studentii inscrisi la cele mai bune universitati din Romania? Specialistii enumera, printre motive, faptul ca studentii realizeaza pe parcurs ca studiile nu se pliaza pe ceea ce se cere pe piata muncii.

In fond, scopul facultatilor este sa creeze specialisti care sa aiba o baza de competente pe care sa-si cladeasca experienta. Nu demult, fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu spunea ca rata somajului in randul tinerilor este de patru ori mai mare decat rata somajului in randul adultilor si ca aceasta a crescut in ultimii patru ani de la 18% la 23%.

,,Ceea ce fac studentii in facultate si ceea ce se cere pe piata de munca nu sunt acelasi lucru. Studentii descopera lucrul acesta si prefera sa intre in campul muncii. Realitatea este ca invatamantul universitar continua sa aiba o legatura slaba cu piata muncii. De asemenea, multi nu isi permit sa se sustina la facultate, muncesc ca sa se intretina si raman in urma cu scoala”, a explicat pentru ,,Adevarul” Marian Stas, expert in educatie.

O solutie: targurile de joburi

Stas spune ca ar exista doua solutii care s-ar putea aplica in acest caz. In primul rand, o mai buna adecvare a programelor de studii la piata muncii si targuri de joburi organizate de facultati. ,,In general, targurile de joburi care se fac la universitati sunt organizate de asociatiile de studenti, nu de catre facultati. Ar trebui ca mai multe facultati sa aiba aceasta initiativa”, este de parere Stas.

Un alt motiv des intalnit este faptul ca multi tineri nu isi mai permit sa plateasca studiile universitare, cum este cazul unui student de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi.

,,Taxele erau de 38 de milioane de lei vechi pe an si nu am mai putut sa le platesc in momentul in care unul dintre parintii mei si-a pierdut locul de munca. Asa am ajuns sa lucrez pentru a economisi. Am fost agent de paza timp de opt luni si am lucrat apoi ca receptioner intr-un hotel timp de trei ani si jumatate. In 2011 m-am reinmatriculat in an si in 2016 voi absolvi. Imi doresc sa ajung medic pneumolog”, povesteste Catalin Dumitrache, student la UMF din Iasi.

,,Inainte, trierea se facea la admitere”

Sociologul Mircea Kivu spune ca o alta cauza a abandonului este lipsa de orientare profesionala a studentilor. Ei nu stiu exact ce vor sa faca si se inscriu la mai multe facultati in primul an, ca apoi sa renunte la specializarile care nu le plac. ,,In licee, consilierea profesionala se practica mai mult formal si multi nu stiu ce vor atunci cand isi aleg facultatea. Si mai este o cauza: inainte, admiterea la universitate era mult mai grea decat este acum. Practic, trierea nu se mai face la admitere, ci in timpul facultatii”, a explicat Kivu.

Diferenta intre liceu si exigentele din anul I de studii

Una dintre universitatile care se afla pe lista publicata de ANOSR este Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, cu o rata a abandonului universitar de 20%. Potrivit datelor ASE, in anul universitar 2012-2013, 189 de studenti au renuntat in anul I de studii, in conditiile in care ASE a scos la concurs peste 4.000 de locuri la admiterea din vara lui 2012, marea lor majoritate fiind ocupate. Anul acesta, 64 de studenti au renuntat in anul I, ASE alocand peste 5.500 de locuri la admitere. Prin comparatie, dintre studentii din anul II, doar 12 au abandonat studiile in ultimii doi ani.

Reprezentantii ASE au precizat ca o posibila cauza pentru abandonul universitar este diferenta prea mare intre cunostintele acumulate in liceu si nivelul exigentelor din anul I de studii. In afara celor care renunta la studii, mai sunt si studentii exmatriculati fiindca nu si-au promovat examenele. Anul trecut, au fost exmatriculati in total 995 de studenti la ASE, majoritatea (87%) fiind din anul I.

Vanatoarea de diplome nu foloseste la nimic

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, ii indemna anul trecut pe tineri sa ,,nu mai alerge dupa diplome”. Ea a precizat ca angajatorii au inceput sa fie preocupati de scaderea calitatii fortei de munca in Romania si ca nu se mai poate vorbi de o forta de munca calificata.

,,Nu ma refer numai la faptul ca o serie intreaga de profesii industriale au disparut, dar si forta de munca chiar din domeniul umanist a scazut din punct de vedere al calitatii. Nu mai faceti pur si simplu o vanatoare pentru masterate si diplome de nu stiu ce fel, ca nu o sa va foloseasca la nimic. Daca faceti unul sau doua, dar faceti-le serios si plecati de acolo cu niste notiuni care o sa va foloseasca. Degeaba va umpleti geamantanul de hartie, ca nu o sa va foloseasca la nimic”, a spus Campeanu.

Lista Universitatilor de Stat unde studentii au abandonat facultatea in ultimii sase ani in proportie de aproape 40%. Care sunt cauzele

Aproape 40% dintre studentii care s-au inmatriculat in anul I acum trei-sase ani si care urmau sa termine facultatea in 2013 au abandonat studiile, potrivit datelor obtinute de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), care prezinta si situatia abandonului la fiecare din 20 de universitati de stat care au raspuns la solicitarea lor.

ADMITERE FACULTATE 2014 Examen cu doua probe scrise la sapte facultati din cadrul Universitatii Politehnice. Meditatii gratuite pentru candidati

Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) organizeaza examen scris cu doua probe la sapte facultati, iar la restul facultatilor, candidatii vor intra pe baza examenului de la Bacalaureat si a unui interviu. Tinerii pot sa faca ore de pregatire pentru admitere, la materiile matematica si fizica, in fiecare sambata, cu profesorii universitatii.

ADMITERE FACULTATE 2014 ASE inlocuieste examenul cu eseul motivational si media de la Bac

Anul acesta, admiterea la studiile universitare de licenta (5.500 de locuri) ale Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, la forma de invatamant cu frecventa, se face prin concurs, pe baza unui eseu motivational si a mediei obtinute la examenul de Bacalaureat.

ADMITERE FACULTATE 2014 Test grila la ASE pentru ocuparea locurilor fara taxa de la programele de master

Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) ofera aproape 5.700 de locuri la cele doua tipuri de masterat din 2014, de cercetare si profesionale, iar taxa de scolarizare anuala este de 5.000 de lei.

ADMITERE FACULTATE 2014 Selectie pe baza de examen scris si media de la Bac pentru cei care vor sa intre la SNSPA

Articole Similare

Pavel Năstase: Sistemul educaţional românesc nu are o infrastructură corespunzătoare

Pavel Năstase: Sistemul educaţional românesc nu are o infrastructură corespunzătoare

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a declarat, vineri, că probleme de zi cu zi denotă

Vasile Dîncu: În România se tace despre lucrurile importante. Rromii, "o rană deschisă a României

Vasile Dîncu: În România se tace despre lucrurile importante. Rromii, "o rană deschisă a României

Sociologul Vasile Dîncu a declarat, vineri, la Bookfest, la lansarea volumului său "Politically Incorect", că

MAE român, atenţionare de călătorie în Bulgaria: Protest al sindicatelor şoferilor la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia

MAE român, atenţionare de călătorie în Bulgaria: Protest al sindicatelor şoferilor la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care doresc să călătorească în tranzit prin Bulgaria, cu

Bodog: Vom demara procedura de achiziţie atât pentru ambulanţe, cât şi pentru SMURD-uri

Bodog: Vom demara procedura de achiziţie atât pentru ambulanţe, cât şi pentru SMURD-uri

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat vineri la Craiova că urmează să fie demarată procedura

Bercea Mondial a intrat în greva foamei şi ar fi leşinat în celulă

Bercea Mondial a intrat în greva foamei şi ar fi leşinat în celulă

Bercea Mondial a intrat în greva foamei în spatele gratiilor! Fiica sa Izaura susţine că

Cele mai noi stiri