Muntenia News | Homepage

Tensiunea creste in Taiwan dupa dispersarea violenta a protestatarilor

👤Scris de Alexandru Stan 🕔26.Mar 2014 Citit de 107 ori Sursa: STIRI

Atmosfera din Taiwan s-a intensificat dupa evacuarea brutala a studentilor din cladirea Yuan-ului Legislativ taiwanez in primele ore ale zile de 24 martie. Scenele de violenta au izbucnit dupa ce politistii au folosit bastoanele asupra studentilor neinarmati.

Ciocnirile dintre protestatari si fortele de ordine au avut loc in mare parte in fata cladirii Yuan-ului din capitala taiwaneza Taipei, dupa ce fortele de ordine au incercat sa disperseze studentii ce venisera sa protesteze impotriva unui pact comercial cu China continentala.

Peste 100 de oameni au fost raniti in ciocniri si 61 de protestatari au fost arestati, conform postului de televiziune taiwanez NextTV.

Furia publica intensa a fost declansata de folosirea tunurilor cu apa asupra miilor de protestatari in jurul orelor 4:30 a.m. Dupa ivirea zorilor tot mai multi protestatari din capitala si din jurul tarii au venit pentru a-si manifesta suportul.

„Aceasta este o violenta sangeroasa desfasurata de stat. … Nu este acceptabil pentru niciunul dintre noi”, a declarat Lin Fei-fan, lidera a activistilor studenti, stand in Yuan-ul Legislativ in 24 martie. Interviul ei video a fost publicat pe website-ul Apple Daily, un ziar popular in Taiwan.

„Guvernul Ma Ying-jeou ar trebui sa isi asume responsabilitatea politica pentru dispersarea violenta a studentilor. … Ei nu intreaba de ce au ocupat studentii Parlamentul si Yuan-ul Legislativ, de ce luam masuri, de ce suntem furiosi si la ce ne asteptam in viitor. In schimb, raspunsul lor la apelul oamenilor este suprimarea lor cu ajutor fortelor de ordine, care au folosit bastoane, scuturi si tunuri cu apa.”

Lin a cerut guvernului sa raspunda la apelurile studentilor.

Reales in 2012, presedintele taiwanez Ma Ying-jeou din Partidul Nationalist aflat la conducere a tinut un discurs in 23 martie, indicand ca guvernul va fi acord cu o revizuire clauza-dupa-clauza a disputatului acord comercial cu China. El a cerut studentilor ce inca ocupau Yuan-ul sa plece de acolo cat mai repede.

Raspunsul nu a fost pe placul protestatarilor care acum cer o anulare completa a pactului si ca presedintele Ma sa isi ceara scuze pentru ca l-a aprobat fara sa urmeze procedurile corespunzatoare pentru evaluare.

Protestatarii au spus ca pactul va decima economia taiwaneza, permitand Partidului Comunist Chinez (PCC) sa controleze nejustificat situatia. „Suntem foarte dezamagiti”, a spus un protestatar Agentiei Centrale de Stiri, dupa conferinta de presa a presedintelui Ma. Liderii studentilor au spus ca ei nu vor parasi Yuan-ul pana cand acordul nu va fi anulat.

Wang Jin-pyng, presedinte al Yuan-ului Legislativ, este un oponent politic al presedintelui Ma. El a luat decizia de a permite studentilor sa navaleasca in cladirea Yuan-ului si depinde de el daca politia ii va inlatura violent de acolo.

Acordul comercial intre guvernul taiwanez si China continentala a fost semnat in iunie 2013 in Shanghai la o intalnire de inalt nivel intre cele doua parti.

Opozitia si grupurile civile au manifestat imediat temeri cu privire la pact, numit Acordul pentru Servicii Comerciale in Stramtoare, deoarece acesta a fost proiectat fara participarea Parlamentului sau a publicului general.

Pactul a primit porecla „Proiectul Cutiei Negre”, referindu-se la presupusa sa lipsa de transparenta.

In 17 martie, Chang Ching-chung, un legiuitor din randul Nationalistilor, a anuntat pe neasteptate finalizarea evaluarii acordului comercial inainte ca aceasta chiar sa fi inceput. Acest lucru i-a impins pe studenti sa ocupe Yuan-ul Legislativ a doua zi.

Tot mai multi oameni s-au alaturat protestelor dupa suprimarea din 24 martie, incluzand membrii familiilor protestatarilor, conform NextTV.

Pe langa ocuparea Legislativului, in jurul capitalei taiwaneze si in alte parti ale tarii au fost organizate proteste suplimentare de catre studenti si cetateni. Manifestantii au cerut ca politia sa ii elibereze pe protestatarii arestati si sa nu mai foloseasca violenta.

Articole Similare

Donald Trump urmează să semneze un ordin executiv pentru a retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

Donald Trump urmează să semneze un ordin executiv pentru a retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

Preşedintele Donald Trump ar urma să semneze luni un ordin executiv pentru a retrage SUA

Trei căţeluşi găsiţi în viaţă în zona hotelului înghiţit de avalanşă redeşteaptă speranţele salvatorilor

Trei căţeluşi găsiţi în viaţă în zona hotelului înghiţit de avalanşă redeşteaptă speranţele salvatorilor

Echipele de intervenție au reușit să salveze, luni, trei cățeluși care au supraviețuit printre dărâmături

Protest cu lapte praf la Bruxelles

Protest cu lapte praf la Bruxelles

A nins cu lapte praf la Bruxelles! Asta, în urma unui protest inedit al producătorilor

Actele de vandalism pe stradă, o nouă modă în rândul adolescenţilor italieni

Actele de vandalism pe stradă, o nouă modă în rândul adolescenţilor italieni

O nouă modă periculoasă face furori în rândul adolescenţilor din Italia! Aceştia distrug orice le

Vicecancelarul german susţine că retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific deschide uşa pentru Germania

Vicecancelarul german susţine că retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific deschide uşa pentru Germania

Vicecancelarul Sigmar Gabriel a declarat luni seara că industria germană ar trebui să profite la

Cele mai citite