Muntenia News | Homepage

10,5 lei – alocatia de hrana pentru copii. Autoritatile spun ca nu mai fac fata numarului mare de asistati social

👤Scris de Alexandru Stan 🕔26.Mar 2014 Citit de 407 ori Sursa: STIRI

Asistentii maternali din Iasi sunt nevoiti ca in fiecare zi sa recurga la calcule matematice stricte astfel incat sa ii hraneasca pe copiii primiti in grija. Si asta deoarece statul da numai 3,5 lei pentru o masa, iar alocatia a scazut cu 20% fata de anul trecut. Banii vin atat de la Guvern cat si de la Consiliul Judetean. Dar autoritatea locala spune ca nu mai face fata numarului in crestere de asistati social, astfel incat sumele alocate sunt tot mai mici de la un an la altul.

Aceasta doamna este asistent maternal de 11 ani si tot de atunci creste o fata abandonata de parintii biologici intr-un centru de plasament. Pentru hrana copilei a primit anul trecut 12 lei pe zi. Suma pe care o da Guvernul este de 8,3 lei, iar diferenta vine de la Consiliul Judetean. Anul acesta, insa, autoritatea judeteana a dat de doua ori mai putin astfel incat asistentii maternali primesc doar 10.5 lei pe zi pentru a hrani copiii pe care ii au in grija.

,,Te duce cam la 6 lei numai pachetelul pentru scoala, ca trebuie sa-i dai si o sticluta cu apa, trebuie sa-i dai si un fruct, asta e. Copilul invata pana la ora doua, trebuie sa manance, da, trebuie sa fie alimentat si mai am 2 lei. 2,3 bani, ca atat mi-a dat statul. Ce pot sa-i cumpar de 2,3 lei ca sa-i asigur celelalte 3 mese?!” spune asistentul social.

Banii oferiti de stat acopera doar jumatate din cheltuielile pentru hrana. Iar specialistii in nutritie sustin ca cele trei mese pe zi sunt extrem de importante pentru dezvoltarea corecta a unui copil.

,,Orice disfunctie, subnutritie, nutritie incorecta, inadecvata in aceasta perioada poate avea efecte insurmontabile in evolutia pe termen scurt. Ma refer aici la dezvoltarea fizica, dar mai ales la dezvoltarea cognitiva a copilului,” a explicat Marin Burlea, medic primar pediatrie gastroenterologie.

Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului Iasi recunosc ca suma este infima, dar cer intelegere de la asistentii maternali pentru ca primesc oricum mai multi bani decat prevede hotararea de Guvern.

,,Nu am fi putut acoperi aceasta alocatie de hrana, dar ar fi bine sa primim lucrurile in ansamblu si sa vedem ca in alte judete nu s-a asigurat aceasta majorare nici in anii precedenti,” a declarat Niculina Karacsony, director general adjunct al DGASPC Iasi.

,,Judetul Iasi are cei mai multi asistati social la nivelul populatiei, la nivelul numarului de locuitori, deci este un efort urias din partea judetului Iasi, deci este vorba de aproximativ 4 milioane de euro,” a spus Marius Parciu, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Iasi.

In judetul Iasi sunt 800 de asistenti maternali care au in grija 1.500 de copii. In afara de acestia, in sistem mai sunt 1.800 de copii si 580 de adulti care beneficiaza de aceasta alocatie de hrana.

Articole Similare

Eşti balonat? Iată acţiuni care duc la flatulenţă

Eşti balonat? Iată acţiuni care duc la flatulenţă

Daca esti balonat si te confrunti cu flatulenta citeste in continuare. Iata cateva actiuni care

TRAGEDIE în Dolj. Trei morţi şi doi răniţi în urma unei altercaţii în care un tânăr a tras cu un pistol

TRAGEDIE în Dolj. Trei morţi şi doi răniţi în urma unei altercaţii în care un tânăr a tras cu un pistol

Trei persoane au murit și alte două au fost rănite după ce un tânăr a

Ponturi pentru şoferi: cum cureţi gheaţa de pe parbriz, în numai 60 de secunde

Ponturi pentru şoferi: cum cureţi gheaţa de pe parbriz, în numai 60 de secunde

Este o problema cu care se confrunta toti soferii in sezonul rece. Cum cureti gheata

Ghiţă Ciobanul, în prag de FALIMENT, îşi scoate oile la vânzare

Ghiţă Ciobanul, în prag de FALIMENT, îşi scoate oile la vânzare

Gheorghe Dănulețiu este primul cioban care a cunoscut celebritatea într-un timp foarte scurt și a

Atenţionare de călătorie: Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost închis sâmbătă, la ora 16.00

Atenţionare de călătorie: Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost închis sâmbătă, la ora 16.00

Traficul de călători prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret a fost sistat temporar,