Muntenia News | Homepage

135 de zile de prohibitie impusa. Pescarii din Ialomita, revoltati de noile reglementari al Ministerului Mediului

👤Scris de Maria Radu 🕔13.Mar 2014 Citit de 235 ori Sursa: STIRI

200 de pescari se revolta impotriva noului ordin al ministrului Mediului, care le impune sa nu arunce unditele sau plasele in Dunare in perioadele cele mai prolifice. Pana si zonele de pescuit le-au fost trasate. Aproape 4 luni pe an nici nu au voie sa se apropie de apa. Temerile cele mai mari ale oficialilor din piscicultura sunt ca speciile pe care de disparitie ar putea fi prinse accidental in plase.

In ultimele doua saptamani pescarii din Ialomita nu au avut spor la pescuit. A fost frig si vant puternic care abia ce s-a domolit. Apa este in continuare tulbure, iar pestele se prinde greu si in cantitati infime.

„Am prins doi pesti de 4 zile. Cui sa-i dam pe astia, la copii? Dar nu trage pestele acum sau ce se intampla? E apa foarte rece si peste nu este”, a spus unul dintre pescari.

In perioada urmatoare, va incepe prohibitia. Ordinul ministrului este foarte strict.

Poliana Capitan, reporter Digi24 Constanta: „De pe data de 15 martie si pana pe data de 15 mai, pe bratul Borcea, al Dunarii, in zona de protectie a sturionilor, situata intre kilometrul 19 si 48, nu se mai pescuieste nimic. Nici macar la undita. Iar dupa data de 15 mai intra in vigoare perioada de prohibitie”.

De pe 30 mai incolo, pescarii vor putea sa iasa din nou cu undita pe Dunare. Degeaba, spun ei, caci in lunile de vara pestii inoata spre ape mai reci.

Cei aproape 200 de pescari autorizati au familii de intretinut. In consecinta s-au mobilizat si au facut un memoriu pe care l-au depus la Prefectura, pentru a fi trimis la minister. Ei scriu ca acest ordin il protejeaza pe un om de afaceri din zona, care ar alimenta piata neagra cu icre negre si cu sturioni.

Robert Raduta, patron firma de acvacultura: „Nu are nimeni un beneficiu in plus. Deci a fost doar o masura de protectie care, a la long, va fi benefica si pentru copiii pescarilor care astazi se plang ca li s-a obturat o zona cu 12-13 km”.

In asteptarea unui raspuns de la minister, pescarii incearca sa profite de ultimele zile in care mai pot pescui. De duminica, spun ei cu amaraciune, vor privi de pe mal la braconierii care isi umplu barcile cu peste.

Marian Vlasceanu, pescar: „Te ei de ei si pe urma vine politia si sta numai pe tine sau ei isi dau foc la barca, fura sculele”.

In perioadele neprohibitive, pescarii duc pestele la cherhanale. De acolo primesc cel mult 10 lei pentru fiecare kg de somn, 5 lei pentru un kilogram de caras, platica si mreana si 8 lei pentru salau si crap.

reporter: Poliana Capitan

operator: Cristi Caciauna

Articole Similare

Incendiu la mănăstire, bătrână carbonizată

Incendiu la mănăstire, bătrână carbonizată

Incendiu și la o mănăstire din Tulcea. O femeie de 73 de ani a fost

160 de percheziţii în ultimele două săptămâni. Poliţiştii au găsit droguri, bani şi ţigări

160 de percheziţii în ultimele două săptămâni. Poliţiştii au găsit droguri, bani şi ţigări

Poliţia Română şi DIICOT au făcut, în ultimele dou săptămâni, au efectuat 161 de percheziţii

Femeie gasită pe jumătate carbonizată după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări

Femeie gasită pe jumătate carbonizată după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări

O femeie în vârstă de 62 de ani a murit, duminică dimineaţă, după ce casa

Incendiu puternic în Olt. Bărbat găsit mort de pompieri

Incendiu puternic în Olt. Bărbat găsit mort de pompieri

Un bărbat de 54 de ani din localitatea Optaşi-Măgura a murit, duminică, după ce casa

Mihai Şora: Dragi şobo, ne vedem la Girafă, în această seară şi în toate serile în care va fi nevoie

Mihai Şora: Dragi şobo, ne vedem la Girafă, în această seară şi în toate serile în care va fi nevoie

Filosoful Mihai Şora îndeamnă, duminică, oamenii să participe la proteste, anunţând o ”vară încărcată şi