Muntenia News | Homepage

VIDEO Liderii din Coreea de Nord, autori de povesti violente si propagandiste pentru copii

👤Scris de David Dumitrescu 🕔14.Mar 2014 Citit de 185 ori Sursa: STIRI

De la Madonna pana la Barack Obama, universul literaturii pentru copii a manifestat mereu o tentatie aproape irezistibila pentru celebritati si lideri politici, multi dintre ei lasandu-si semnatura pe un numar impresionant de carti cu povesti infantile. Insa toate acestea palesc in fata ,,ultrapropagandei violente” din povestile pentru copii semnate de liderii nord-coreeni, potrivit unui studiu intocmit de un academician australian.

Christopher Richardson, care studiaza literatura pentru copii din Coreea de Nord pentru realizarea lucrarii sale de doctorat, scrie ca ultimii doi lideri raposati ai Coreei de Nord sunt si autori de literatura pentru copii.

Kim Jong-il, Liderul Suprem al Coreei de Nord din 1994 pana in 2011, cand a incetat din viata, este creditat drept autorul povestirii ,,Baieti impotriva banditilor”, despre care Richardson a scris in Revista Internationala de Sudii Coreene, ca este ,,o oda dedicata puterii de rascumparare a ultraviolentei”, citeaza cotidianul britanic ,,The Guardian”.

,,Baieti impotriva baditilor”, text publicat prima data in 1989, este o povestire in care ,,impuritatile culturale, plaga capitalismului si individualismul agresiv sunt invinse de virtutile pure ale colectivitatii”, noteaza Richardson.

In povestire este vorba despre un mic sat – metafora pentru Coreea de Nord – inconjurat de ,,creaturi asemanatoare monstrilor”, ai carui capitan are mai multe chisturi pe umar ce elibereaza ,,un gaz toxic atunci cand sunt strapunse”. Spre deosebire de vecinii rau-voitori, satenii sunt prezentabili, cu un aspect exterior placut, aproape diafani. Iar copiii reusesc sa-i pedepseasca pe invadatori cu ,,o violenta necrutatoare”, dupa care satenii ii ucid fara ezitare, relateaza Richardson.

SUA si Japonia, principalii dusmani

Australianul mentioneaza ca tatal Liderului Suprem, Kim Il-sung – Parintele Etern al Coreei de Nord de la infiintare republicii in 1948 pana cand a incetat din viata, in 1994 – este recunoscut drept autorul fabulei antiamericane ,,Futurele si Cocosul”. Aceasta are la baza povestea unui cocos, simbolizand America, care chinuie celelalte animale, pana cand un fluture, reprezentarea Coreei de Nord, se decide sa ia atitudine si sa-l opreasca.

O alta povestire atribuita Parintelui Etern nord-coreean este si ,,Calul inaripat”, in care se arata cum tara este amenintata de invadatorii japonezi, samuraii. Patria este salvata de un copil care are puterea de a calari un cal inaripat deoarece da dovada de curaj si de putere de sacrificiu.

In timp ce personajele negative sunt individualizate in asa fel incat starnesc respingerea cititorului, cu defecte fizice exacerbate si pregnante, eroii povestirilor nord-coreene sunt exact la polul opus, intrupand idealuri de frumusete, in care barbatii sunt efeminati, iar femeile sunt diafane, ambii simboluri ale simplitatii si virtutilor coreene.

Literatura nord-coreeana pentru copii, un succes national

Richardson s-a declarat ,,surprins” de faptul ca povestirile atribuite ultimilor doi dictatori sunt ,,mult mai placut de citit spre deosebire de cartile liderilor politici din Occidentul democratizat”. ,,Cartile pentru copii si desenele animate nord-coreene s-au dovedit a fi adesea distractive, colorate, dinamice si nu foarte diferite de povestirile si serialele pentru copii din toata lumea”, subliniaza academicianul.

Pana acum, actualul lider nord coreean Kim Jong-un nu s-a implicat in actul de creare al literaturii pentru copii, care este in orice caz destul de ambigua, Richardson semnaland existenta unor ,,scriitori-fantoma” care redacteaza povestirile,dar pe care le atribuie conducatorilor tarii. Academicianul si-a exprimat totusi convingerea ca nu vom mai astepta mult pana cand vom afla ca si Kim Jong-un si-a pus semnatura pe cartile pentru copii, mai ales in conditiile in care a facut o prioritate nationala din agenda culturala a copiilor.

Desenul animat ,,Fluturele si Cocosul”, adaptare dupa povestirea cu acelasi nume

Articole Similare

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de proeuropeni s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Filosoful Mihai Şora s-a adresat vineri seară românilor din diaspora, care anunţă că se întorc

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o decizie care stabileşte că din nou România nu

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Avionul a atins iarba în loc de pistă, se pare că din cauza unor indicatoare