Muntenia News | Homepage

Un raport american privind folosirea torturii de catre CIA urmeaza sa fie declasificat partial

👤Scris de Stefan Pop 🕔27.Mar 2014 Citit de 121 ori Sursa: STIRI

Declasificarea partiala a unui raport parlamentar american extrem de detaliat cu privire la utilizarea torturii de catre CIA urmeaza sa obtina prima unda verde saptamana viitoare, a anuntat o senatoare miercuri, relansand dezbaterea asupra ,,razboiului impotriva terorismului”, relateaza AFP.

Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului va vota pe 3 aprilie pentru a solicita in mod oficial declasificarea a 400 din totalul de 6.300 de pagini ale unui raport confidential despre tehnicile de interogare in forta folosite de catre CIA in perioada 2002-2006, in timpul presedintiei lui George W. Bush, a anuntat presedinta Comisiei Dianne Feinstein. Concluziile raportului urmeaza sa fie si ele declasificate.

„Este foarte important sa fie facut public”, a declarat ea pentru AFP, cu scopul ca aceste tehnici „sa nu mai fie utilizate vreodata”.

Executivul american urmeaza sa aprobe ulterior publicarea partii din raport, dupa ce va efectua verificari pentru ca sa nu fie dezvaluite informatii clasificate.

Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, Agentia Centrala americana de Informatii (CIA) a capturat zeci de persoane suspectate ca fac parte din Al-Qaida si a utilizat zece „tehnici de interogare in forta”, asimilate torturii de catre numerosi aparatori ai drepturilor omului.

Tehnicile de interogare CIA

Aceste metode includeau privarea de somn, dezbracarea completa a detinutului sau simularea inecului – aplicata de 183 de ori lui Khalid Sheikh Mohammed, care s-a autoproclamat drept planificatorul atentatelor de la 11 septembrie, in cursul detentiei acestuia intr-o inchisoare secreta CIA de pe teritoriul Poloniei, in perioada 2003-2006.

Foarte critici la adresa CIA, anchetatorii parlamentari conchid, potrivit lui Feinstein, ca aceste tehnici au fost „erori teribile”, care nu au permis luarea urmei lui Osama ben Laden.

Raportul confidential a fost aprobat de Comisie cu usile inchise in decembrie 2012, in pofida opozitiei a aproape tuturor membrilor republicani a acesteia, ingrijorati de redeschiderea unei pagini negre a istoriei americane sub egida presedintelui republican Bush.

Acesti congresmeni republicani urmeaza probabil sa voteze impotriva declasificarii, insa democratii sunt majoritari in Comisie.

Presedintele Barack Obama si-a exprimat sustinerea fata de declasificarea raportului. „Ma angajez total sa declasific acest raport imediat ce este finalizat”, a declarat el pe 12 martie.

Procedurile se desfasoara in contextul in care CIA se afla intr-un „razboi deschis” cu Senatul. Agentia de spionaj este acuzata ca a obstructionat activitatea asistentilor congresmenilor care au lucrat timp de peste trei ani la redactarea acestui raport, si anume ca a sters documente de pe servere care-i apartin.

,,Alaska Back to Russia” – petitia care a strans deja 22.000 de semnaturi

Articole Similare

Trump l-a nominalizat pe Woody Johnson, proprietarul echipei de fotbal New York Jets, ca ambasador american în Marea Britanie

Preşedintele american Donald Trump l-a nominalizat oficial pe miliardarul Woody Johnson, proprietarul echipei de fotbal

Merkel afirmă că viitorul celor 27 de state ale Uniunii Europene este mai important decât Brexitul

Merkel afirmă că viitorul celor 27 de state ale Uniunii Europene este mai important decât Brexitul

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Bruxelles, că viitorul celor 27 de state

Incendiul de la Grenfell Tower, din Londra, a izbucnit de la o combină frigorifică defectă

Incendiul de la Grenfell Tower, din Londra, a izbucnit de la o combină frigorifică defectă,

ONU: Numărul migranţilor decedaţi în acest an în încercarea de traversare a Mediteranei a depăşit 2.000

Numărul migranților care au murit sau sunt dați dispăruți în tentativa de traversare a Mediteranei

Atentat sinucigaş în Pakistan, cel puţin 11 persoane au murit. Printre victime sunt şi poliţişti

Cel puţin 11 persoane au decedat, inclusiv patru poliţişti, după ce un vehicul-capcană a explodat

Cele mai citite

Cele mai noi stiri