Muntenia News | Homepage

Zi decisiva pentru istoria Ucrainei. Referendum in Crimeea pentru unirea cu Rusia. Ce urmeaza?

👤Scris de Gica Petrescu 🕔16.Mar 2014 Citit de 200 ori Sursa: STIRI

Peste 1,5 milioane de locuitori din republica autonoma Crimeea sunt asteptati duminica la urne, incepand cu ora 8.00, pentru referendumul la care vor decide daca se desprind de Ucraina si se unesc cu Rusia.

Regiunea Crimeei a facut parte din Rusia pana in 1954, cand a fost cedata Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov. Multi dintre localnici (peste 60%) sunt etnici rusi care ar prefera sa fie guvernati de Moscova, nu de Kiev. Tot in Crimeea se afla si Flota rusa la Marea Neagra, dar Rusia a semnat, pe de alta parte, acorduri prin care si-a luat angajamentul ca va respecta integritatea teritoriala a Ucrainei.

Cu cateva ore inainte de deschiderea urnelor, situatia din Ucraina era extrem de tensionata. Incurajati de gestul oficialilor din republica autonoma, locuitorii din Donetk au cerut si ei un referendum asemanator celui din Crimeea. Peste cinci mii de oameni au manifestat la Donetk, langa statuia lui Lenin, si au cerut organizarea unui referendum ca sa duca la alipirea acestei regiuni din estul Ucrainei la Rusia. Demonstratia a avut loc la doua zile de la confruntarile violente dintre sustinatorii si adversarii Moscovei din acest oras. Atunci au murit doi oameni.

In Crimeea, locuitorii sunt chemati sa decida daca vor unirea cu Rusia sau daca vor sa ramana in continuare parte a Ucrainei. Desfasurarea scrutinului va fi monitorizata de observatori internationali, iar autoritatile au avertizat ca orice incercare de tulburare a desfasurarii referendumului va fi impiedicata.

In ziua votului, orice adunare publica si eventuale pichetari vor fi dispersate de politie pentru a evita orice probleme si dificultati in functionarea sectiilor de votare.

Pe de alta parte, Ucraina a acuzat sambata Rusia ca i-a invadat militar teritoriul, mobilizand 80 de militari, elicoptere si vehicule blindate intr-un sat situat de cealalta parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea si Ucraina continentala. Un oficial rus a carui identitate nu este dezvaluita a declarat, potrivit Pravda-Ucraina, ca actiunea a fost intreprinsa pentru a proteja de ,,atacuri teroriste” o statie de distributie a gazului, relateaza BBC.

Statele occidentale care sprijina noua putere de la Kiev au avut o ultima incercare diplomatica pentru a impiedica referendumul din Crimeea. Insa Rusia a blocat, in Consiliul de Securitate al ONU, rezolutia care ar fi interzis votul din republica autonoma din Ucraina.

,,Rezultatul votului este urmatorul: 13 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Proiectul de rezolutie nu a fost adoptat din cauza votului negativ al unui membru permanent al Consiliului”, a anuntat Sylvie Lucas, ambasadorul Luxemburgului.

FOTO: MEDIAFAX

Votul negativ a fost al Rusiei, iar China s-a abtinut. Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a explicat ca, in opinia Moscovei, referendumul din Crimeea este necesar, pentru a umple ,,vidul legislativ” dupa ,,lovitura de stat” care a avut loc in Ucraina luna trecuta.

Kievul a anuntat ca nu va recunoaste referendumul, dimpotriva, il considera ilegitim. Puterea pro-europeana acuza Rusia ca incearca pe toate caile sa provoace Ucraina.

Armata ucraineana a concentrat un numar important de trupe la frontierea cu republica autonoma Crimeea pentru a preveni o eventuala invazie a trupelor rusesti in regiune. De asemenea, distrugatorul american USS Truxtun isi continua exercitiile in Marea Neagra, in apele teritoriale ale Bulgariei.

Rezultatele preliminare ale referendumului vor fi anuntate imediat dupa inchiderea sectiilor de votare, la ora 20.00 (ora Romaniei), iar datele finale ale consultarii populare vor fi date publicitatii luni dimineata.

Intrebarile pentru referendumul din Crimeea:

,,Sunteti pentru reunificarea Crimeei cu Rusia in calitate de membru al Federatiei Ruse?”

,,Sunteti pentru revenirea Crimeei la Constitutia din 1992 si la statutul de parte a Ucrainei?”

Constitutia din 1992, adoptata dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991, dar abolita rapid, prevedea un statut independent in cadrul republicii Ucraina. Astfel, locuitorii din Crimeea vor trebui sa aleaga duminica intre alipirea regiunii lor la Rusia si revenirea la o autonomie extinsa – o independenta de facto – de care se bucurau in conformitate cu fosta Constitutie din 1992.

In orice caz, mentinerea statu quo-ului in cadrul Ucrainei nu este luata in considerare.

In pofida numeroaselor critici care pun la indoiala legalitatea acestei consultari, oficialii prorusi afirma ca votul va fi organizat onest, adaugand ca nu exista nicio indoiala cu privire la vointa unei vaste majoritati de a se alatura Rusiei. De altfel, nicio campanie publica nu a fost organizata pentru a sustine respingerea referendumului.

Liderii comunitatii tatare, care reprezinta intre 12 si 15 la suta din populatia peninsulei, au facut apel la boicotarea acestuia, in timp ce sustinatorii ramanerii Crimeei in cadrul Ucrainei, care sunt deseori amenintati sau intimidati, pastreaza discretia.

Context:

Dupa ce Ucraina si-a declarat independenta, politicienii reprezentand comunitatea rusa din Crimeea au urmarit desprinderea de sub autoritatea Kievului si au consolidat legaturile cu Rusia, printr-o serie de masuri declarate neconstitutionale de autoritatile din capitala.

Pentru a pune capat acestor tendinte separatiste, Kievul a prevazut clar in 1996 in Constitutie ca peninsula are statutul de republica autonoma, reafirmand insa ca legislatia din Crimeea trebuie sa fie in conformitate cu cea ucraineana. Astfel, Crimeea are propriul Parlament si Guvern, care are competente doar in domeniul agriculturii, infrastructurii publice si turismului.

Dovada a permanentelor tensiuni intre comunitatile din Crimeea, tatarii au un Parlament propriu, dar neoficial, numit Mejlis, care promoveaza drepturile si interesele etnicilor din regiune.

Date despre referendum

Vicepremierul Rustam Temirgaliev a afirmat ca peste 1.200 de birouri de vot vor fi deschise in regiune de la ora 08.00 (08.00 ora Romaniei) si pana la ora 20.00 (20.00 ora Romaniei).

Aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt inregistrate pe listele electorale care dateaza din 2012.

Rezultatul va fi validat in cazul in care rata de participare va fi de peste 50 la suta. ,,Suntem siguri ca peste 80 la suta din populatia Crimeei va participa”, a asigurat vicepremierul.

623 de jurnalisti de la 129 de institutii media au fost acreditati pentru a relata despre referendum. Scrutinul este monitorizat de 135 de observatori straini, veniti din 23 de tari. Acesti observatori vor fi recunoscuti cu ajutorul unui ecuson rosu, iar cei locali cu ajutorul unui ecuson albastru. Angajatii unui institut de sondare a opiniei publice care vor anunta rezultatele unei anchete la iesirea de la urne vor purta, in schimb, o sapca alba inscriptionata cu mesajul „Crimeea-Vot-Primavara”.

Acelasi Institut de Cercetare Sociologica si Politica din Republica Crimeea a publicat saptamana aceasta un sondaj care preconizeaza ca 77% dintre votanti se vor pronunta pentru alipirea la Rusia.

Presa va fi autorizata sa filmeze numaratoarea buletinelor, care vor fi puse in trei teancuri: pentru Rusia, pentru o autonomie extinsa si buletine nule.

Aproximativ 1,5 milioane de buletine de vot au fost imprimate, corespunzand populatiei de varsta adulta, plus unu la suta.

Bugetul alocat consultarii, acoperit integral din fondurile regiunii, se ridica la suma de 16 milioane de hrivne, adica aproximativ 1,3 milioane de euro.

FOTO: AFP/MEDIAFAX
Ce urmeaza dupa referendum

Luni 17 martie

Rezultatele oficiale ale referendumului din Crimeea urmeaza sa fie anuntate ,,luni dimineata cel mai tarziu”. O cerere de alipire va fi adresata Rusiei in cursul saptamanii, dar data exacta a acestui demers nu a fost precizata.

Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus), finalizeaza pregatirea proiectului de lege privind integrarea Crimeei in Rusia (in cazul unei majoritati a voturilor pentru acest scenariu) si il distribuie deputatilor.

Vicepresedintele american Joe Biden incepe o vizita de trei zile in Polonia si Lituania in vederea unor consultari pe tema situatiei din Ucraina.

Ministrii europeni de Externe, care se reunesc la Bruxelles, ar putea adopta sanctiuni vizand Rusia.

Ministrul ucrainean de Externe Andrii Descita este asteptat la Bruxelles. El urmeaza sa fie primit de catre secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Miercuri 19 martie

Comisia Europeana (CE) urmeaza sa ofere detalii despre o anvelopa a unui ajutor oferit Ucrainei, in valoare de un miliard de euro.

Vineri 21 martie

Duma de Stat voteaza asupra unui proiect de lege privind alipirea Crimeei la Rusia.

UE si Ucraina urmeaza se semneze, la Bruxelles, partea politica a Acordului de Asociere, in a doua zi a unui summit european. Anuntata de catre premierul ucrainean Arseni Iateniuk, semnarea nu a fost confirmata in mod oficial de catre Bruxelles.

Potrivit ,,premierului” autoproclamat al Republicii autonome Crimeea Serghii Aksionov, integrarea completa a peninsulei in Federatia Rusa va dura aproximativ un an.

Cititi si:

Articole Similare

Bărbatul care a intrat în pietoni la Moscova nu consumase băuturi alcoolice. El a apăsat din greşeală acceleraţia

Bărbatul care a intrat în pietoni la Moscova nu consumase băuturi alcoolice. El a apăsat din greşeală acceleraţia

Bărbatul care a intrat cu maşina în pietoni la Moscova, provocând rănirea a şapte persoane,

Cresc puternic vânzările de SUV-uri compacte din Europa

Cresc puternic vânzările de SUV-uri compacte din Europa

Vânzările de SUV-uri compacte în Europa vor creşte puternic în 2018, noile modele oferite de

Portugalia legalizează medicamentele pe bază de canabis

Portugalia legalizează medicamentele pe bază de canabis

Parlamentul Portugaliei a aprobat cu largă majoritate vineri un proiect de lege ce prevede legalizarea

Accident rutier în sud-vestul ţării. Fostul prim-ministru a fost rănit grav, iar soţia sa a murit VIDEO

Accident rutier în sud-vestul ţării. Fostul prim-ministru a fost rănit grav, iar soţia sa a murit VIDEO

Fostul prim-ministru al Cambodgiei, prinţul Norodom Ranariddh, în vârstă de 74 de ani, a fost

EXPLOZIE în Afganistan soldată cu zeci de morţi şi răniţi

EXPLOZIE în Afganistan soldată cu zeci de morţi şi răniţi

Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi 30 au fost rănite într-o explozie produsă