Muntenia News | Homepage

50 de ani de la moartea lui Pastorel Teodoreanu. Legendarele aventuri ale epigramistului: ,,Nu-l treziti, ca cere vin!"

👤Scris de Elena Popa 🕔15.Mar 2014 Citit de 817 ori Sursa: STIRI

,,Aici zace Pastorel,/ Suflet bun si spirit fin./ Cand mai treceti pe la el,/ Nu-l treziti, ca cere vin” – aceasta autoironica epigrama a fost scrisa de Pastorel Teodoreanu sa-i serveasca drept epitaf. Pastorel a murit acum jumatate de secol. Cancer pulmonar. ,,Moartea lui a fost exemplara”, spunea Alexandru Paleologu. adevarul.ro reda cateva dintre legendarele aventuri ale epigramistului, adesea ilustrate in pastile de patru versuri.

,,Unul bea ca-i bautor,/ Altul bea ca-i bestie,/ Numai eu, ca am umor,/ Beau asa, de chestie.” Acesta era Pastorel Teodoreanu, epigramistul, poetul, prozatorul, cronicarul gastronomic, gurmandul, iubitorul si degustatorul de vinuri si coniacuri fine, avocatul, cel mai spumos boem al protipendadei epigramistilor.

Pastorel Teodoreanu (n.r. – Alexandru Osvald Teodoreanu) a fost unul dintre rasfatatii criticilor literari din interbelic – numele sau era sinonim cu talentul, era comparat chiar cu marele Caragiale. Perpessicius spunea despre schitele si nuvelele umoristice cuprinse in cartea ,,Mici satisfactii”: ,,Amuzant jurnal de moravuri contemporane, iata cum am putea numi ultimul volum de verva umoristica al d-lui Al. O. Teodoreanu. […] Schita sa e lipsita de rautatea, de acea causticitate acida, proprie momentelor si comediilor lui Caragiale”.

Iar George Calinescu ii scria, la aparitia cartii ,,Tamaie si otrava”, un frumos laudatio: ,,Aproape pretudindeni se dezlantuie o jovialitate care da o umilitate de ton diferitelor atitudini si care ne indreptateste sa afirmam ca Al. O. Teodoreanu ramane, in fond, un umorist. La temelia umorului sta intotdeauna o atitudine critica, umoristul e moralist. Moralist e Al. O. Teodoreanu”. A fost premiat de Academia Romana in 1928, iar Societatea Scriitorilor Romani l-a premiat in 1937.

Talentul sau a fost insa cel mai bine materializat prin declaratiile de razboi pe care le facea apei de izvor si prin modul pasional in care isi lua in ras si isi marturisea dragostea pentru vinurile bune. Iar asta nu poate fi decat o virtute – stim inca de la Horatiu ca ,,n-au sa aiba viata poemele scrise de bautorii de apa”.

Asa ca Pastorel spunea: ,,Pentru subtilul amator/ Care-si respecta al sau gat,/ E buna apa de izvor,/ Dar ca uzaj extern. Atat!” . Iar cand se gasea in carciuma – caci e lesne de-nteles c-avea vocatia boemiei – devenea sclipitor, atins chiar de aripa zgarcita a geniului: ,,Doua lucruri mai alina/ Al meu chin si a mea boala:/ Damigeana cand e plina/ Si femeia cand e goala.”

Pentru cei ce-i condamnau stilul burlesc, dar si pentru cei care nu-l intelegeau, avea doua vorbe. 1. ,,Oare nu-ti mai amintesti,/ Vorba din batrani lasata?/ Din betie te trezesti,/ Din prostie niciodata.” 2. ,,Pe fana cuvantatorare/ Apasa greu osanda grea:/ Prostia e molipsitoare,/ Pe cand intelepciunea ba.”.

4 momente si schite

din viata lui Pastorel Teodoreanu

1. La finalul Primului Razboi Mondial, unde emigramistul a fost mobilizat ca tanar sublocotenent in Regimentul 24 Artilerie, ranit de doua ori si decorat cu ,,Steaua Romaniei”, Pastorel a urmat cursurile Facultatii de Drept a universitatii iesene. Din efemera perioada in care a lucrat in magistratura a ramas o legenda anecdotica: se spune ca, fiind chemat sa apere un client acuzat ca a sedus o fata, a uimit judecatorii cu o pledoarie practica. Asadar, l-a rugat pe tatal fetei, ofiter in armata, ce aparuse la proces imbracat in uniforma, sa-si scoata sabia din teaca. Apoi, i-a cerut teaca sabiei si, miscand-o in stanga si-n dreapta, l-a rugat sa puna sabia inapoi. Dupa cateva incercari ale ostasului, conchide: ,,Vedeti, onorata instanta? Daca teaca nu sta, nici sabia nu intra!”.

2. Dupa Marele Razboi, in cartierul Tatarasi din Iasi, Pastorel Teodoreanu si un camarad de arme se plimbau agale pe strazi laturalnice. Purtau uniforma Regimentului 24 Artilerie. Deodata, au zarit in pragul bisericii un preot inalt la care-au cautat o vorba de incurajare.

,,Ce doresti fiule?”, l-a-ntrebat preotul pe Pastorel. ,,Sa ma spovedesc, parinte. Caut ispasirea pacatelor si duhovniceasca sfintiei tale binecuvantare.” ,,Ai ucis?” ,,Da.” ,,Rau! Nemti?” ,,Nemti.” ,,Iti place la teatru?” ,,Da.” ,,Bine! Dar Moartea lui Mihai Viteazul?” ,,Nu.” ,,Rau! Crezi in Dumnezeu?” ,,Da.” ,,Bine. Dar in Nicolae Iorga?” ,,Nu!” ,,Rau! Si de ce nu crezi in Nicolae Iorga?” ,,E zalud, parinte, e sarit!” ,,Magarule! Am sa te reclam la marele cartier general! Am sa te chem la Curtea Martiala! Vei fi impuscat ca un caine! E o rusine sa mai porti uniforma! La zid!”

Si Pastorel Teodoreanu, si camaradul sau au sters-o. ,,Bine, domnule locotenent, cum iti veni?”, l-a intreabat tovarasul sau pe Pastorel. ,,Dar ce-am facut?” ,,Asta nu e popa, domnule.” ,,Cum?” ,,Asta e domnul profesor Iorga. S-a imbracat asa de frica nemtilor!”

Pentru ironiile la adresa carturarului Nicolae Iorga avea o predilectie. I-a dedicat chiar un volum de ironii, ,,Strofe cu pelin de mai pentru Iorga Nicolai”, care a vazut lumina tiparului chiar la 9 mai 1931, cand Guvernul Romaniei era condus de marele istoric. O mostra tonica din spatele copertelor: ,,In rasboiu-ntregitor,/ Fugind de gloata interlopa,/ Marele invatator/ A fost mobilizat ca popa”.

3. Deceniul IV al secolului trecut ii aduce insa lui Pastorel si necazuri: se interneaza intr-un sanatoriu din statiunea Karlovy Vary (n.r. – nord-vestul Cehiei), pentru a-si imbuna ficatul. Una dintre scrisorile trimise lui Alexandru Rosetti releva insa ca umorul epigramistului era departe de a fi pierdut: ,,Nu stiu daca ai facut vreodata bai cu acid carbonic, caci daca vei fi facut, ai sa intelegi de ce sunt eu convins ca tot timpul cat stau in baie, femeile trebuie sa rada. Asta ma dispune enorm. Sunt convins ca, vara, iesirea din baie trebuie sa fie cel mai norocos punct tactic de acostare. Vom vedea”.

Din perioada sederii la sanatoriu, 3 bijuterii:

D-lui Oswald T(eodoreanu): ,,Apa asta e sarata/ Si, de-o bei pe indelete,/ E periculoasa, tata./ Face sete.”

Maestrului Br(atescu) V(oinesti): ,,Am disparut ca printr-o trapa/ Si semn de viata n-am mai dat./ Nu crede nimeni ca beau apa/ Si, totusi, e adevarat.”

Laringologului: ,,Cand imi spui: Deschide gura!/ Si te uiti in ea cu farul,/ Vrei sa dregi cu picatura/ Ce n-am dres eu cu paharul!”

4. Dupa instalarea comunistilor la putere, Pastorel Teodoreanu a devenit un neobosit cronicar in epigrame al realitatii politice si sociale. Ii lua in zeflemea pe comunisti chiar mai inversunat decat facea cu istoricul Nicolae Iorga. ,,Caligula Imperator/ A facut din cal, senator,/ Comunistii, mai sinistri,/ Au facut din boi, ministri.”, scria epigramistul. Dupa alegerile din 1946, cand pe garduri era afisul electoral al lui Petru Groza, cu sloganul ,,Votati soarele!”: ,,Nu credeam s-ajung vreodata/ C-am sa pot sa fiu in stare/ Ca facand pipi pe garduri/ Sa o fac direct in soare!”

Nu-i lasa in pace Pastorel pe comunisti, le ocara in cerneala fiecare slabiciune. Dar nici comunistii nu l-au lasat in pace pe Pastorel: in 1960, scriitorului i-au fost confiscate manuscrisele, o mare parte din biblioteca si a fost condamnat la 6 ani de inchisoare. Era invinuit pentru fabula ,,Magarii si libertatea”, care includea prea-subtilele versuri: ,,Sa nu ne mai pese de pastor si nici/ De stapan si bice: Suntem bolsevici”.

A facut inchisoare cu celebrul lot Noica-Pillat, incepand din 1961. Sentinta Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militara din dosarul nr. 201/1960 arata sec: ,,Al. O. Teodoreanu e condamnat la 6 ani de inchisoare corectionala si 3 ani de interdictie pentru uneltire contra ordinei sociale”. A stat 3 ani, caci a fost gratiat.

Articole Similare

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018 EDU.RO: Verifică simplu, după nume, REZULTATE CAPACITATE 2018. Topul liceelor

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018 EDU.RO: Verifică simplu, după nume, REZULTATE CAPACITATE 2018. Topul liceelor

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018 EDU.RO: Primele rezultate la Evaluare Naţională 2018 vor fi afișate pe

Fostul preşedinte ICCJ Nicolae Popa, a cărui semnătură apare pe protocolul SRI-Parchetul General-ICCJ: Nu l-am văzut, nu l-am semnat

Fostul preşedinte ICCJ Nicolae Popa, a cărui semnătură apare pe protocolul SRI-Parchetul General-ICCJ: Nu l-am văzut, nu l-am semnat

Fostul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Nicolae Popa, a cărui semnătură apare

Colesterol HDL: 8 sfaturi să creşti colesterolul bun

Colesterol HDL: 8 sfaturi să creşti colesterolul bun

Colesterol HDL (colesterolul bun) este un factor important pentru bolile cardiovasculare. Nivelul scazut de colesterol

6 afecţiuni ale pielii cauzate de soare

6 afecţiuni ale pielii cauzate de soare

Totul trebuie folosit cu moderaţie, doar aşa, spre exemplu, soarele rămâne prieten şi nu se

Ploile au făcut prăpăd în ţară. Mai multe case au fost inundate, iar o maşină a fost luată de viitură VIDEO

Ploile au făcut prăpăd în ţară. Mai multe case au fost inundate, iar o maşină a fost luată de viitură VIDEO

Ploile au făcut prăpăd în ţară. Mai multe case au fost inundate, iar o mașină