Muntenia News | Homepage

Transnistria si Gagauzia cer alipirea la Rusia. Presedintele R. Moldova: Astfel de actiuni sunt contraproductive

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔18.Mar 2014 Citit de 167 ori Sursa: STIRI

La doua zile dupa referendumul din Crimeea, seful parlamentului din Transnistria a cerut Dumei de la Moscova initierea unui document care sa permita republicii separatiste alipirea la Rusia.

Actualizare 12.45. Si Mihail Formuzal liderul Gagauziei, cealalta regiune autonoma a Republicii Moldova, vrea sa mearga la Moscova, pentru a cere alipirea la federatia rusa.

________________

Actualizare 12.14. Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a spus ca nu este vorba despre o decizie privind alipirea Transnistriei de Moldova, ci de o declaratie facuta de presedintele Sovietului Suprem din Transnistria.

,,Acest organ neconstitutional din punctul de vedere al Republicii Moldova nu a luat o astfel de decizie. Astfel de actiuni sunt contraproductive, nu aduc nimic Republicii Moldova si cred ca nici Federatiei Ruse”, dupa parerea mea, a spus Nicolae Timofti.

Daca Rusia va accepta un astfel de demers, ,,cred ca va fi un pas gresit”, a mai spus el.

La afirmatiile lui Mihai Burla a reactionat si vicepresedintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu.

,,Nu este o decizie, a fost facuta doar o declaratie de presedintele asa-numitului Soviet suprem din Transnistria. Vom vedea, e ceva care ne da noua bataie de cap, politicului”, a spus el.

Aceasta chestiune va fi gestionata ,,doar prin dialiog, prin consultari atat cu partenerii de dezvoltare a republicii Moldova la nivel UE si la nivel global si, de ce nu, chiar si prin dialog cu Kremlinul”, a adaugat el.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoana crede ca ,,sunt sanse mult mai reduse ca ceea ce s-a intamplat in Crimeea sa se reproduca in Transnistria din simplul fapt ca in Moldova exista un guvern stabil, legitim si recunoscut de Federatia Rusa”.

_______________________

Mai precis, actul ar urma sa simplifice modalitatea prin care Transnistria s-ar putea alipi la Rusia. Solicitarea a urmat dupa un proiect de lege propus de deputatii Partidului „Rusia dreapta” cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federatia Rusa, scrie publicatia Vocea Rusiei, controlata de guvernul de la Moscova.

Presedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresare presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Naraskin, in care solicita examinarea posibilitatii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene, scrie si Publika.md. Informatia a fost furnizata de BBC, care citeaza publicatia ruseasca Vedomosti.

Solicitarea a urmat dupa un proiect de lege propus de deputatii Partidului ,,Rusia dreapta” cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federatia Rusa.

Ambasadorul Ucrainei in Moldova, Serghei Pirojkov a declarat ca ,,dupa ce Rusia va ocupa un teritoriu din Ucraina, va dori si regiunea transnistreana”.

Vladimir Putin a informat oficial Parlamentul si Guvernul rus in legatura cu cererea Crimeei de a face parte din Rusia, prima etapa legislativa necesara pentru a putea integra peninsula in Federatia Rusa. Presedintele rus s-a declarat oficial dispus sa ratifice un acord care prevede integrarea in Rusia a Crimeei. Aseara, el a semnat un decret prin care recunoaste Crimeea ca stat suveran. Va fi, practic, o declaratie de sprijin pentru referendumul organizat la sfarsitul saptamanii trecute in republica autonoma.

Un astfel de demers ar avea un impact ,,extrem de amplu” asupra Republicii Moldova, a spus istoricul Cosmin Popa la Digi24.

,,O delimitare a Transnistriei si o recunoastere ca tara independenta ar avea atat implicatii economice, cat si strategice si militare”, spune Cosmin Popa.

In opinia sa, ,,putem asista la o involburare a spectrului politic moldovenesc” si la manifestatii ale rusofonilor din Republica Moldova, dupa modelul Ucrainei, care ,,vor impiedica guvernul moldovean sa-si indeplineasca angajamentele fata de Uniunea Europeana”.

,,Sunt foarte multe sanse ca acest demers sa aiba loc daca ar fi in intersul Rusiei in momentul de fata. De altfel, nu e primul demers al autoproclamatei republici transnistrene. a fost un referendum legat de independenta si de viitoarea apartenenta a acestei bucati de pamant la Rusia. Dar jocul diplomatic e mult mai sofisticat, in sensul in care aceasta lege a fost retrasa din Parlament, asta constituie un semnal diplomatic destul de serios dat de Rusia”, spune Cosmin Popa.

Cititi si:

Articole Similare

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de proeuropeni s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Filosoful Mihai Şora s-a adresat vineri seară românilor din diaspora, care anunţă că se întorc

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o decizie care stabileşte că din nou România nu

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Avionul a atins iarba în loc de pistă, se pare că din cauza unor indicatoare