Muntenia News | Homepage

Reteta rusa de destabilizare a Ucrainei: mafioti, oligarhi si politicieni

👤Scris de Maria Radu 🕔24.Mar 2014 Citit de 236 ori Sursa: STIRI

Un procuror din Donetk, care a refuzat sa fie numit din motive de siguranta personala, a declarat pentru publicatia americana Daily Beast ca huliganii locali care opereaza in randul protestele pro-ruse din estul Ucrainei, se conformeaza direct instructiunilor primite de la gruparile de crima organizata stranse legate de Kremlin.

El evidentiaza in primul rand mafia Seilem, cel mai cunoscut clan mafiot din Ucraina, care a avut, timp de mai multi ani, legaturi cu presedintele inlaturat, Viktor Ianukovici, inca de cand acesta era guvernator al Donetk-ului.

,,Deja am vazut ca in peninsula Crimeea mafia lucreaza mana in mana cu rusii”, a mai spus procurorul. In regiunea ucraineana Crimeea, anexata recent de Rusia, Moscova a provocat miscarea de secesiune prin instalarea la conducerea guvernului a fostului cap de mafie, Serghei Aksionov, la sfarsitul lunii ianuarie.

Aksionov si asociatii lui separatisti, de origine rusa, au acelasi trecut cenusiu, in care se imbinau frauda si activitati infractionale, iar impreuna au reusit sa trimita Crimeea direct in Federatia Rusa. Investigatiile politiei ucrainene, dezvaluite in presa de la Kiev, au scos la iveala multiple implicari ale lui Aksionov in asasinate comandate. In ianuarie 1996, Aksionov insusi a fost ranit, dupa ce masina lui s-a rasturnat pe drumul Simferopol-Moscova, in timpul unor impuscaturi.

,,Nu trebuie sa va surprinda, scenariul din Crimeea este pus in aplicare si aici (n.r. Donetk). Poate sunt si agenti de informatii ai Rusiei pe teren, insa Moscova actioneaza in primul rand prin retelele de crima organizata pe care le are aici”, a declarat procurorul.

In Ucraina post-sovietica, crima organizata, coruptia politica si politica in sine au fost inca de la inceput inseparabile si interconectate. Situatia cea mai grava se inregistreaza in zonele de sud si est ale tarii. ,,Coruptia politica este inradacinata in cultura politica din Ucraina”, informa un studiu al Fundatiei Jamestown, in 2012.

Modelul a fost asemanator cu cel din Rusia dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991. Cei ambitiosi si lacomi dupa putere si bani au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a face profituri uriase din dezintegrarea industriala si economica a tarii lor. In timp ce fabrici mari din industria mineritului, energiei si metalelor erau privatizate, oameni fara mila, multi cu un trecut obscur, se imbogateau peste noapte. ,,Indivizi ca Ianukovici, Aksionov si alti partneri de-ai lor din Crimeea si Donetk s-au luptat la propriu sa ajunga in varf”, a declarat Taras Kuzio, un cercetator de la Institutul canadian pentru Studii Ucrainene, din cadrul Universitatii din Alberta.

Crimeea, Donetk si Odessa sunt regiunile cele mai afectate de relatia apropiata dintre mafioti, oligarhi si politicieni. Nu intamplator aceste zone s-au opus cel mai mult revoltelor de pe Euromaidan din Kiev, care a dus la inlaturarea presedintelui Ianukovici. Acum, cele trei regiuni se afla in centrul miscarilor pro-ruse directionate impotriva noilor autoritati de la Kiev. ,,Astazi nu mai este un secret faptul ca Ianukovici a integrat o multime de lideri ai mafie in formatiunea sa politica, Partidul Regiunilor,mai ales in perioada in care era guvernator al Donetk”, a mai spus Kuzio.

Mafiotii care nu ajungeau in prim plan isi exercitau influenta prin asa-numitii ,,directori rosii”, fosti conducatori ai fabricilor si institutilor de stat in timpul URSS-ului, care s-au transformat in oameni de afaceri, odata cu zorii capitalismului ucrainean. Acestia au continuat modelul de coruptie sovietic si au la randul lor ,,protejati”: oameni ca miliardarul ucrainean Dmitro Firtas, mogulul gazului, arestat recent in Austria pentru legaturi cu mafia. La randul sau, Firtas are parteneriate in afacerile sale cu fratii Rotenburg, Arkady si Boris. Acestia din urma sunt apropiatii presedintelui rus, Vladimir Putin, si partenerii acestui de judo. Numele miliardarilor Rotenburg se afla pe celebra lista de sanctiuni anuntata de liderul american, Barack Obama, care ii vizeaza pe influentii sustinatori ai lui Putin.

Viktor Semciuk, fostul procuror general al Crimeei, dezvaluia ca in provincia autonoma ,,crima organizata se regasea in toate institutiile statului”. ,,Nu era neobisnuit ca unele dintre sesiunile parlamentare din Crimeea sa inceapa cu un moment de reculegere pentru fratii lor ucisi”, declara Semciuk intr-un interviu din decembrie din cadrul unei conferinte dedicate combaterii crimei organizate si coruptiei in Europa de Est.

Articole Similare

Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic, se închide pentru public în urma atentatului de la Manchester

Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic, se închide pentru public în urma atentatului de la Manchester

Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic, se închide pentru public din cauza riscurilor ridicate de securitate

Zece din cele 22 de victime ale atentatului sinucigaş de la Manchester au fost identificate

Zece din cele 22 de victime ale atentatului sinucigaş de la Manchester au fost identificate

Zece dintre cele 22 de victime ale atentatului sinucigaş de pe 22 mai de la

New York Times: Oficiali ruşi de rang înalt au discutat despre influenţarea lui Donald Trump prin intermediul consilierilor

New York Times: Oficiali ruşi de rang înalt au discutat despre influenţarea lui Donald Trump prin intermediul consilierilor

Oficiali ruşi de rang înalt au discutat despre cum ar putea încerca să-l influenţeze pe

Poliţia britanică a reţinut cea de-a şaptea persoană suspectată de legături cu atacul terorist din Manchester

Poliţia britanică a reţinut cea de-a şaptea persoană suspectată de legături cu atacul terorist din Manchester

Anchetatorii britanici au reţinut o a şaptea persoană ce este suspectată de legături cu atacul

Egiptul a blocat accesul la mai multe site-uri, inclusiv pagina de web a postului al Jazeera

Egiptul a blocat accesul la mai multe site-uri, inclusiv pagina de web a postului al Jazeera

Egiptul a blocat accesul la 21 de site-uri, inclusiv la pagina de web a televiziunii