Muntenia News | Homepage

Romania, speranta bucovinenilor. Armand Gosu: ,,Ar trebui regandita radical politica Romaniei in legatura cu Ucraina"

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔17.Mar 2014 Citit de 306 ori Sursa: STIRI

In cei 22 de ani de relatii diplomatice, Romania nu a reusit sa inchege relatii apropiate cu statul vecin, desi aici locuiesc in jur de 150.000 de etnici romani. Marcate de un lung proces international pentru delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor – incheiat in 2009 in favoarea Romaniei – si de negocierile esuate pentru incetarea lucrarilor la canalul Bastroe, relatiile dintre Romania si Ucraina sunt si astazi la un nivel precar.

Relatiile dintre Romania si Ucraina s-au racit mai ales dupa 2009. Atunci, tara noastra castiga la Haga o buna parte din platoul continental din Marea Neagra pe care il revendica. Un platou continental care pare bogat in resurse energetice. Insula Serpilor, luata in 1948 de URSS, a ramas la ucraineni. Nu era, de altfel, o miza in procesul de la Haga, ci doar un reper matematic in demonstrarea vastitatii teritoriului pe care il revendicam.

Relatiile dintre Romania si Ucraina au fost marcate si de anii de negocieri fara rezultat pentru oprirea forarilor la Canalul Bistroe.

Iar in 2010, motivand necesitatea unor modernizari pentru pregatirea intrarii in Schengen, Romania a inchis cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, toate pe granita de nord.

(Reportaj realizat in regiunea Cernauti de Anca Gradinaru si Ionut Balcau)

,,Atunci, cu o nota verbala de la MAE, s-a declarat ca temporar vor fi inchise in scopul pregatirii Romaniei pentru intrarea in zona Schengen.

-Si asa a ramas?

-Asa a ramas”, a declarat Mihail Gainiceru, presedintele Consiliului Regional Cernauti.

Asa a ramas situatia atat in nord, cat si la granita de sud-est. Aici, satul romanesc Periprava si micul orasel ucrainean Vilcovo se afla la o latime de Dunare unul de altul, dar oamenii, multi dintre ei rude, nu se pot intalni asa de simplu unii cu altii, pentru ca nu exista un punct de trecere a frontierei. Sunt astfel obligati sa ocoleasca sute de kilometri.

Sunt doar doua exemple care definesc relatiile intre Romania si Ucraina. Mai sunt si altele.

,,E normal ca este un stat de 20 de milioane si ceva si alt stat de 40 de milioane si ceva, sunt doua state vecine si nu este o cursa de avion directa? Trebuie sa mergem din Bucuresti la Kiev prin Amsterdam, prin Viena, prin Istanbul sau nu stiu pe unde”, arata istoricul Serghei Hakman.

Si schimburile economice sunt mici. Ultimele statistici oficiale arata ca exporturile de marfuri romanesti in Ucraina au scazut cu aproape 40 la suta din 2008 pana in 2011, de la peste un miliard 200 de milioane de dolari la mai putin de 800 de milioane de dolari.

Politologul Serghei Hakman spune ca si relatiile culturale dintre Romania si Ucraina sunt extrem de reduse. Romanii nici macar nu realizeaza ca ucrainenii au o limba diferita de cea rusa. ,,Multi dintre ei nu vad nicio deosebire intre ucraineni si rusi. Te duci la rusi chiar spun!”, arata Serghei Hakman.

Politologul spune ca Romania poarta o mare parte din responsabilitatea relatiilor reci dintre noi si vecinii ucraineni. ,,Fiindca in momentul cand vii si spui 'Buna ziua, vreau sa te ajut, dar tu nu uita ca esti ocupant mai departe', niciun dialog nu poate fi. Sau, poate fi un dialog, dar intre dinti. Ceea ce Romania ar trebui imediat sa schimbe”, noteaza Hakman.

Pana la schimbarea atitudinii, Romania pare sa incurajeze acordarea de cetatenii etnicilor romani din Ucraina, desi legea de aici interzice dubla cetatenie. Pentru un trai mai bun, mii de oameni risca si isi iau si acte romanesti, acte de cetateni comunitari.

,,Oamenii o fac din cauza ca e mai usor sa-ti gasesti un loc de munca in Europa, pentru a circula in Europa”, explica studentul Vasile Bostan.

Pentru etnicii romani care au deja dubla cetatenie, asocierea la Uniunea Europeana inseamna nu doar eliminarea vizelor, ci si perspectiva eliminarii unei coruptii care a ajuns sa le inghita pana si ultimul leu.

,,- Daca-i preot si vrea sa ma ingroape, trebuie sa dau o mie de grivne.

-Adica bani multi?

-O mie de grivne”, spune Veronica Mitrofan.

,,Coruptie, ca sa zic asa, este la tot pasul in ultimul timp”, confirma studentul Vasile Bostan.

Cat ii priveste pe tinerii ucraineni, ei abia asteapta sa descopere Europa de Vest. O Europa in care multi dintre ei nu au calcat inca, dar despre care le-au vorbit deja politicienii recent instalati la Kiev.

,,Pentru noi, cei care au murit o sa ramana niste eroi adevarati. Mi-as dori ca Ucraina sa aiba un nivel de trai mai ridicat”, spun ei.

Numai ca intr-o tara atat de dependenta economic de Federatia Rusa, acel nivel de trai mai ridicat nu se poate obtine asa usor, spun autoritatile Ucrainei. Mai ales ca sistemul trebuie relocat cu totul, iar visteria statului e goala.

,,Daca vor aparea piedici pentru exportul ucrainean in Federatia Rusa, avem foarte foarte mari probleme pentru ca cele mai mari 50 de unitati din Ucraina sunt in Federatia Rusa”, arata Mihail Gainiceru. ,,Asta inseamna ca sub semnul intrebarii pot sa fie puse mai mult de 300.000 de locuri de munca”, completeaza el.

Sunt locuri de munca platite cu un salariu mediu lunar care abia daca ajunge la 300 de dolari. Un salariu pe care Europa cu siguranta il poate plati.

Polonia are o abordare mult mai constructiva, iar rezultatele s-au vazut, a comentat istoricul Armand Gosu in emisiunea ,,Kilometrul 0″, dupa vizionarea reportajului realizat in regiunea Cernauti. Polonezii au vreo 40 de puncte de trecere a frontierei, desi au o granita mai scurta cu Ucraina decat o are Romania (care are doar trei puncte de trecere). Noi avem doua consulate in Ucraina, polonezii au vreo zece. Polonezii au de opt ani acord de mic trafic de frontiera, noi negociem acest document din 2007. ,,Ar trebui regandita radical politica Romaniei in legatura cu Ucraina”, a conchis Armand Gosu.

Cititi si:

Articole Similare

UE prelungeşte sancţiunile economice impuse Crimeei şi Sevastopolului

UE prelungeşte sancţiunile economice impuse Crimeei şi Sevastopolului

Uniunea Europeană a prelungit luni cu un an sancţiunile economice impuse peninsulei Crimeea şi oraşului

Lovitură grea pentru mafioţi. Peste 100 de persoane au dost arestate

Lovitură grea pentru mafioţi. Peste 100 de persoane au dost arestate

Mediile mafioţilor italieni au primit o lovitură dură din partea autorităţilor care au arestat peste

Accident rutier în Polonia soldat cu doi morţi şi 27 de răniţi

Accident rutier în Polonia soldat cu doi morţi şi 27 de răniţi

Două persoane au murit şi cel puţin 27 au fost rănite după ce un autocar

O tornadă a lovit litoralul Mării Negre. Imagini apocaliptice VIDEO

O tornadă a lovit litoralul Mării Negre. Imagini apocaliptice VIDEO

Imagini apocaliptice pe litoralul Mării Negre pentru zeci de turiști care stăteau la plajă. Din

O camionetă a lovit mai mulţi pietoni la un festival de muzică în Olanda. Un mort şi trei grav răniţi

O camionetă a lovit mai mulţi pietoni la un festival de muzică în Olanda. Un mort şi trei grav răniţi

O camionetă a lovit patru pietoni în noaptea de duminică spre luni în apropierea festivalului