Muntenia News | Homepage

REPORTAJ/ Ionela Prodan, “Lelia ale Tache Prodan”, jelită de oamenii din Dăbuleni, localitatea sa natală (FOTO&VIDEO)

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔20.Apr 2018 Citit de 81 ori Sursa: LIBERTATEA

Vestea morții interpretei de muzică populară Ionela Prodan i-a întristat pe locuitorii orașului doljean Dăbuleni. “Fiică a satului” și cetățean de onoare al acestei localități, “Lelia ale Tache Prodan” este jelită de localnicii care mereu s-au mândrit cu artista ce a dus numele orașului peste tot unde a cântat.

Cu toate că a plecat de mai bine de douăzeci de ani din localitatea natală Dăbuleni, oamenii de aici își aduc bine aminte despre interpreta de muzică populară Ionela Prodan. Locuia într-o casă mare, de chiaburi, transformată acum în sediul Bisericii Adventiste din Dăbuleni.

“De 20 ani nu mai stă aici, casa e vândută de foarte mult timp, după Revoluție. Ana Maria a venit când era fostul primar și la directorul spitalului de la Dăbuleni”, povestește unul dintre localnicii care dezbăteau subiectul morții artistei la unul dintre birturile din localitate.

“La oricare îi pare rău, dar asta e viața, toți ne ducem”, a completat altul.

Toată suflarea din Dăbuleni a urmărit în aceste zile transmisiile în direct ale televiziunilor naționale pentru a afla știri despre boala artistei, dar și despre funeraliile acesteia.

“Ne pare foarte rău de ea, când ajung acasă direct la televizor dau drumul să aflu povestea ei pe care a avut-o. Ce rău ne-a părut și ne pare. Să o odihnească Dumnezeu în pace și în liniște că am auzit că a fost foarte bună”, povestește una dintre localnice.

Bătrâna își aduce aminte de momentul în care artista s-a căsătorit.

“Dar ce nuntă mare și frumoasă a avut aicia! Normal că o știm! Și casa unde a stat. A stat chiar pe «șușaua» principală, este o biserică din asta de adventiști, e făcută acolo la ea. Ne pare foarte rău de ea. A fost o cântăreață foarte bună, ea nu a cântat niște cântece doar așa … a cântat numai cântece pentru popor, cântecele ei de demult”, susține femeia.

Localnicii știu și povestea familiei Prodan. “Și fratele ei ține o dăbuleancă, sunt neam mare”, a adăugat o altă localnică.

Femeile au auzit de la televizor că Ionela Prodan ar fi vrut ca averea ei să ajungă la nepoți. “A zis că banii să îi dea la nepoței, dar nu s-a putut, au fost fetele trecute în acte”, spune una dintre bătrâne. “I-a rămas două miliarde de euro, eu așa știu, a dat în ziar și am citit și eu”, spune o altă femeie.

Le-a lăsat dăbulenilor o singură moștenire: numele

Chiar dacă a încetat din viață la începutul acestei săptămâni, Ionela Prodan “trăiește” în inimile oamenilor din Dăbuleni.

Primarul orașului, Aurel Băjenaru, are în biroul său mai multe albume ale artistei și se gândește cum să cinstească numele acesteia.

“Am primit CD-urile anul trecut, când a venit la noi, acasă. Am mai vorbit și cu ea la telefon și dorința ei era să dăm numele ei Casei de Cultură. Nu vrem să luăm decizii mânate de sentimente, însă eu voi propune consilierilor locali să îi îndeplinim această dorință a ei. A fost o artistă, nu putem să numim o stradă după Ionela Prodan”, a explicat Aurel Băjenaru, primarul orașului Dăbuleni.

În viitor, autoritățile locale din orașul în care a crescut se gândesc să realizeze și un festival dedicat artistei.

“Lelia ale Tache Prodan este foarte iubită de oameni, aproape toate cântecele ei au fost culese din folclorul local și s-a inspirat de la lăutari din localitate, precum Gicu Dincă, Ficuță și Duman. Era mereu cu zâmbetul pe buze, băiețoasă, spunea ce simte tot timpul, nu era rău intenționată și nici nu putea ține supărarea”, povestește edilul localității despre Ionela Prodan.

O delegație din partea autorităților locale din Dăbuleni s-a deplasat la București pentru a participa la funeraliile artistei.

“Patru tineri, cinci copii și un consilier local, îmbrăcați în costum tradițional din zona Dăbuleniului, au plecat la București, cu o coroană pentru a-i aduce un ultim omegiu Ionelei Prodan”, a mai spus Aurel Băjenaru.

Și reprezentanții primăriei Mârșani, localitate în care s-a născut mama artistei, i-au adus un ultim omagiu cunoscutei interprete de muzică populară.

“Am fost ieri la cimitir (n. red. – miercuri) cu o coroană mare de flori, am stat de vorbă cu familia, că așa e frumos. Ionela Prodan este cetățean de onoare al comunei Mârșani din 2015. Am făcut atunci un spectacol de două ore, a fost un show, nu glumă. Acum să vorbim cu dăbulenii, să vedem care din noi va face un festival cu numele ei. Aici în comună are foarte multe rude, nepoți, veri, în plus a și cununat multe cupluri când trăia bărbatul ei”, a povestit Constantin Ghencioiu, primarul localității Mârșani.

Ionela Prodan s-a născut pe 6 octombrie 1947, la Dăbuleni, și a câștigat în anul 1970 trofeul „Maria Tănase”, festival cu tradiție organizat de autoritățile județene din Dolj.

Cunoscuta cântăreață a fost înmormântată joi, la Cimitirul Bellu, din București, în ropote de aplauze.  Sute de oameni care au iubit-o și au apreciat-o pe Ionela Prodan au condus-o astăzi pe mama Anamariei, pe ultimul drum. Laurențiu Reghecampf a stat în permanență alături de soția lui, care a plâns în hohote lângă mormântul mamei sale.

Citește și: Ultimele clipe din viața Ionelei Prodan. Anamaria i-a spus ”Tatăl nostru” până s-a stins

Testamentul Ionelei Prodan. Câți bani vor primi fiicele ei, Anamaria și Anca

Post-ul REPORTAJ/ Ionela Prodan, “Lelia ale Tache Prodan”, jelită de oamenii din Dăbuleni, localitatea sa natală (FOTO&VIDEO) apare prima dată în Libertatea.ro.

Articole Similare

Legătura neștiută dintre Ilie Micolov și Marian Ionescu, de la Direcția 5

Legătura neștiută dintre Ilie Micolov și Marian Ionescu, de la Direcția 5

Marian Ionescu, liderul trupei Direcția 5 a avut o legătură specială cu regretatul muzician Ilie

EXCLUSIV/Cândva star internațional cu o cotă incredibilă, Faydee renaște acum la… Găești!

EXCLUSIV/Cândva star internațional cu o cotă incredibilă, Faydee renaște acum la… Găești!

Artistul australian de origine libaneză ale cărui succese, – în mod special ”Laugh Till You

Detalii neștiute din viața lui Ilie Micolov. A fost economist, jucător de hochei și nu mai avea buletin

Detalii neștiute din viața lui Ilie Micolov. A fost economist, jucător de hochei și nu mai avea buletin

Ilie Micolov a fost cunoscut publicului larg ca interpret de muzică ușoară. Însă acesta a

Declarația sfâșietoare a lui Ilie Micolov cu un an și jumătate înainte să moară. „Eu mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul”

Declarația sfâșietoare a lui Ilie Micolov cu un an și jumătate înainte să moară. „Eu mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul”

În 2017, Ilie Micolov făcea o declarație sfâșietoare. regretatul artist vorbea despre viața sa. Citește și: Detalii

Cum poate să arate o super actriță de telenovele la 52 de ani. Gaviota din „Cafea cu parfum de femeie” este super lucrată la sală | FOTO

Cum poate să arate o super actriță de telenovele la 52 de ani. Gaviota din „Cafea cu parfum de femeie” este super lucrată la sală | FOTO

Margarita Rosa de Francisco, Gaviota din telenovela „Cafea cu parfum de femeie”, arată spectaculos la