Muntenia News | Homepage

"Un mister fara precedent". Patru cauze posibile care explica disparitia avionului Malaysia Airlines

👤Scris de Ioana Popescu 🕔10.Mar 2014 Citit de 203 ori Sursa: STIRI

In timp ce forte internationale impresionante continua cautarile avionului Malaysia Airlines, specialistii aviatici inainteaza 4 teorii in legatura cu evenimentele care au condus la aceasta tragedie.

La mai bine de 48 de ore de la disparitia avionului, soarta zborului MH370, care facea legatura intre Kuala Lumpur si Beijing, avand la bord 227 de pasageri de 14 nationalitati ramane invaluita in mister.

„Din nefericire, nu am gasit nimic care sa apartina avionului si cu atat mai putin aparatul”, a declarat directorul luni aviatiei civile din Malaezia, Azharuddin Abdul Rahman, care a apreciat ca disparitia este „uimitoare” si „fara precedent”.

Fie ca este vorba despre o eroare tehnica sau un atac terorist, raspunsurile in cazul zborului MH370 nu vor fi aflate cu exactitate decat dupa ce ramasitele aeronavei vor fi gasite. Investigatia ar putea dura luni sau chiar ani. Insa, pentru moment expertii aviatici inainteaza cateva cauze posibile, relateaza The Guardian.

1. Dezintegrarea in aer

Pe masura ce cautarile epavei continua, probabilitatea unui atac terorist este din ce in ce mai mare, mai ales dupa depistarea pasapoartelor false folosite de doi pasageri pentru imbarcare. Conform specialistilor, faptul ca avionul a disparut de pe radare la doar 40 de minute de la decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur si lipsa aproape uimitoare a oricarui tip de comunicatii intre echipaj si turnul de control sugereaza un incident brusc si catastrofic. Nu sunt indicii care sa duca catre ipoteza unui bombe aflate la bord. Cautarile extinse pe zone mari, din ultimele doua zile, ramase fara niciun succes pana acum, ar sugera ca avionul s-a dezintegrat in aer si nu ca s-a distrus la impact.

2. Eroare tehnica

Specialistii au mentionat in repetate randuri de la anuntul disparitiei ca avionul se afla in regimul de croaziera cand radarele nu l-au mai putut localiza, adica in cea mai sigura parte a zborului. Aterizarea si decolarea raman cele mai periculoase momente in timpul unui zbor. Boeingul celor de la Malaysia Airlines zburase fara probleme peste 53.000 de ore – insa un incident petrecut in 2012, in timpul unor manevre de parcare, a dus la avarierea unui aripe. Ultima verificare, din 23 februarie 2014, nu a aratat ca ceva ar fi in neregula cu aparatul de zbor.

Cu toate acestea, erorile tehnice sunt implauzibile sau inexplicabile pana sunt descoperite. Acest model, Boeing 777-200, detine un record de siguranta la capitolul accidente. In peste 2 decenii, de cand a fost dat in folosinta, modelul a cunoscut primul accident fatal acum 8 luni, cand o cursa Asiana Airlines a ratat aterizarea pe aeroportul din San Francisco. In 2008, un acelasi model apartinand British Airways, a depasit pista aeroportului Heathrow, oprindu-se la doar cateva sute de metri de o zona comerciala aglomerata.

3. Prabusire intentionata

O alta ipoteza luata in considerare este aceea ca avionul a fost prabusit intentionat in mare, la presiunea unui atac terorist sau a unei sabotari de la bord, precum intentia de sinucidere a pilotului. Cu toate ca aceasta ultima teorie este fara precedent, a fost considerata drept motivul prabusirii avionului EgyptAir in 1999, accident ce a dus la moartea a 214 oameni.

4. O combinatie de evenimente

Situatia avionului Malaysia Airlines au putea fi similara cu cea a aeronavei Air France, disparuta de pe radare in iunie 2009. Avionul Airbus A330-200 cu 228 pasageri la bord s-a prabusit in Oceanul Atlantic, la circa 600 km in largul coastelor braziliene. La 3 ani de la accident, raportul expertilor a mentionat o combinatie de evenimente drept cauza a prabusii: o pierdere de date din cauza inghetarii sondelor Pitot, o procedura de urgenta neadaptata la acest caz, insa si absenta unui raspuns adecvat al echipajului.

Articole Similare

68,5 milioane de persoane strămutate în lume în 2017. Un pământean din 100 este refugiat. Raport ONU

68,5 milioane de persoane strămutate în lume în 2017. Un pământean din 100 este refugiat. Raport ONU

Numărul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate în plan intern în urma conflictelor pe mapamond a

Nou bilanţ al seismului din Japonia: cinci decese şi 380 de răniţi. Numeroase fabrici au oprit producţia

Nou bilanţ al seismului din Japonia: cinci decese şi 380 de răniţi. Numeroase fabrici au oprit producţia

Seismul cu magnitudinea 6,1 care a zguduit luni dimineaţa Osaka, cea de-a doua metropolă ca

Migranţii respinşi de un stat membru al UE pot rămâne în statul respectiv pe durata procedurii de Apel

Migranţii respinşi de un stat membru al UE pot rămâne în statul respectiv pe durata procedurii de Apel

Migranţii ale căror cereri de protecţie internaţională au fost respinse de un stat membru al

Un român i-a tăiat gâtul unui conaţional în plină stradă, în Italia. Ucigaşul a fost prins în gară

Un român i-a tăiat gâtul unui conaţional în plină stradă, în Italia. Ucigaşul a fost prins în gară

Un român a fost omorât de un conațional în sudul Italiei, atacatorul tăindu-i gâtul victimei

Pentagonul suspendă exerciţiului militar SUA – Coreea din luna august

Pentagonul suspendă exerciţiului militar SUA – Coreea din luna august

Forţele armate ale Statelor Unite au suspendat toate planurile privind desfăşurarea exercţiilor militare din Coreea