Muntenia News | Homepage

Zece locuri din lume asupra carora mai multe natiuni pretind dreptul de proprietate

👤Scris de Maria Radu 🕔21.Mar 2014 Citit de 131 ori Sursa: STIRI

Exista multe zone in lume asupra carora una sau mai multe tari pretind dreptul de proprietate: de la stanca Rockhall din Atlantic la ghetarii din Patagonia, de la Crimeea la Inaltimile Golan, si altele…

Pentru unele dintre acestea exista un consens in recunoasterea internationala a dreptului legitim de proprietate a unui stat sau altuia, dar pentru altele au loc dispute foarte puternice care uneori degenereaza in conflicte. Poate nu se ajunge intotdeauna la un conflict militar, dar sigur va fi unul la nivel diplomatic.

Evenimentele din aceste zile ofera un punct de plecare pentru o trecere in revista a unora dintre aceste locuri, si sunt relatate de situl online Il Journal.

Incepem cu ceea ce se intampla in Crimeea.

Un teritoriu care a apartinut Rusiei dar a fost cedat Ucrainei in 1954, de catre Hrusciov, pentru a fi administrat – si care nu s-a autodeterminat ca stat independent la data destramarii Uniunii Sovietice, la fel ca celelalte regiuni: Ucraina, Georgia, Estonia, Lituania, pentru a numi doar cateva. Deci, conflictul este un fapt formal intre Ucraina si Rusia care niciodata, dar niciodata nu ar putea accepta faptul ca baza navala din Sevastopol, situata la Marea Neagra – cu legatura imediata in Marea Mediterana – ar fi „detinuta” de catre altcineva.

Un alt conflict recent, Inaltimile Golan

Este o fasie de pamant care se intinde intre Israel, Liban, Siria si Iordania, fiind una dintre cele mai bogate zone in apa si terenuri fertile pentru cultivare. Apartinea Siriei, dar dupa Razboiul de Sase Zile, israelienii l-au ocupat pentru a evita sa fie ''prea striviti'' de vecinii sai, iar in 1981 si l-au anexat. Si aici, dincolo de evenimentele sporadice care au implicat schimburi de focuri, Siria a sustinut mereu ca teritoriul ii apartine, dar pentru a-l prelua ar trebui sa declanseze un razboi impotriva Israelului, care ar fi dificil- daca nu imposibil- de castigat.

Controversa pentru insulele Dyaoiu – Senkai

Deplasandu-ne spre Marea Chinei, cea mai actuala controversa este aceea pentru insulele Dyaoiu – Senkai, numele in chineza, respectiv japoneza. Reprezinta un grup de cinci insule nelocuite, vecine cu Taiwan, si geografic mai aproape de coastele Chinei, dar Japonia le considera proprietatea sa, administrandu-le ca atare. Disputa consta in faptul ca din aceste insule pot fi controlate diferite cai navale si aeriene, iar in subsolul acestora exista petrol si gaze.

Conflictul din Malvine

Vorbind tot despre insule, un conflict armat, cu multe victime, la care comunitatea internationala a privit neputincioasa – cum se intampla adesea – a fost cel din Malvine (cum sunt numite in Argentina ) sau Insulele Falkland cum le numesc englezii. Ramasita a colonialismului britanic in America de Sud, insulele, din punct de vedere geografic, sunt situate pe teritoriul argentinian, dar Anglia nu a vrut sa le abandoneze. Cand au inceput revoltele, acum 30 de ani, raspunsul englez a fost scufundarea navei Belgrano. In primavara anului 1982 a izbucnit intr-un mod violent primul conflict real, provocand moartea a 332 de persoane.

Pentru a face un scurt rezumat, acestea sunt probabil cele mai importante zone de conflict de proprietate, atat politic cat si militar.

Ierusalim, un loc de cult si intersectia a patru religii monoteiste ale lumii

Orasul nu a mai cunoscut de mult timp un conflict militar, cruciade, dar exista intotdeauna o mare tensiune diplomatica si politica incercand sa se evite probleme foarte serioase. Uneori, exista accidente pe Muntele Templului, ultimul in februarie, dar in esenta nu exista un litigiu cu privire la „dreptul de proprietate” asupra orasului.

Stanca Rockhall-revendicata de patru tari

Obiectul unei dispute tacute dar destul de puternice este o stanca solitara aflata in Oceanul Atlantic de Nord, pe partea europeana, stanca Rockhall, care a fost revendicata de patru tari: Marea Britanie, Irlanda, Danemarca si Islanda. Asa cum se intampla adesea in aceste situatii, cauzele sunt cele economice: in apele din jurul acestei stanci exista mari rezerve de petrol si gaze naturale.

Discutii intre Peru si Chile

Inca o data, marea este protagonista discutiei dintre Peru si Chile, un triunghi de mare importanta pentru industria de pescuit din Oceanul Pacific. Recent, Curtea Internationala de Justitie de la Haga a retrasat frontierele maritime dintre cele doua tari: Peru a primit mai mult de jumatate din cei aproximativ 40.000 de kilometri patrati, obiectul litigiului, celeilalte tari, Chile, revenindu-i cea mai mare parte din cele mai bogate zone de pescuit.

Un alt litigiu – intr-o zona a Oceanului Pacific, din care se estimeaza ca poate obtine echivalentul a 150 de milioane de euro pe an din resurse marine – isi are radacinile din timpul Razboiului din Pacific, la sfarsitul secolului al XIX-lea, in care a fost implicata si Bolivia.

Inainte de a reveni pe continent sa vorbim despre o alta insula, Saint Martin sau Sint Maarten. Dublul nume vine de la faptul ca francezii si olandezii au avut neintelegeri pentru mult timp din cauza acestei insule din Antile, situata la 240 km est de Puerto Rico, in Marea Caraibelor. Astazi, zona de nord apartine Frantei, iar cea sudica, Olandei.

Argentina si Chile sunt in competitie pentru „Campo de hielo”

Sa ramanem in America de Sud: Argentina si Chile sunt in competitie pentru „Campo de hielo”, o intindere mare de ghetari situata in Anzii Patagoniei care se desfasoara de-a lungul frontierei dintre cele doua tari. Zonei i-au fost atribuite doua nume diferite: gheata continentala in Argentina, si sudul campului de gheata in Chile. Diferentierea serveste in principal pentru a distinge zona de teren de gheata in partea de nord. Exista un acord intre cele doua tari pentru impartirea acestui teritoriu, dar nu a fost inca ratificat.

Al cui este Polul Nord?

La final, o intrebare pentru a incheia aceasta trecere in revista a celor mai disputate locuri din lume: Al cui este Polul Nord?

Articole Similare

CUTREMUR cu magnitudine 5 la adâncime de doar 10 kilometri

CUTREMUR cu magnitudine 5 la adâncime de doar 10 kilometri

Un cutremur cu magnitudinea 5 s-a produs sâmbătă în vestul Turciei, la 10 kilometri adâncime,

Haos pe aeroporturile din Londra: British Airways are probleme cu sistemul informatic

Haos pe aeroporturile din Londra: British Airways are probleme cu sistemul informatic

British Airways, cea mai mare companie aeriană din Marea Britanie, a anunţat întârzieri ale zborurilor

Nivelul ameninţării teroriste a fost scăzut de la critic la sever în Anglia. Militarii rămân pe străzi până luni seară

Nivelul ameninţării teroriste a fost scăzut de la critic la sever în Anglia. Militarii rămân pe străzi până luni seară

Autorităţile britanice au redus nivelul ameninţării teroriste de la critic la sever, a anunţat sâmbătă

Congresul SUA cere retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Congresul SUA cere retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Congresul Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care conține o cerere repetată la

Statul Islamic revendică atacul vizând creştini copţi din Egipt

Statul Islamic revendică atacul vizând creştini copţi din Egipt

Organizaţia teroristă Statul Islamic a revendicat sâmbătă atacul armat de vineri,soldat cu moartea a zeci