Muntenia News | Homepage

Repetarea scenariului georgian in Ucraina

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔12.Mar 2014 Citit de 137 ori Sursa: STIRI

Modul cum opereaza Rusia in Ucraina are multe in comun cu atacul din august 2008 asupra Georgiei. Atunci ca si acum Putin a invocat protejarea cetatenilor sau etnicilor rusi si a dat inapoi abia atunci cand au intrat in joc aviatia si flota americana care sunt cu mult superioare capabilitatilor rusesti.

Daniel Fata, oficialul american care a coordonat la vremea respectiva raspunsul SUA la agresiunea ruseasca din Georgia, din pozitia de adjunct al secretarului apararii, sustine intr-un interviu publicat de Washington Post ca operatiunea actuala ruseasca din Crimeea este foarte asemanatoare cu cea din Georgia.

Justificarea agresiunii de catre presedintele rus prin protejarea cetatenilor rusi este cunoscuta de atunci americanilor. In realitate, Putin dorea sa rastoarne guvernarea presedintelui Saakasvili, asa cum acum nu vrea sa se limiteze la Crimeea, ci sa ajunga pana la Kiev si sa rastoarne noile autoritati, pe care nu le recunoaste. Iesirile in presa recente ale lui Ianukovici care anunta ca se va intoarce si va prelua conducerea la Kiev sunt un indicator clar in acest sens. Mai mult, si Alexander Dughin, ideologul Uniunii Eurasiatice si consilier al lui Putin, declara recent ca Rusia nu se va multumi cu anexarea Crimeei, ci vrea sa ajunga la Kiev.

Deocamdata SUA a reusit sa blocheze extinderea invaziei ruse spre est prin aducerea portavionului George H Bush si a multor avioane de lupta in zona. Putin stie ca capabilitatile militare navale si aeriene americane sunt net superioare celor rusesti. Iar americanii au dat un dublu semnal: Rusiei ca nu vor lasa Ucraina de izbeliste si aliatilor din NATO care se simteau amenintati direct – Polonia si Lituania – ca li se va garanta securitatea.

Problema este ca nu-i suficient ca Putin sa fie blocat, ci teritoriile ,,castigate” de rusi trebuie ,,readuse in starea de dinainte”, altfel rusii vor ,,transnistriza” Crimeea si o vor folosi ca pe o arma constanta impotriva Ucrainei. Si este greu de crezut ca UE va primi in sanul sau o tara membra cu un conflict inghetat pe teritoriul ei.

Exact asta nu au facut americanii in Georgia, iar credibilitatea SUA in regiune a avut de suferit pentru ca rusii n-au fost pedepsiti pentru agresiune, iar in prezent controleaza complet, economic si politic, Abhazia si Osetia.

Interesant este ca Fata subliniaza in interviu faptul ca SUA si Europa trebuie sa nu-si concentreze exclusiv atentia pe actiunile lui Putin in Crimeea, pentru ca rusii obisnuiesc sa ameninte intr-o parte si sa atace intre timp in alta parte. Exact asta s-a intamplat in 2008 in Georgia, cand americanii se asteptau la o agresiune in Osetia de Sud, dar armata rusa i-a surprins atacand in Abhazia. In opinia sa, Putin ar putea lovi in statele baltice, Polonia, Republica Moldova sau Romania sau ar putea termina treaba in Georgia, unde deja Rusia ocupa 20% din teritoriu si trage garduri de sarma ghimpata, marind zona ocupata.

Si fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili avertiza recent intr-un articol pentru Washington Post ca ,,sunt multe paralele intre primele etape ale agresiunii ruse impotriva Georgiei si ce se intampla in Ucraina. Observand evenimentele recente si raspunsul global, nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca istoria se repeta. In anii `30, Germania nazista a ocupat parti din Cehoslovacia vecina sub pretextul protejarii etnicilor germani. Astazi, Rusia sustine ca ii protejeaza pe etnicii rusi – sau pe cei cu pasapoarte rusesti din Crimeea sau teritoriile georgiene”. In opinia sa, ,,motivatiile lui Putin sunt similare cu cele ale Germaniei inainte de razboi: presedintele rus vrea sa repare tratamentul injust si umilintele la care a fost supusa Rusia de catre puterile occidentale dupa Razboiul Rece. Astfel incearca sa recucereasca teritoriile pierdute. Putin destabilizeaza vecinii intr-un efort de a pune capat oricarei extinderi NATO sau UE. Mai mult, el vede in periodicele expansiuni teritoriale o cale de refacere a capitalului sau politic intern”.

Dincolo de aceste asemanari cu situatia din 2008, se pune intrebarea pana unde va merge Putin: daca se va multumi cu Crimeea sau isi va asuma o invazie nebuneasca a estului Ucrainei, declansand astfel un razboi.

,,Va incerca, dar nu va reusi. Se va multumi doar cu o tiraspolizare a capitalei Crimeei – Simferopol. Actuala Ucraina isi va schimba configuratia”, mi-a spus intr-un interviu acordat recent Epoch Times, Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova in 1990-1991.

Referitor la posibile actiuni de agresiune in Republica Moldova, Druc a explicat pentru Epoch Times ca ,,in comparatie cu situatia din 90-92, Kremlinul conteaza acum mai mult pe factorul gagauz, decat pe cel de la Tiraspol. Anumite forte viseaza la axa Crimeea – Odessa – Tiraspol – Comrat pentru a elimina totalmente Ucraina viitoare de la Marea Neagra si gurile Dunarii. Decisiv, totusi, ramane comportamentul si deciziile conducerii de la Chisinau”. Fostul premier considera ca „Putin va astepta sa vada capacitatea de reactie a coloanei a cincea (in Basarabia si Romania) precum si a tradatorilor autohtoni. Eventual, un 23 august '44 la Chisinau, cu ecouri la Bucuresti”.

In opinia sa, dupa ,,modificarea Ucrainei, va incepe dezagregarea Federatiei Ruse. Un proces ireversibil, similar cu prabusirea URSS. Destramarea, ca imperativ istoric al momentului, nu poate fi evitata”.

Cert este ca prin invazia Ucrainei, Putin a creat un precedent periculos pentru Federatia Rusa. Nu doar din perspectiva Republicilor autonome din Caucazul de Nord sau altor entitati care ar putea sa-l invoce pentru a se rupe, ci si a Chinei pentru care granita cu Rusia este tot mai flexibila.

In estul Siberiei, numarul etnicilor chinezi creste, iar Beijingul investeste mai mult decat Moscova in goana lacoma dupa minereuri si hidrocarburi. Ca urmare, prin incalcarea suveranitatii teritoriale a Ucrainei si revizuirea granitelor, Putin risca sa-si dea foc la propria valiza.

Articole Similare

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de proeuropeni s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Filosoful Mihai Şora s-a adresat vineri seară românilor din diaspora, care anunţă că se întorc

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o decizie care stabileşte că din nou România nu

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Avionul a atins iarba în loc de pistă, se pare că din cauza unor indicatoare