Muntenia News | Homepage

Serbia a ales. Un fost ultranationalist, devenit proeuropean, va fi premier

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔17.Mar 2014 Citit de 119 ori Sursa: STIRI

Un fost ultranationalist devenit, intre timp, proeuropean va fi noul premier al Serbiei. Pe langa integrarea in Uniunea Europeana, liderul Partidului Progresist, Aleksandar Vucici, care a obtinut o victorie categorica in alegerile anticipate de ieri, promite reformarea economiei sarbe. De altfel, imbunatatirea nivelului de trai a fost principala tema a campaniei electorale. Totusi, noul guvern s-ar putea sa aiba nevoie de ajutorul Rusiei ca sa atinga acest obiectiv. Si, chiar daca alegerile au adus o victorie proeuropeana, asta nu inseamna ca Serbia iese definitiv din sfera de influenta a Kremlinului.

Candva, in combinatul chimic din Loznita lucrau 10.000 de sarbi. Acum, intregul complex industrial este in ruine. Serbia este plina de foste fabrici comuniste lasate de izbeliste. Asta in vreme ce rata somajul se mentine la o rata uriasa, de peste 20%.

Tocmai de aceea, un partid proeuropean care a promis cresterea nivelului de trai a obtinut o victorie zdrobitoare la alegerile desfasurate ieri in Serbia. Partidul Progresist a castigat 175 dintre cele 250 de locuri ale Parlamentului de la Belgrad.

Insa liderul sau, viitorul premier Aleksandar Vucici, are un trecut cel putin ciudat. Intre 1998 si 2000 a fost ministru al informatiilor, functie din care a introdus o amenda pentru jurnalistii care indrazneau sa critice regimul Milosevici.

In acea perioada, Aleksandar Vucici nu si-a ascuns gandirea ultranationalista si, in acelasi timp, prorusa. Viitorul premier sustine ca acum este un alt om. Regreta masurile pe care le-a luat impotriva presei si vrea sa duca Serbia in Uniunea Europeana.

Chiar si asa, Serbia ar putea fi obligata sa aleaga, in viitorul apropiat, intre Rusia si Occident. Rusia este al treilea partener comercial al Serbiei, iar intre Belgrad si Moscova exista un acord de liber schimb.

Soldul investitiilor rusesti in Serbia depaseste doua miliarde de dolari. Un sfert din aceasta suma sunt banii investiti de Gazprom in divizia sa din Serbia, compania petroliera NIS, care are benzinarii inclusiv in Romania.

Serbia este dependenta de gazele rusesti, care ii asigura aproape intreg consumul intern si se afla pe traseul viitorului gazoduct rusesc South Stream.

In plus, Rusia a sustinut Serbia in problema independentei autoproclamate de Kosovo.

Deocamdata, viitorul premier, Aleksadar Vucici, spune ca, sub conducere sa, Serbia va lucra atat cu Occidentul, cat si cu Rusia.

,,Sunt sigur ca Serbia isi va consolida relatiile cu Europa, sunt convins ca Serbia va colabora cu toti prietenii sai din lume, cu Rusia, Statele Unite, China si altii. Sunt sigur ca Serbia va lupta impotriva coruptiei”, a spus acesta.

Totusi, echilibrul promis de Vucici pare fragil, iar Serbia ar putea fi o noua carte a lui Vladimir Putin in jocul strategic pe care il disputa, de ceva vreme, Rusia si Uniunea Euorpeana.

Cititi si:

Articole Similare

Trei jurnalişti şi încă trei acuzaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă

Trei jurnalişti şi încă trei acuzaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă

Trei jurnalişti renumiţi, Ahmet şi Mehmet Altan şi Nazli Ilicak, şi alţi trei coacuzaţi, condamnaţi

Dorin Chirtoacă a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de primar al Chişinăului

Dorin Chirtoacă a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de primar al Chişinăului

Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al Chişinăului, a şi-a anunţat, vineri, demisia, urmând să fie organizate

13 şoferi români riscă pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare, în Franţa

13 şoferi români riscă pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare, în Franţa

Pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare au fost cerute vineri în faţa

Turcia şi Statele Unite vor să îşi normalizeze relaţiile

Turcia şi Statele Unite vor să îşi normalizeze relaţiile

Turcia şi Statele Unite au decis "să stabilească mecanisme" pentru a-şi normaliza relaţiile, a anunţat

Efectele ridicării obligativităţii vizelor: Tot mai mulţi ROMÂNI cer AZIL în Canada

Efectele ridicării obligativităţii vizelor: Tot mai mulţi ROMÂNI cer AZIL în Canada

Renunţarea la obligativitatea vizei pentru cetăţenii români a fost urmată de o creştere importantă a