Muntenia News | Homepage

Rusia a anexat Crimeea. Occidentul denunta schimbarea fortata a granitelor Ucrainei

👤Scris de Stefan Pop 🕔18.Mar 2014 Citit de 119 ori Sursa: STIRI

Odata ce Rusia a anuntat ca republica autonoma Crimeea se va alipi Rusiei incepand de marti, calmul care inca mai plana asupra comunitatii internationale a fost tulburat de precipitarea situatiei, care ameninta acum sa acapareze si Transnistria. Liderii Internationali si-au exprimat atat parerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului si consecintele acestuia, cat si temerile cu privire la viitorul crimeenilor.

Ucraina a declarat cu vehementa ca nu va recunoaste niciodata despartirea fortata de Crimeea si alipirea peninsulei la Rusia. ,,Nu recunoastem si nu vom recunoaste niciodata asa-zisa independenta si asa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia”, a declarat Evghen Perebiinis, purtator de cuvant al diplomatiei de la Kiev, citat de Interfax.

Nu in ultimul rand, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a facut apel reprezentantii comunitatii internationale, cerandu-le sa nu recunoasca legitimitatea ,,Republicii Crimeea”, stat autoproclamat luni.

La polul opus se situeaza Rusia, atitudine deloc surprinzatoare. Potrivit sefului de la Kremlin, referendumul din Crimeea a fost organizat conform procedurilor democratice si a dreptului international, potrivit unui discurs sustinut marti in Parlament, unde a fost primit cu aplauze prelungite, relateaza ziarul online ,,Russia Today”. Vladimir Putin a insistat ca rezultatele referendumului de duminica nu pot fi contestate.

Chiar si fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a salutat rezultatul referendumului. El nu a pierdut ocazia de a denunta determinarea occidentalilor de a impune sanctiuni unor oficiali rusi si ucraineni, relateaza AFP.

Marea Britanie

Ministrul britanic William Hague a declarat marti ca Marea Britanie suspenda orice cooperare militara cu Rusia, subliniind anterior ca referendumul crimeenilor reprezinta o incalcare a Constitutiei ucrainene. ,,Este o farsa a practicii democratice”, a mai spus Hague, citat de AFP.

De asemenea, Marea Britanie va trata in continuare Crimeea ca parte componenta a Ucrainei, in ciuda majoritatii covarsitoare de peste 96% dintre alegatori care au votat alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. ,,Asistam la o tentativa de pregatire a anexarii unei parti dintr-un teritoriu suveran al unui stat european independent, prin intermediul fortei armate si unui referendum ilegal si nelegitim. Pentru Regatul Unit si aliatii sai, Crimeea ramane o parte a Ucrainei”, a subliniat secretarul Foreign Office, William Hague, citat intr-un comunicat publicat dupa o reuniune a ministrilor de Externe, la Bruxelles.

Franta

Omologul lui Hague, Laurent Fabius, a catalogat de asemenea referendumul pentru alipirea la Rusia drept ,,ilegal” si a facut apel la Moscova sa ,,evite o escaladare inutila si periculoasa in Ucraina”. ,,Referendumul care a avut loc astazi (duminica) in Crimeea este ilegal si contravine Constitutiei ucrainene. Faptul ca s-a defasurat sub amenintarea fortelor ruse de ocupatie il face si mai nelegitim”, a declarat Fabius la sfarsitul saptamanii trecute.

Oficialul a anuntat a anuntat luni ca Rusia a fost exclusa din grupul tarilor G8. Oficialul a precizat ca cele sapte puteri ale lumii se vor reuni in aceasta seara, cu exceptia Rusiei. Insa invitatia facuta presedintelui Federatiei Ruse de a vizita Franta pe sase iunie, ramane valabila, relateaza AFP.

SUA

Actiunea invaziva Rusiei in Crimeea ,,este o anexare teritoriala”, potrivit vicepresedintelui Statelor Unite Joe Biden, la Varsovia. Oficialul a avertizat Moscova ca Statele Unite vor fi nevoite sa aplice sanctiuni suplimentare, in cazul in care va continua campania intrusiva.

Articol in curs de redactare

Articole Similare

Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic, se închide pentru public în urma atentatului de la Manchester

Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic, se închide pentru public în urma atentatului de la Manchester

Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic, se închide pentru public din cauza riscurilor ridicate de securitate

Zece din cele 22 de victime ale atentatului sinucigaş de la Manchester au fost identificate

Zece din cele 22 de victime ale atentatului sinucigaş de la Manchester au fost identificate

Zece dintre cele 22 de victime ale atentatului sinucigaş de pe 22 mai de la

New York Times: Oficiali ruşi de rang înalt au discutat despre influenţarea lui Donald Trump prin intermediul consilierilor

New York Times: Oficiali ruşi de rang înalt au discutat despre influenţarea lui Donald Trump prin intermediul consilierilor

Oficiali ruşi de rang înalt au discutat despre cum ar putea încerca să-l influenţeze pe

Poliţia britanică a reţinut cea de-a şaptea persoană suspectată de legături cu atacul terorist din Manchester

Poliţia britanică a reţinut cea de-a şaptea persoană suspectată de legături cu atacul terorist din Manchester

Anchetatorii britanici au reţinut o a şaptea persoană ce este suspectată de legături cu atacul

Egiptul a blocat accesul la mai multe site-uri, inclusiv pagina de web a postului al Jazeera

Egiptul a blocat accesul la mai multe site-uri, inclusiv pagina de web a postului al Jazeera

Egiptul a blocat accesul la 21 de site-uri, inclusiv la pagina de web a televiziunii