Muntenia News | Homepage

Statuia lui Iisus Mantuitorul, mai mult decat un simbol al religiei

👤Scris de Elena Popa 🕔10.Mar 2014 Citit de 177 ori Sursa: STIRI

Statuia lui Iisus Mantuitorul din Brazilia este, pentru multi, unul dintre cele mai proeminente simboluri religioase, insa este in acelasi timp descrisa drept un simbol cultural, artistic si stiintific. Desi imaginea statuii este recunoscuta in toata lumea si este o atractie turistica care atrage in fiecare an milioane de straini, putini cunosc povestea care invaluie in uimire statuia lui Iisus Mantuitorul.

Din varful statuii de 30 de metri, se pot vedea favelele (ghetourile) saracilor, apartamentele si casele de lux ale milionarilor, oamenii fara adapost, faimoasele stadioane de fotbal si Golful Guanabara, impanzit de barci. Dincolo de nisipurile din statiunea Copacabana si Ipanema, se intinde la nesfarsit Oceanul Atlantic.

Fiind o lucrare a mainilor omului, statuia lui Iisus Mantuitorul nu va dainui pentru totdeauna. Insa abia dupa o observatie din apropiere se pot vedea defectele statuii vechi de 83 de ani, relateaza BBC pe pagina sa online.

Desi cei 5.000 de vizitatori zilnici nu pot observa detaliile, suprafata statuii este acoperita cu un mozaic de pietre gri. In unele locuri, pietrele au fost indepartate din cauza fulgerelor care au lovit statuia, si chiar bucati din degetele lui Iisus au fost desprinse, ulterior fiind reparate in mare graba.

Micile triunghiuri de piatra, cu dimensiuni de 3 cm x 3 cm x 4cm si cu o grosime de 5mm, au fost lipite de femei voluntare. Adesea, ele au lasat o amprenta personala asupra muncii lor, scriind mesaje si numele iubitilor lor pe spatele dalelor.

De la baza exista scari in interiorul statuii, facandu-si loc pana in varful constructiei. Inauntru exista putine becuri, dar si mai putina lumina naturala, muncitorii descriind locul asemenea unui depozit prafuit si abandonat. De asemenea, in interior este intotdeauna racoare, datorita peretilor de beton armat.

Insa clima tropicala din Brazilia face ca ara sa fie strabatuta de cele mai multe fulgere din lume, ceea ce nu este deloc benefic pentru o statuie amplasata pe un deal de 710 metri inaltime.

Iisus Mantuitorul are parte de ,,doua, poate patru lovituri directe (de fulger) in fiecare an”, potrivit Institutului brazilian de Cercetare Spatiala. ,,Majoritatea nu provoaca pagube”, au precizat specialistii, numai ca ,,furtunile recente au fost neobisnuit de violente”.

In prezent, statuia ar ei suprafata conductoare in jurul capului si care se intinde inspre maini, fiind planificata o extindere a paratraznetelor si la varful degetelor si o impamantare mai temeinica. Lucrarile sunt deosebit de importante, Iisus Mantuitorul fiind un monument marcant pentru cultura braziliana, dar si pentru ca ultimele lucrari de renovare au costat 1,9 milioane de reali (aproape 584.000 de euro).

Pe masura ce furtunile devin mai violente, iar statuia tot mai veche, expertii se asteapta ca reparatiile sa devina si ele mai scumpe si mai dese. Iar culoarea originala a pietrelor mozaicului – gri deschis – s-ar putea schimba de-a lungul timpului spre o nuanta mai intunecata, deoarece cariera de unde au fost luate primele pietre s-a epuizat.

Urmatoarea renovare majora este planificata pentru anul 2020, la zece de la ultima de acest fel, noteaza BBC.

Articole Similare

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de proeuropeni s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Filosoful Mihai Şora s-a adresat vineri seară românilor din diaspora, care anunţă că se întorc

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o decizie care stabileşte că din nou România nu

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Avionul a atins iarba în loc de pistă, se pare că din cauza unor indicatoare