Muntenia News | Homepage

VIDEO: Inalt oficial european acuza China de furt de organe

👤Scris de Gica Petrescu 🕔20.Mar 2014 Citit de 149 ori Sursa: STIRI

Practica de recoltare fortata de organe de la prizonierii de constiinta, detinutii executati si a celor care provin din grupurile minoritatilor, ce este desfasurata de autoritatile Partidului Comunist Chinez este scandaloasa si inacceptabila, a sustinut presedintele Comitetului Economic si Social European (CESE), Henri Malosse, in cadrul conferintei intitulata „Recoltarea de organe din China: Europa trebuie sa actioneze acum” care a a avut loc miercuri 19 martie la sediul institutiei de la Bruxelles.

Declarandu-se revoltat ca o astfel de practica este desfasurata in continuare de catre autoritatile chineze, presedintele Malosse si-a exprimat speranta ca liderii Uniunii Europene vor ridica aceasta problema atunci cand presedintele chinez Xi Jinping va intreprinde o vizita oficiala la Bruxelles, pe 31 martie 2014.

Henri Malosse a afirmat ca utilizarea organelor precum si a diverselor parti ale corpului prizonierilor de constiinta (pielea, etc – n.r), persoanelor executate si a celor provenite din randul minoritatilor pentru a fi vandute in China sau in afara tarii, este o rusine pentru umanitate si ar trebui sa inceteze imediat.

,,Este scandalos si din pacate a avut loc si inca are loc in China, iar autoritatile autorizeaza recoltarea, furtul de organe pentru a fi vandute strainilor sau chinezilor. Acest lucru nu este acceptabil”, a subliniat Malosse.

Indignati, mai multi membri ai Parlamentului European, reprezentanti ai ONG-urilor, avocati si medici care lupta impotriva practicii de recoltare fortata de organe, au facut apel la respectarea drepturilor fundamentale in China, afirmand ca traficul de organe incalca etica medicala si standardele internationale in domeniul drepturilor omului adoptate de Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia Mondiala a Sanatatii, World Medical Association, Societatea Transplant si alte organizatii internationale.

Participantii la conferinta au sustinut concluziile si recomandarile rezolutiei Parlamentului European adoptata in decembrie anul trecut care cere Chinei ,,incetarea imediata a recoltarii fortate de organe de la prizonieri de constiinta”, precum si o ancheta completa si pedepsirea celor responsabili de astfel de practici inumane.

Rezolutia, care a avut-o printre autori pe doamna Monica Macovei, reflecta ,,profunda ingrijorare fata de rapoartele persistente si credibile de recoltare sistematica fara consimtamant, condusa de stat, a organelor prizonierilor de constiinta din Republica Populara Chineza inclusiv de la un numar mare de practicanti Falun Gong, incarcerati pentru convingerile lor religioase, precum si de la membrii altor grupuri minoritare etnice si religioase”.

Henri Malosse a declarat ca ar trebui exercitata presiune asupra guvernului chinez, pentru a pune capat recoltarii de organe, adaugand ca vizita lui Xi Jinping la Bruxelles va fi o oportunitate pentru reprezentantii UE sa ridice aceasta problema in cadrul discutiilor bilaterale.

,,Am sustinut rezolutia adoptata de Parlamentul European si credem ca ar trebui sa facem mai mult. In cateva zile domnul Xi Jinping, noul presedinte al Chinei vine la Bruxelles si fac apel la autoritatile UE sa ridice aceste chestiuni cand se intalnesc cu el. Stim ca este o persoana care ar putea avea o sensibilitate, o sensibilitate umana, asa ca ar trebui sa il rugam sa opreasca acest comportament inuman”, a precizat oficialul european.

Participantii la conferinta au cerut guvernului chinez sa puna capat practicii, si sa coopereze cu comunitatea internationala pentru furnizarea de informatii adecvate cu privire la transplanturile de organe, si pentru a-si pune de acord legislatia cu standardele internationale care reglementeaza transplantul de organe.

Istoric

Primele rapoarte privind recoltarea de organe au aparut inca din 2001, cand Partidul Comunist Chinez (PCC) a inceput sa vanda organele aderentilor miscarii spirituale Falun Gong pentru profituri uriase, dupa declansarea persecutiei inceputa impotriva Falun Gong in iulie 1999.

Potrivit diverselor rapoarte, PCC a initiat un program secret de recoltare fortata de organe, pe viu. Astfel, in 2006, procurorul David Kilgour, fost secretar al Canadei pentru Asia Pacific, a efectuat o ancheta independenta, impreuna cu un reputat avocat de drepturile omului, domnul David Matas, iar rezultatele anchetei lor, publicate in cartea Recoltare Sangeroasa – ce a fost nominalizata la premierul Nobel pentru Pace in anul 2010 – au stabilit ca autoritatile chineze sunt responsabile pentru circa 47.000 de cazuri de recoltari fortate de organe anual.

China a refuzat sa permita o investigatie independenta a sistemului sau de transplant de organe si a schimbat continuu explicatia referitoare la sursa transplanturilor de organe. Regimul a trecut de la a nega ca foloseste organe de la prizonierii executati, la a recunoaste cu cativa ani in urma ca recolteaza organe.

Articole Similare

Suspiciune de corupţie la APCE în favoarea Azerbaidjanului în scandalul "Caviargate"

Suspiciune de corupţie la APCE în favoarea Azerbaidjanului în scandalul "Caviargate"

Comisia de anchetă privind acuzaţiile de corupţie care îi vizează pe actuali sau foşti membri

Atac prin surprindere, sunt 36 de morţi şi numeroşi răniţi

Atac prin surprindere, sunt 36 de morţi şi numeroşi răniţi

Cel puţin 36 de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au murit în urma unui

Accident foarte grav. 30 de morţi după ce un autocar a căzut de pe un pod

Accident foarte grav. 30 de morţi după ce un autocar a căzut de pe un pod

Un autocar cu turişti a fost implicat într-un grav accident rutier în Coreea de Nord,

Unde îşi vor petrece prinţul Harry şi Meghan Markle luna de miere

Unde îşi vor petrece prinţul Harry şi Meghan Markle luna de miere

Prinţul Harry al Marii Britanii şi Meghan Markle, care se vor căsători pe 19 mai,

Un cetăţean norvegian reţinut în Rusia a recunoscut că lucra pentru serviciile secrete norvegiene

Un cetăţean norvegian reţinut în Rusia a recunoscut că lucra pentru serviciile secrete norvegiene

Frode Berg, un bărbat norvegian care era suspectat de spionaj în Rusia, a recunoscut că