Muntenia News | Homepage

Un an de ,,SuperPapa". Cum s-a schimbat Biserica Catolica

👤Scris de David Dumitrescu 🕔12.Mar 2014 Citit de 95 ori Sursa: STIRI

In primul sau an de pontificat, Papa Francisc a revigorat imaginea prafuita a Bisericii Catolice si a creat asteptari uriase pentru cei care doresc reformarea Vaticanului.

La 77 de ani, Suveranul Pontif a reusit sa se apropie de oamenii din toate religiile, prin finetea gesturilor sale si a modului in care reuseste sa discute cu oamenii simplii. Mesajul sau central se refera la faptul ca Biserica trebuie sa serveasca intereselor celor saraci.

Expertii sustin ca in ciuda aparentelor, Biserica nu s-a transformat cu adevarat in ultimele 12 luni, niciuna din regulile ei nu au fost abolite, iar ritualurile au ramas neschimbate. Dar in ceea ce priveste stilul, foarte multe lucruri sunt diferite.

Spontan din fire, Papa Francisc este un orator innascut, spune ceea ce crede si ofera interviuri. Liderul Bisericii Catolice s-a promovat, inca de la instituirea sa, drept un om umil, apropiat semenilor sai, coborand de pe piedestalul rezervat succesorului Sfantului Petru. Tot mai multi oameni apreciaza aceasta abordare si sunt atrasi de ideea unui om simplu la conducere Bisericii.

De-a lungul primului sau an la Vatican, Papa Francisc a fost descris ca marxist, pro- homosexualitate, sustinator al intrarii femeilor in preotie si deschis propunerii de abolire a celibatului in randul clericilor. Dar nici una dintre aceste idei nu au un fundament real, iar papa apeleaza la mila si toleranta pentru abordarea tabuurilor.

Daca cineva este homosexual si il cauta pe Domnul cu bunavointa, cine sunt eu sa il judec?

Papa Francisc

Papa Francisc s-a mai remarcat prin gustul pentru baile de multime, gesturile spontane fata de bolnavi si handicapati, adusi uneori pe targi ca sa ii poata imbratisa. Stie sa alterneze gesturile simple cu cele puternice, cum ar fi spalarea picioarelor a 12 detinuti dintr-o inchisoare, dintre care doi musulmani, pe 29 martie, sau prezidarea, pe 7 septembrie, a unei zile de post pentru pace in Siria.

Popularitatea sa in randul maselor nu i-a adus insa si sustinerea din partea unor ramuri mai conservatoare din randul clericilor de la Vatican. Unii cardinali influenti considera ca acest papa a devenit prea accesibil, prea apropiat oamenilor si pontificatul isi pierde aura.

Traditionalistii il critica pe Francisc pentru unele afirmatii progresiste, care dau impresia ca sunt in contradictie cu invataturile Bisericii. Prin incercarile sale de a gasi solutii pentru cei divortati, pentru homosexuali sau alte categorii vulnerabile, dovedind astfel o inclinatie spre reforma si progres, Papa Francisc i-a deranjat pe multi conservatori.

Totusi, primul sau an de pontificat a readus Biserica Catolica in atentia publica, transformand-o din nou intr-o posibila solutie la rezolvarea problemele societatii secolului XXI.

Cititi mai multe despre Papa Francisc

Papa Francisc, un reformator al Bisericii Catolice

La mai putin de un de cand a devenit papa, Francisc a reusit sa fie o personalitate de la care cei aproape un miliard de romano-catolici asteapta sa vada reformarea institutiei bisericesti, informeaza cotidianul ,,New York Times”.

Iesirile sale publice au fost bine primite, iar gesturile sale au impresionat. Acesta a tinut inca de la debut sa transforme discursul tipic al Suveranilor Pontifi, marturisind faptul ca este un pacatos: ,,Cine sunt eu sa judec?”, au fost vorbele sale cand a fost intrebat despre persoanele homosexuale.

La buna perceptie in randul credinciosilor a fost si gestul sau de a ingenunchea sa spele picioarele detinutilor, inclusiv de religie musulmana, precum si afisarea langa persoane bolnave.Francisc a reusit sa produca, intr-o mica masura, schimbari in randul birocratiei de la Vatican, mai multi oficiali ai Bisericii fiind pusi in fata situatiei de a demisiona in urma diferitelor suspiciuni care ii privea pe acestia.

14 motive pentru care Papa Francisc a fost omul anului

Papa Francisc a socat oamenii prin declaratiile sale si multi se intreaba cat de mult e sinceritate si cat de mult este campania de PR pe care o duce Vaticanul pentru a intra din nou in sufletul oamenilor. Cu toate acestea, actiunile Papei au impresionat o planeta.

Site-ul Distractify a selectat cateva actiuni care l-au facut pe Papa Francisc Omul Anului pentru revista Time.

1. A sustinut eliminarea frivolitatii si luxului din Biserica. Un set de haine de cardinal costa aproximativ 20.000 de dolari, iar in octombrie Papa Francisc le-a spus subalternilor sai sa se imbrace mai modest. De asemenea, i-a cerut unui episcop german sa explice de ce a dat 3 milioane de dolari pe o curte din marmura.

Articole Similare

Preşedintele Venezuelei cumpără monede virtuale în valoare de peste un miliard de dolari

Preşedintele Venezuelei cumpără monede virtuale în valoare de peste un miliard de dolari

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi că intenţiile de cumpărare a monedei virtuale petro

Scandal între români în Italia. Un copil de 5 ani a fost răpit în contul datoriei pe care o avea tatăl său

Scandal între români în Italia. Un copil de 5 ani a fost răpit în contul datoriei pe care o avea tatăl său

Trei români au răpit un copil de 5 ani al unui conaţional din cauza datoriilor

România este a TREIA ţară din UE care are cel mai MIC SALARIU MINIM pe economie

România este a TREIA ţară din UE care are cel mai MIC SALARIU MINIM pe economie

În luna ianuarie 2018, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea

SUA fac Rusia responsabilă pentru bombardamentele lansate de puterea de la Damasc

SUA fac Rusia responsabilă pentru bombardamentele lansate de puterea de la Damasc

Statele Unite au denunţat joi "responsabilitatea" Rusiei în bombardamentele lansate de regimul de la Damasc

SUA anunţă cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreii de Nord

SUA anunţă cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreii de Nord

Statele Unite urmează să anunţe cel mai mare pachet de sancţiuni de până acum împotriva