Muntenia News | Homepage

Academician Gleb Dragan, 94 de ani: ,,Fratele meu geaman de la Kiev e mai bun decat mine"

👤Scris de Gica Petrescu 🕔08.Mar 2014 Citit de 949 ori Sursa: STIRI

Academicianul Gleb Dragan (94 de ani) povesteste cum sovieticii l-au despartit de familia sa cu doar cateva zile inainte ca Armata Romana sa treaca Prutul si vorbeste despre greutatea de a fi cel mai valoros intr-o profesie.

Gleb Dragan s-a nascut in anul 1920, dincolo de Prut, in Romania Mare. Are 94 de ani si un frate geaman. Asculta muzica clasica – si Bach, si Debussy – si citeste zilnic ziarele. Spune ca studiaza implicat relatia filosofie-stiinta. Este membru al Academiei Romane. E membru al Academiei de Stiinte Tehnice a Republicii Moldova. A scris peste 30 de carti. Este creator al scolii de Tehnica Tensiunilor Inalte din Romania.

Inginerul Gleb Dragan e impacat cu sine. Ar putea vorbi despre inalte tensiuni, fara oprire, mai mult timp decat ar putea oricine sa-si mentina vie atentia. Si asta nu pentru ca acest domeniu n-ar fi captivant, ci pentru pentru ca academicianul copleseste cu amplitudinea cunostintelor sale.

Gleb Dragan poate face oricand o conexiune imprevizibila intre jocurile copilariei si tensiunile inalte. Intre relatia sa cu mama si tensiunile inalte. Intre sarbatorile din calendarul ortodox si tensiunile inalte. Iar cuvintele se rostogolesc mereu astfel incat sa fie amintit, consemnat si inteles ce inseamna sa fii creator de scoala. Viata lui Gleb Dragan inseamna profesia lui Gleb Dragan.

Totusi, in memoria sa, oricat de selectiva ar fi ea, exista o nestinsa drama a unei familii intinsa pe prea multe continente: parintii sai, intelectuali basarabeni, au fost trimisi de sovietici in Siberia, iar copiii au ajuns pe unde-au putut, despartiti de capriciile dictatorilor – unul in Romania comunista si postcomunista, altul in Ucraina sovietica si postsovietica, iar altul in America. Aceasta e lumea lui Gleb Dragan.

,,Weekend Adevarul”: Ce prenume e acesta, Gleb?

Gleb Dragan: In calendarul ortodox, la doua saptamani dupa ce m-am nascut, sunt sfintii gemeni Boris si Gleb. Pe fratele meu geaman, care locuieste in Ucraina, il cheama Boris, iar eu, fiind al doilea nascut, sunt Gleb. Acesta e un nume de origine nordica, iar Boris e rusesc. Acesta e numele meu si ma bucur sa cred ca sunt singurul Gleb din toata Romania, creator al domeniului Tehnica Tensiunilor Inalte.

Aveti un frate geaman!?

Am un frate geaman, Boris Draganov, cu care am vorbit chiar astazi. El e cetatean de onoare al Kievului.

Draganov? Nu Dragan?

De fapt, numele din nastere era ,,Draganov”. Dar am avut probleme, din cauza unei anumite antipatii pe care romanii o purtau rusilor. Gazda la care locuiam in Timisoara mi-a dat ideea sa-mi schimb numele. Atunci am devenit ,,Dragan”.

Asadar, tineti legatura cu fratele?

I-am dat telefon sa-l intreb cum se descurca in aceasta agitatie, care este situatia. Mi-a spus ca el, pentru ca nu este deloc implicat politic, e mai putin interesat. Dar, ca sa nu aiba probleme, s-a retras intr-o parte mai izolata a orasului. Sotia lui este rusoaica. Viata ne-a despartit cand parintii mei au fost deportati. Tata – intr-un colt al Siberiei, iar mama, in alt colt. Eu i-am revazut dupa 16 ani. In toata aceasta perioada, am facut Politehnica si mi-am castigat existenta, pentru mine si pentru sora mai mica, facand meditatii.

,,Nu aveau nume, ci numere. Tata era 313″

De ce-au fost deportati parintii?

Articole Similare

COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de vânt puternic UPDATE

COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de vânt puternic UPDATE

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de vânt în mai multe judeţe. Citește

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,09%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,09%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor

Accident de muncă la o carieră de piatră din Cluj. Un angajat a murit după ce a căzut de pe o stâncă

Accident de muncă la o carieră de piatră din Cluj. Un angajat a murit după ce a căzut de pe o stâncă

Un bărbat de 31 de ani din judeţul Cluj a murit, marţi, după ce a

Alexandra, românca a cărei invenţie uşurează viaţa a zeci de milioane de oameni. Tânăra a fost subiectul unui reportaj CNN

Alexandra, românca a cărei invenţie uşurează viaţa a zeci de milioane de oameni. Tânăra a fost subiectul unui reportaj CNN

Alexandra Grigore este co-fondatoarea organizaţiei Simprints, care a inventat un scanner portabil. Ea foloseşte aparatul

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 2,28 milioane de lei, în perioada 5-9 februarie

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 2,28 milioane de lei, în perioada 5-9 februarie

Inspectorii de muncă au aplicat, în perioada 5 - 9 februarie, amenzi de peste 2,28

Cele mai citite