Muntenia News | Homepage

Transnistria si Gagauzia cer alipirea la Rusia. Presedintele R. Moldova: Astfel de actiuni sunt contraproductive

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔18.Mar 2014 Citit de 156 ori Sursa: STIRI

La doua zile dupa referendumul din Crimeea, seful parlamentului din Transnistria a cerut Dumei de la Moscova initierea unui document care sa permita republicii separatiste alipirea la Rusia.

Actualizare 12.45. Si Mihail Formuzal liderul Gagauziei, cealalta regiune autonoma a Republicii Moldova, vrea sa mearga la Moscova, pentru a cere alipirea la federatia rusa.

________________

Actualizare 12.14. Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a spus ca nu este vorba despre o decizie privind alipirea Transnistriei de Moldova, ci de o declaratie facuta de presedintele Sovietului Suprem din Transnistria.

,,Acest organ neconstitutional din punctul de vedere al Republicii Moldova nu a luat o astfel de decizie. Astfel de actiuni sunt contraproductive, nu aduc nimic Republicii Moldova si cred ca nici Federatiei Ruse”, dupa parerea mea, a spus Nicolae Timofti.

Daca Rusia va accepta un astfel de demers, ,,cred ca va fi un pas gresit”, a mai spus el.

La afirmatiile lui Mihai Burla a reactionat si vicepresedintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu.

,,Nu este o decizie, a fost facuta doar o declaratie de presedintele asa-numitului Soviet suprem din Transnistria. Vom vedea, e ceva care ne da noua bataie de cap, politicului”, a spus el.

Aceasta chestiune va fi gestionata ,,doar prin dialiog, prin consultari atat cu partenerii de dezvoltare a republicii Moldova la nivel UE si la nivel global si, de ce nu, chiar si prin dialog cu Kremlinul”, a adaugat el.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoana crede ca ,,sunt sanse mult mai reduse ca ceea ce s-a intamplat in Crimeea sa se reproduca in Transnistria din simplul fapt ca in Moldova exista un guvern stabil, legitim si recunoscut de Federatia Rusa”.

_______________________

Mai precis, actul ar urma sa simplifice modalitatea prin care Transnistria s-ar putea alipi la Rusia. Solicitarea a urmat dupa un proiect de lege propus de deputatii Partidului „Rusia dreapta” cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federatia Rusa, scrie publicatia Vocea Rusiei, controlata de guvernul de la Moscova.

Presedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresare presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Naraskin, in care solicita examinarea posibilitatii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene, scrie si Publika.md. Informatia a fost furnizata de BBC, care citeaza publicatia ruseasca Vedomosti.

Solicitarea a urmat dupa un proiect de lege propus de deputatii Partidului ,,Rusia dreapta” cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federatia Rusa.

Ambasadorul Ucrainei in Moldova, Serghei Pirojkov a declarat ca ,,dupa ce Rusia va ocupa un teritoriu din Ucraina, va dori si regiunea transnistreana”.

Vladimir Putin a informat oficial Parlamentul si Guvernul rus in legatura cu cererea Crimeei de a face parte din Rusia, prima etapa legislativa necesara pentru a putea integra peninsula in Federatia Rusa. Presedintele rus s-a declarat oficial dispus sa ratifice un acord care prevede integrarea in Rusia a Crimeei. Aseara, el a semnat un decret prin care recunoaste Crimeea ca stat suveran. Va fi, practic, o declaratie de sprijin pentru referendumul organizat la sfarsitul saptamanii trecute in republica autonoma.

Un astfel de demers ar avea un impact ,,extrem de amplu” asupra Republicii Moldova, a spus istoricul Cosmin Popa la Digi24.

,,O delimitare a Transnistriei si o recunoastere ca tara independenta ar avea atat implicatii economice, cat si strategice si militare”, spune Cosmin Popa.

In opinia sa, ,,putem asista la o involburare a spectrului politic moldovenesc” si la manifestatii ale rusofonilor din Republica Moldova, dupa modelul Ucrainei, care ,,vor impiedica guvernul moldovean sa-si indeplineasca angajamentele fata de Uniunea Europeana”.

,,Sunt foarte multe sanse ca acest demers sa aiba loc daca ar fi in intersul Rusiei in momentul de fata. De altfel, nu e primul demers al autoproclamatei republici transnistrene. a fost un referendum legat de independenta si de viitoarea apartenenta a acestei bucati de pamant la Rusia. Dar jocul diplomatic e mult mai sofisticat, in sensul in care aceasta lege a fost retrasa din Parlament, asta constituie un semnal diplomatic destul de serios dat de Rusia”, spune Cosmin Popa.

Cititi si:

Articole Similare

Angela Merkel se distanţează de Emmanuel Macron. Motivul este reforma sistemului electoral european

Angela Merkel se distanţează de Emmanuel Macron. Motivul este reforma sistemului electoral european

Cancelarul german Angela Merkel s-a distanţat joi de propunerile preşedintelui francez Emmanuel Macron privind reforma

A fost extirpată cea mai mare tumoră pe creier. Medicii au extras cu succes formaţiunea tumorală de 1,87 kilograme

A fost extirpată cea mai mare tumoră pe creier. Medicii au extras cu succes formaţiunea tumorală de 1,87 kilograme

Chirurgii din oraşul indian Mumbai au extirpat o tumoare pe creier de 1,87 kilograme de

Un opozant al politicii migraţiei din Germania a înjunghiat trei refugiaţi. Septuagenarul a ajuns în închisoare

Un opozant al politicii migraţiei din Germania a înjunghiat trei refugiaţi. Septuagenarul a ajuns în închisoare

Un bărbat de 70 de ani din Germania a fost arestat după ce a atacat

Unirea cu România: Numărul localităţilor din Republica Moldova care au semnat Declaraţia a ajuns la 40

Unirea cu România: Numărul localităţilor din Republica Moldova care au semnat Declaraţia a ajuns la 40

Numărul localităţilor din Republica Moldova care au semnat Declaraţia de Unire cu România a ajuns

Socrii lui Donald Trump au obţinut rezidenţă permanentă în Statele Unite

Socrii lui Donald Trump au obţinut rezidenţă permanentă în Statele Unite

Părinţii sloveni ai Melaniei Trump au devenit rezidenţi permanenţi în Statele Unite, a anunţat avocatul