Muntenia News | Homepage

Rusia a anexat Crimeea. Occidentul denunta schimbarea fortata a granitelor Ucrainei

👤Scris de Stefan Pop 🕔18.Mar 2014 Citit de 135 ori Sursa: STIRI

Odata ce Rusia a anuntat ca republica autonoma Crimeea se va alipi Rusiei incepand de marti, calmul care inca mai plana asupra comunitatii internationale a fost tulburat de precipitarea situatiei, care ameninta acum sa acapareze si Transnistria. Liderii Internationali si-au exprimat atat parerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului si consecintele acestuia, cat si temerile cu privire la viitorul crimeenilor.

Ucraina a declarat cu vehementa ca nu va recunoaste niciodata despartirea fortata de Crimeea si alipirea peninsulei la Rusia. ,,Nu recunoastem si nu vom recunoaste niciodata asa-zisa independenta si asa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia”, a declarat Evghen Perebiinis, purtator de cuvant al diplomatiei de la Kiev, citat de Interfax.

Nu in ultimul rand, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a facut apel reprezentantii comunitatii internationale, cerandu-le sa nu recunoasca legitimitatea ,,Republicii Crimeea”, stat autoproclamat luni.

La polul opus se situeaza Rusia, atitudine deloc surprinzatoare. Potrivit sefului de la Kremlin, referendumul din Crimeea a fost organizat conform procedurilor democratice si a dreptului international, potrivit unui discurs sustinut marti in Parlament, unde a fost primit cu aplauze prelungite, relateaza ziarul online ,,Russia Today”. Vladimir Putin a insistat ca rezultatele referendumului de duminica nu pot fi contestate.

Chiar si fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a salutat rezultatul referendumului. El nu a pierdut ocazia de a denunta determinarea occidentalilor de a impune sanctiuni unor oficiali rusi si ucraineni, relateaza AFP.

Marea Britanie

Ministrul britanic William Hague a declarat marti ca Marea Britanie suspenda orice cooperare militara cu Rusia, subliniind anterior ca referendumul crimeenilor reprezinta o incalcare a Constitutiei ucrainene. ,,Este o farsa a practicii democratice”, a mai spus Hague, citat de AFP.

De asemenea, Marea Britanie va trata in continuare Crimeea ca parte componenta a Ucrainei, in ciuda majoritatii covarsitoare de peste 96% dintre alegatori care au votat alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. ,,Asistam la o tentativa de pregatire a anexarii unei parti dintr-un teritoriu suveran al unui stat european independent, prin intermediul fortei armate si unui referendum ilegal si nelegitim. Pentru Regatul Unit si aliatii sai, Crimeea ramane o parte a Ucrainei”, a subliniat secretarul Foreign Office, William Hague, citat intr-un comunicat publicat dupa o reuniune a ministrilor de Externe, la Bruxelles.

Franta

Omologul lui Hague, Laurent Fabius, a catalogat de asemenea referendumul pentru alipirea la Rusia drept ,,ilegal” si a facut apel la Moscova sa ,,evite o escaladare inutila si periculoasa in Ucraina”. ,,Referendumul care a avut loc astazi (duminica) in Crimeea este ilegal si contravine Constitutiei ucrainene. Faptul ca s-a defasurat sub amenintarea fortelor ruse de ocupatie il face si mai nelegitim”, a declarat Fabius la sfarsitul saptamanii trecute.

Oficialul a anuntat a anuntat luni ca Rusia a fost exclusa din grupul tarilor G8. Oficialul a precizat ca cele sapte puteri ale lumii se vor reuni in aceasta seara, cu exceptia Rusiei. Insa invitatia facuta presedintelui Federatiei Ruse de a vizita Franta pe sase iunie, ramane valabila, relateaza AFP.

SUA

Actiunea invaziva Rusiei in Crimeea ,,este o anexare teritoriala”, potrivit vicepresedintelui Statelor Unite Joe Biden, la Varsovia. Oficialul a avertizat Moscova ca Statele Unite vor fi nevoite sa aplice sanctiuni suplimentare, in cazul in care va continua campania intrusiva.

Articol in curs de redactare

Articole Similare

Guvernul Ungariei respinge cu toate forţele implementarea Planului Soros

Guvernul Ungariei respinge cu toate forţele implementarea Planului Soros

Premierul ungar Viktor Orban a declarat duminică, în cadrul unui discurs de aproape o oră

Vladimir Putin pune la cale acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est

Vladimir Putin pune la cale acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, probabil va încerca să lanseze noi acţiuni politice şi militare în

A fost găsit epava avionului prăbuşit, în apropierea Teheranului. La bord se aflau 66 de persoane

A fost găsit epava avionului prăbuşit, în apropierea Teheranului. La bord se aflau 66 de persoane

Epava avionului de tip ATR-72, care efectua un zbor între Teheran şi Yasuj şi care

O VACĂ a evadat în drumul spre abator. Bovina s-a instalat pe o insulă şi atacă pe oricine pune piciorul pe "proprietatea" ei

O VACĂ a evadat în drumul spre abator. Bovina s-a instalat pe o insulă şi atacă pe oricine pune piciorul pe "proprietatea" ei

O vacă trăieşte singură pe o insulă din Polonia şi atacă pe oricine se apropie

Statul Islamic a revendicat atacul armat asupra unei biserici ortodoxe

Statul Islamic a revendicat atacul armat asupra unei biserici ortodoxe

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a revendicat luni atacul armat care a avut loc duminică

Cele mai citite