Muntenia News | Homepage

Alexandra Nadane: ,,Adoptia este o solutie nobila" (interviu)

👤Scris de Stefan Pop 🕔22.Mar 2014 Citit de 509 ori Sursa: STIRI

In aproape 40 de orase din Romania are loc intre 22-23 martie cea de-a patra editie a Marsului pentru viata. Tema din acest an este ,,Adoptia, o alegere nobila”. In Bucuresti, Marsul pentru viata se va desfasura astazi incepand cu ora 14.00, pe traseul Piata Unirii – Parcul Tineretului, intrarea Sincai. ,,Copiii au nevoie de dragostea si siguranta unei familii responsabile si de o societate responsabila. Scopul acestei teme este tocmai de a incuraja responsabilitatea fata de copii, fata de mame si fata de familiile care adopta”, explica Alexandra Nadane, presedinte al Asociatiei Studenti pentru Viata, co-organizator al Marsului, intr-un interviu acordat Epoch Times.

Epoch Times: De ce organizati anual Marsul pentru Viata? Ce mesaj vreti sa dati societatii romanesti prin acesta?

In 2014, in Romania, Marsul pentru Viata este la a patra editie si se desfasoara in aproape 40 de orase din tara. Organizam acest mars pentru a promova adoptia si pentru a transmite un mesaj public in sprijinul copiilor care au nevoie de dragostea unei familii, in sprijinul parintilor care au adoptat sau care vor sa adopte, dar si in sprijinul mamelor care nu-si pot asuma responsabilitatea cresterii unui copil si ar vrea sa-l dea spre adoptie.

Ne preocupa in primul rand atitudinea oamenilor fata de adoptie, deoarece eficienta, respectiv succesul acesteia, depind de gradul de reticenta sau de deschidere pe care il are societatea. Problemele legate de adoptie au fost de multe ori dezbatute, chiar cu accente dure, in spatiul politic si public. Dar limitarea discutiilor la legislatie nu este folositoare, pentru ca de multe ori mentalitatea este cea care isi spune cuvantul. De aceea, cei care vor participa la Marsul pentru Viata din acest an vor avea ocazia sa transmita impreuna un mesaj public pentru promovarea unei atitudini pro-adoptie la nivelul societatii, nu numai al oamenilor politici.

De ce ati ales tema adoptiei pentru Marsul de anul acesta?

Spunem despre copii ca ei sunt viitorul societatii, dar, din ceea ce cunoastem cu totii despre copiii Romaniei, se pare ca uneori acest viitor al lor nu prea ne preocupa. Adoptia este o solutie foarte fireasca, iar in aceasta privinta interesul copilului trebuie sa primeze.

Ei au nevoie de dragostea si siguranta unei familii responsabile si de o societate responsabila. Scopul acestei teme este tocmai de a incuraja responsabilitatea fata de copii, fata de mame si fata de familiile care adopta.

La nivel public, adesea suntem preocupati de probleme care, in timp, se dovedesc a fi fost derizorii. Asa se face ca exista probleme majore care nu beneficiaza de atentia cuvenita, nici de timpul pe care il merita, nici de promovarea care ar fi normala. Una dintre acestea probleme este cea a adoptiei. In jurul nostru sunt mult mai multe persoane implicate in aceasta problematica decat realizam. Nu sunt numai persoanele care au fost adoptate sau au adoptat, ci mai exista o masa uriasa de persoane care se framanta daca sa adopte sau nu si un numar considerabil de copii care tanjesc dupa o familie care sa le poarte de grija, dupa o mama si un tata pe care sa ii iubeasca si care sa-i iubeasca.

Sa o iau pe rand. Cei care isi pun problema daca sa adopte sau nu, nu apartin doar tipului ,,familie care nu poate avea copii”. Sunt mult mai multe tipologii. Cel mai adesea este vorba despre familii de tineri care au fost implicati in activitati de voluntariat cu copii, de cand erau adolescenti, si s-au obisnuit cu ideea de a face lucruri bune care ies putin din spatiul de confort propriu. Dar si acesti tineri traiesc in societate si exista o presiune, ca mentalitate, care ii tine cumva in loc.

In orice caz, nu exista o valorizare a adoptiei ,,de dragul copilului”, adica in conditiile in care este vorba doar de a infia un copil care nu are familie sau a carui familie nu il poate creste.

Si, ca sa inchei raspunsul la aceasta intrebare, o sa va povestesc intamplarea care a facut declicul pentru alegerea temei. Pe 8 ianuarie, cand in Rusia se sarbatorea Craciunul pe stil vechi, Mila Scelokova, o fetita de 9 ani dintr-un orfelinat, i-a scris o scrisoare Patriarhului Chiril al Rusiei, in care i-a adresat urmatoarele cuvinte: ,,Degraba vine Craciunul si intotdeauna sunt aduse daruri, insa eu nu vreau un dar, ci as vrea sa va cer ceva: Rugati-va, va rog frumos, sa am si eu o mama, numai sa fie buna si sa ma ia acasa. Doar sunteti Patriarh si Dumnezeu asculta rugaciunile Dumneavoastra.” Pentru toti copiii aflati in aceeasi situatie ca Mila se face acest mars.

Ce retineri (de mentalitate) au romanii in privinta adoptiilor? Exista o cultura a adoptiei in tara noastra?

In perioada de pregatire a manifestatiilor din Saptamana pentru Viata am intalnit oameni care n-au curajul sa vorbeasca despre adoptie si se tem sa-si spuna povestile de succes. Cateva dintre ele sunt publicate in revista Pentru Viata, numar dedicat adoptiei, dar au fost scrise sub protectia anonimatului. Cei care au ales sa-si povesteasca bucuria, au vrut sa ramana necunoscuti, poate si pentru ca au considerat ca expunerea publica i-ar afecta. Cu alte cuvinte ii recepteaza pe ceilalti ca avand o problema cu ei, ceea ce nu este normal.

In alte tari aceasta reticenta este mult mai diminuata. De exemplu, am publicat in revista marturia unei mame naturale din SUA, care fiind eleva a ramas insarcinata si povesteste starile pe care le-a avut incredintandu-si copilul spre adoptie. Nu s-a temut de reactia publica, de acuzele potentiale ca este o mama denaturata, ci s-a bucurat foarte mult de alegerea facuta.

Ce propuneri legislative vrea sa faca SPV autoritatilor romane pentru facilitarea adoptiilor? In prezent, legislatia romaneasca a adoptiei nu prevede solutii pentru unele situatii des intalnite. De exemplu, este necesara inceperea demersurilor legate de adoptie inca de la nastere sau chiar din timpul sarcinii, astfel incat sa se previna abandonul, mortalitatea infantila si existenta unei perioade in care copilul este lipsit de familie chiar in primii ani ai vietii. Daca ar exista o astfel de procedura, viitorul copiilor din Romania ar avea la baza cateva politici testate pe plan international si adaptate realitatii din tara noastra.

Articole Similare

Contre între Bodog şi Arafat pe tema ambulanţelor. Bodog: Licitaţia nu mai e valabilă. Arafat: Vor muri oameni. Reacţia lui Grindeanu

Contre între Bodog şi Arafat pe tema ambulanţelor. Bodog: Licitaţia nu mai e valabilă. Arafat: Vor muri oameni. Reacţia lui Grindeanu

Ministrul Săntătăţii, Florian Bodog, susţine că licitaţia demarată de IGSU pentru acordul-cadru de achiziţionare a

Panică printre zeci de călători CFR. Un tren a luat foc în mers

Panică printre zeci de călători CFR. Un tren a luat foc în mers

A fost panică printre zeci de călători CFR duminică seară. Trenul accelerat Sighetu Marmaţiei –

Prinţul Charles va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB din Cluj

Prinţul Charles va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB din Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai va decerna Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales, titlul de Doctor Honoris

Elevii de la şcoala 141 au fost mutaţi la o altă şcoală din apropiere

Elevii de la şcoala 141 au fost mutaţi la o altă şcoală din apropiere

Situație incredibilă la școala din Capitală unde s-a prăbuşit tavanul. În luni dimineață, cursurile ar

România a exportat băuturi şi tutun de peste 557 milioane de euro, în primele două luni din 2017

România a exportat băuturi şi tutun de peste 557 milioane de euro, în primele două luni din 2017

România a exportat, în primele două luni din 2017, băuturi și tutun în valoare de