Muntenia News | Homepage

Ce a spus singurul actor român care l-a interpretat pe Regele Mihai într-un film. „Mi-a căzut receptorul din mână”

👤Scris de David Dumitrescu 🕔08.Dec 2017 Citit de 117 ori Sursa: LIBERTATEA

Actorul care l-a întruchipat pe Regele Mihai într-o peliculă românescă a povestit ce reacție a avut atunci când i s-a spus că este ales pentru acest rol.

Adrian Vîlcu este actorul care l-a întruchipat pe Regele Mihai în filmul „Oglinda- Începutul adevărului”, regizat de regretatul Sergiu Nicolaescu.

Adrian Vîlcu avea, la acea vreme, 26 de ani și era plecat din țară.

Într-un interviu, Adrian Vîlcu a povestit cum a reacționat atunci când a fost anunțat că urmează să-i dea viață, pe marele ecran, regelui Mihai.


“Eram în primul meu an în Germania. M-a sunat Nicolaescu: “Uite, fac acum un film, vii?”. I-am zis că vin, nu l-am întrebat de bani, de nimic. Când mi-a zis apoi că s-a gândit la mine pentru rolul principal, Regele Mihai, mi-a căzut receptorul din mână. “Eu îl știu și de când eram tânăr, chiar semeni cu el, m-am gândit și cum să-ți fac freza”, mi-a a spus regizorul. Și atunci am luat-o foarte în serios, mi s-a părut o șansă. Un an de zile s-a muncit la filmul asta. S-a muncit foarte mult, scenariul a fost bazat pe stenograme, s-a filmat chiar pe locurile unde se petrecuseră evenimentele, la Palatul Regal, Peleș, Cotroceni, sala în care s-a ținut procesul lui Antonescu, pe Știrbei Vodă.

Scena cu închiderea Antoneștilor în seif s-a reconstituit la Muzeul Colecțiilor de Artă, pe Calea Victoriei, era ceva asemănător cu ce avea Palatul Regal în 1944. Țin minte că s-au întrerupt filmările pe timpul verii, pentru că Nicolaescu avea și spectacolul de pregătit, la Bad Segeberg, îi trebuia și cam o lună și jumătate de repetiții. Plus că eu aveam și acolo un rol”, spunea Adrian Vîlcu.

“Ușor n-a fost să îl interpretez, mai ales că era vorba despre un personaj istoric de o asemenea statură, care era încă în viață. După ce am primit scenariul, am avut curajul atunci să-i scriu Regelui. Cu mare frică, recunosc. A fost de acord să-i trimit textul, i l-am expediat la Versoix, după care m-a chemat la el. Și am stat un weekend acolo. A fost o experiență extraordinară. Majoritatea timpului am ascultat, evident. Era istoria vie. Acesta a fost unul dintre rolurile care m-a frământat foarte mult”, explica actorul.

Biografia monarhului

Regele Mihai, care s-a stins din viață marți, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Pe data de 20 iulie 1927, Mihai devine rege al României, în urma renunţării la tron a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat trei ani mai târziu de tatăl său, Mihai reprimeşte coroana după un deceniu, pe 6 septembrie 1940.

În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legenda spune că, pe 30 decembrie 1947, când a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional.

În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina, excesul de popularitate l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, așa că l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni înapoi în Elveţia!

Regele Mihai, care a fost alungat de două ori din țară, e reprimit în ţară, în 1997, de preşedintele Emil Constantinescu, iar momentul a fost marcat și printr-un discurs emoționant în fața guvernului și parlamentului:

”Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România. Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții. Supraviețuirea lor este în interesul nostru. Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit. Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm (…) În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. (…) Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana”.


Citește și: VIDEO | De „Moş Nicolae”, preotul Tănase a pus masa pentru un sat întreg


Post-ul Ce a spus singurul actor român care l-a interpretat pe Regele Mihai într-un film. „Mi-a căzut receptorul din mână” apare prima dată în Libertatea.ro.

Articole Similare

Gigi Căciuleanu a dat autografe desculț, stând în genunchi și a scos la licitație poezii scrise de el

Gigi Căciuleanu a dat autografe desculț, stând în genunchi și a scos la licitație poezii scrise de el

Coregraful Gigi Căciuleanu nu se dezminte: rămâne un nonconformist care nu se sinchisește prea mult

Video EXCLUSIV/ Diana Bișinicu, la mijloc între fiica și soțul său. Ce decizie a luat?

Video EXCLUSIV/ Diana Bișinicu, la mijloc între fiica și soțul său. Ce decizie a luat?

Artista va pleca într-o vacanță, în Republica Dominicană, dar fără Riana. Diana Bișinicu s-a aflat

Când se va naște fetița Elenei Udrea. Cele mai noi informații despre politiciana aflată în Costa Rica

Când se va naște fetița Elenei Udrea. Cele mai noi informații despre politiciana aflată în Costa Rica

Elena Udrea a dezvăluit când va veni pe lume fetița ei și a iubitului său,

Liviu Vârciu a aruncat cu bani la petrecerea de botez a fiicei lui. “Dacă lăutarii au luat așa de mult, și darul a fost…”

Liviu Vârciu a aruncat cu bani la petrecerea de botez a fiicei lui. “Dacă lăutarii au luat așa de mult, și darul a fost…”

Liviu Vârciu a fost extrem de generos cu lăutarii care au întreținut atmosfera la petrecerea

Roxana din echipa Războinicilor, eliminată de la Exatlon. Patru băieți s-au calificat în semifinale

Roxana din echipa Războinicilor, eliminată de la Exatlon. Patru băieți s-au calificat în semifinale

Roxana, din echipa Războinicilor de la Exatlon România, a fost eliminată din concurs. Patru băieți

Cele mai citite