Muntenia News | Homepage

Tiraspolul isi negociaza alipirea la rusi. Moscova loveste in Kiev si Chisinau

👤Scris de David Dumitrescu 🕔20.Mar 2014 Citit de 108 ori Sursa: STIRI

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk se afla intr-o „vizita” la Moscova, in contextul in care Guvernul rus examineaza, intr-o reuniune speciala, situatia din regiunea transnistreana.

Transnistria a ajuns pe lista de prioritati a guvernului rus imediat dupa referendumul din Crimeea. Desi a fost considerat ilegal de Ucraina si tarile UE, referendumul i-a oferit lui Putin pretextul perfect pentru a consfinti, marti, printr-un decret anexarea Crimeei la Rusia. In aceeasi zi in care Putin a semnat decretul de alipire a Pensinsulei Crimeea, presedintele autoproclamatului legislativ de la Tiraspol, Mihail Burla, a solicitat Rusiei sa analizeze posibilitatea de a alipi si Transnistria federatiei Ruse.

In consecinta, guvernul rus examineaza astazi situatia cetatenilor rusi stabiliti in regiunea transnistreana. Ieri, la Iasi, intr-o conferinta de presa cu presedintele Romaniei, presedintele Moldovei, Nicolae Timofti a afirmat ca ,,nu se asteapta ca va fi o hotarare in favoarea Moldovei, dar ca spera ca nu va fi mai rau decat actiunile intreprinse de Rusia in privinta Crimeei”. Reafrimand dorinta Moldovei de a semna cat mai curand acordurile de asociere cu UE, Timofti a parut resemnat cu pierderea Transnistriei, exprimandu-si totusi speranta ca Federatia Rusa isi va schimba pozitia, luand in considerare criticile comunitatii internationale.

Moscova nu pare insa deloc sensibilizata sau speriata de criticile Occidentului, ci isi vede netulburata de treburile ei. Duma de Stat de la Moscova se reuneste astazi intr-o sesiune speciala pentru a ratifica acordul care face ca regiunea ucraineana anexata Crimeea sa devina parte din Federatia Rusa si dezbate si dosarul transnistrean.

Mai mult, Moscova, care neaga ca ar incerca sa refaca prin forta granitele fostei URSS, asa cum este acuzata de tarile din vest, si-a exprimat miercuri, „ingrijorarea” cu privire la „tratamentul” la care este supusa minoritatea de etnie rusa din Estonia, comparand politica limbilor minoritare de la Tallinn cu cea de la Kiev.

„Limba n-ar trebui sa fie folosita pentru a segrega si a izola grupuri”. Rusia este „ingrijorata de pasii luati in aceasta directie atat de Estonia cat si de Ucraina”, a declarat un diplomat rus in timpul Consiliului pentru Drepturile Omului al Natiunilor Unite de la Geneva, la doar o zi dupa ce Putin a anuntat anexarea Crimeei in scopul protejarii etnicilor rusi.

„Dosarul transnistrean” ofera Moscovei ocazia de a lansa un nou atac la adresa autoritatilor de la Kiev. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului in dosarul transnistrean, a acuzat, marti, Ucraina ca a blocat la frontiera trenuri cu marfuri destinate fortelor ruse de „mentinere a pacii” din Transnistria si ca interzis accesul unor cetateni rusi din regiunea separatista pe teritoriul ucrainean.

Autoritatile ucrainene neaga toate acuzatiile ce i se aduc, insa acuzele Moscovei la adresa Kievului au bataie lunga si vizeaza si politica pro-europeana a guvernului moldovean. Rogozin acuza ca apropierea Moldovei de structurile UE va complica si mai mult situatia din Transnistria, pamant care „nu mai este pamant moldovenesc.”

Articole Similare

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO

Cele cinci persoane care au murit în urma unui grav accident rutier produs pe o

Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester

Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester

Autorităţile britanice au anunţat joi după-amiază că este vorba de o alertă falsă, după intervenţia

Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia

Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia

Membrii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii de la Deutsche Bank

Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC

Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat joi după-amiază că nivelul ameninţării teroriste va rămâne

SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria

SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria

Sora atacatorului din Marea Britanie crede că Salman Abedi a întreprins atentatul pentru că dorea

Cele mai citite

Cele mai noi stiri

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO Cele cinci persoane care au murit în urma unui grav accident rutier produs pe o autostradă din Marea Britanie erau ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester Autorităţile britanice au anunţat joi după-amiază că este vorba de o alertă falsă, după intervenţia soldaţilor şi poliţistilor la un ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia Membrii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii de la Deutsche Bank despre eventuale conturi asociate preşedintelui ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat joi după-amiază că nivelul ameninţării teroriste va rămâne ”critic”, în urma unei decizii ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria Sora atacatorului din Marea Britanie crede că Salman Abedi a întreprins atentatul pentru că dorea răzbunare după atacurile Statelor Unite ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09