Muntenia News | Homepage

Rusia a anexat Crimeea. Occidentul denunta schimbarea fortata a granitelor Ucrainei

👤Scris de Stefan Pop 🕔18.Mar 2014 Citit de 109 ori Sursa: STIRI

Odata ce Rusia a anuntat ca republica autonoma Crimeea se va alipi Rusiei incepand de marti, calmul care inca mai plana asupra comunitatii internationale a fost tulburat de precipitarea situatiei, care ameninta acum sa acapareze si Transnistria. Liderii Internationali si-au exprimat atat parerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului si consecintele acestuia, cat si temerile cu privire la viitorul crimeenilor.

Ucraina a declarat cu vehementa ca nu va recunoaste niciodata despartirea fortata de Crimeea si alipirea peninsulei la Rusia. ,,Nu recunoastem si nu vom recunoaste niciodata asa-zisa independenta si asa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia”, a declarat Evghen Perebiinis, purtator de cuvant al diplomatiei de la Kiev, citat de Interfax.

Nu in ultimul rand, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a facut apel reprezentantii comunitatii internationale, cerandu-le sa nu recunoasca legitimitatea ,,Republicii Crimeea”, stat autoproclamat luni.

La polul opus se situeaza Rusia, atitudine deloc surprinzatoare. Potrivit sefului de la Kremlin, referendumul din Crimeea a fost organizat conform procedurilor democratice si a dreptului international, potrivit unui discurs sustinut marti in Parlament, unde a fost primit cu aplauze prelungite, relateaza ziarul online ,,Russia Today”. Vladimir Putin a insistat ca rezultatele referendumului de duminica nu pot fi contestate.

Chiar si fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a salutat rezultatul referendumului. El nu a pierdut ocazia de a denunta determinarea occidentalilor de a impune sanctiuni unor oficiali rusi si ucraineni, relateaza AFP.

Marea Britanie

Ministrul britanic William Hague a declarat marti ca Marea Britanie suspenda orice cooperare militara cu Rusia, subliniind anterior ca referendumul crimeenilor reprezinta o incalcare a Constitutiei ucrainene. ,,Este o farsa a practicii democratice”, a mai spus Hague, citat de AFP.

De asemenea, Marea Britanie va trata in continuare Crimeea ca parte componenta a Ucrainei, in ciuda majoritatii covarsitoare de peste 96% dintre alegatori care au votat alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. ,,Asistam la o tentativa de pregatire a anexarii unei parti dintr-un teritoriu suveran al unui stat european independent, prin intermediul fortei armate si unui referendum ilegal si nelegitim. Pentru Regatul Unit si aliatii sai, Crimeea ramane o parte a Ucrainei”, a subliniat secretarul Foreign Office, William Hague, citat intr-un comunicat publicat dupa o reuniune a ministrilor de Externe, la Bruxelles.

Franta

Omologul lui Hague, Laurent Fabius, a catalogat de asemenea referendumul pentru alipirea la Rusia drept ,,ilegal” si a facut apel la Moscova sa ,,evite o escaladare inutila si periculoasa in Ucraina”. ,,Referendumul care a avut loc astazi (duminica) in Crimeea este ilegal si contravine Constitutiei ucrainene. Faptul ca s-a defasurat sub amenintarea fortelor ruse de ocupatie il face si mai nelegitim”, a declarat Fabius la sfarsitul saptamanii trecute.

Oficialul a anuntat a anuntat luni ca Rusia a fost exclusa din grupul tarilor G8. Oficialul a precizat ca cele sapte puteri ale lumii se vor reuni in aceasta seara, cu exceptia Rusiei. Insa invitatia facuta presedintelui Federatiei Ruse de a vizita Franta pe sase iunie, ramane valabila, relateaza AFP.

SUA

Actiunea invaziva Rusiei in Crimeea ,,este o anexare teritoriala”, potrivit vicepresedintelui Statelor Unite Joe Biden, la Varsovia. Oficialul a avertizat Moscova ca Statele Unite vor fi nevoite sa aplice sanctiuni suplimentare, in cazul in care va continua campania intrusiva.

Articol in curs de redactare

Articole Similare

Teodor Meleşcanu l-a felicitat pe Antonio Tajani pentru alegerea sa ca preşedinte al PE

Teodor Meleşcanu l-a felicitat pe Antonio Tajani pentru alegerea sa ca preşedinte al PE

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Afacerilor Europene, Ana Birchall, i-au adresat mesaje de

Accident grav în Franţa: Nouă oameni au fost răniţi după ce un autobuz britanic a intrat într-un stâlp de beton

Accident grav în Franţa: Nouă oameni au fost răniţi după ce un autobuz britanic a intrat într-un stâlp de beton

Nouă persoane au fost rănite, două dintre acestea fiind în stare foarte gravă, în urma

Dezvăluiri insolite de la ceremoniile de învestitură ale preşedinţilor americani

Dezvăluiri insolite de la ceremoniile de învestitură ale preşedinţilor americani

Aproape fiecare preşedinte american a adus ceva nou, care îl reprezenta, în ceremonia sa de

Tunisia prelungeşte starea de urgenţă cu o lună

Tunisia prelungeşte starea de urgenţă cu o lună

Președintele tunisian Beji Caid Essebsi a decis să prelungească din nou starea de urgență cu

Autorităţile bulgare au reţinut zeci de migranţi care ar fi urmat să ajungă în România

Autorităţile bulgare au reţinut zeci de migranţi care ar fi urmat să ajungă în România

Treizeci și trei de migranți au fost descoperiți, miercuri seară, ascunși într-un camion în apropierea