Muntenia News | Homepage

Agricultura cu plugul vechi de 100 de ani. Micii fermieri nu isi permit sa inchirieze utilaje pentru arat

👤Scris de Gica Petrescu 🕔23.Mar 2014 Citit de 268 ori Sursa: STIRI

In satele din Moldova, timpul a stat in loc pentru micii fermieri, care inca mai lucreaza pamantul cu ajutorul animalelor, ca acum un secol. De inchirierea unor utilaje nici nu poate fi vorba, pentru ca din subventia de la stat, oamenii abia supravietuiesc, desi muncesc zi lumina.

In tot acest timp, autoritatile dau de inteles ca agricultorii cu pamant putin nu sunt importanti pentru economie. Iar statisticile le dau dreptate: micii fermieri de la noi sunt de trei ori mai putin productivi decat media europeana.

Timpul a trecut, tehnologia a avansat, dar viata oamenilor de la sat nu s-a schimbat aproape deloc, cand vine vorba de agricultura. La noi, un tractor lucreaza 52 de hectare, iar in Germania de 10 ori mai putine.

,,Cand eram copil, bunicul imi povestea ca ara cu caii, samana cu caii, dadea cu grapa cu caii. Am ajuns la fel. Subventia pe pamant acum e numai un praf in ochi”, spune Ion Huminica, agricultor.

Din munca pe camp, de dimineata si pana seara, nu se castiga suficienti bani pentru un trai decent, se plang micii fermieri.

,,N-ai cu ce da un copil la scoala. Uite, am copil premiant din clasa intai numai premiul intai pana in clasa a XII-a. Eu sa il dau la facultate, cu ce sa il dau?”, intreaba retoric Ion Huminica.

Autoritatile vor sa reduca subventiile pentru cei care detin intre unu si cinci hectare de teren, ca sa ii oblige sa se asocieze. Cei care au mai putin pamant de atat nici macar nu sunt luati in calcul.

,,Tractorul ma costa patru milioane numai de arat. Ma costa asa: inca doua milioane discuitul, doua samanatul. Deci ar veni opt milioane numai arat, discuit si semanat”, precizeaza Gheorghe Asavi, agricultor.

La aceste cheltuieli se adauga prasitul si recoltatul. De la stat, omul a primit doar 400 de lei, dovada ca micii fermieri nu reprezinta o prioritate.

,,Pentru a face o agricultura moderna, in care sa se aplice tehnologii, sa se obtina productii si aceste productii sa poata fi valorificate, preferabil ar fi ca sa avem ferme de la 50 la 100 hectare in sus.”, crede Sergiu Iulian Jitareanu, director adjunct APIA Iasi.

In Romania sunt aproape un milion doua sute de mii de fermieri mici, pentru care inchirierea unui tractor este un lux inaccesibil.

Cititi si:

Articole Similare

Distracţie periculoasă la paradă. Elevii care au terminat clasa a XII-a au atras atenţia întregului oraş VIDEO

Distracţie periculoasă la paradă. Elevii care au terminat clasa a XII-a au atras atenţia întregului oraş VIDEO

Elevii din Câmpina care au terminat clasa a XII-a au vrut să atragă atenţia întregului

Protest cu 1.000 de oi la primărie. Poliţiştii au intervenit VIDEO

Protest cu 1.000 de oi la primărie. Poliţiştii au intervenit VIDEO

Poliţiştii şi jandarmii au intervenit joi în Argeş ca să oprească o turmă de 1.000

Calea Victoriei redevine pietonală pe 3 şi 4 iunie.Traseul va fi un teren de joacă, dedicat Zilei Copilului

Calea Victoriei redevine pietonală pe 3 şi 4 iunie.Traseul va fi un teren de joacă, dedicat Zilei Copilului

Calea Victoriei redevine pietonală în perioada 3-4 iunie, între orele 10.00-21.00, când Primăria Capitalei organizează

CNAIR va controla inopinant şantierele cu ajutorul dronelor

CNAIR va controla inopinant şantierele cu ajutorul dronelor

CNAIR va controla inopinat şantierele cu ajutorul dronelor, procedura de achiziţie prin licitaţie publică a

Mircea Sandu, prins în caracatiţa imobiliară din Buftea, VIDEO CAMERA ASCUNSĂ

Mircea Sandu, prins în caracatiţa imobiliară din Buftea, VIDEO CAMERA ASCUNSĂ

Mircea Sandu, prins în tentaculele caracatiţei imobiliare stăpânite de Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea. Citește

Cele mai citite

Cele mai noi stiri

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO Cele cinci persoane care au murit în urma unui grav accident rutier produs pe o autostradă din Marea Britanie erau ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester Autorităţile britanice au anunţat joi după-amiază că este vorba de o alertă falsă, după intervenţia soldaţilor şi poliţistilor la un ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia Membrii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii de la Deutsche Bank despre eventuale conturi asociate preşedintelui ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat joi după-amiază că nivelul ameninţării teroriste va rămâne ”critic”, în urma unei decizii ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria Sora atacatorului din Marea Britanie crede că Salman Abedi a întreprins atentatul pentru că dorea răzbunare după atacurile Statelor Unite ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09