Muntenia News | Homepage

Razboiul legal impotriva islamistilor din Egipt

👤Scris de Alexandru Stan 🕔26.Mar 2014 Citit de 122 ori Sursa: STIRI

Instantele de judecata din Cairo au condamnat la moarte in ultimele patru luni 1.351 de persoane sub acuzatia de „revolta” in timp ce alte 15.000 de persoane sunt tinute in inchisoare, de cele mai multe ori fara acuzatii sau dovezi.

Persoanele care mai ajung in instantele de judecata sunt de cele mai multe ori acuzate de participare la violentele ce au urmat inlaturarii de la putere a presedintelui ales prin vot in iulie 2013, Mohammed Morsi.

La inceputul acestei saptamani, 529 de persoane ce ar face parte din Fratia Musulmana au fost condamnate sub acuzatia de crima si tentativa de crima impotriva a cativa politisti in timpul violentelor din ultimele 8 luni.

,,Este numai unul din zecile de procese la gramada care au loc in fiecare zi pe teritoriul Egiptului, ce abunda in incalcari grave ale termenilor unui proces echitabil”, a declarat Sarah Leah Whitson, directorul Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Conform avocatilor egipteni, curtea a dat sentinta dupa numai doua audieri fara ca macar sa se asigure ca acuzatii erau prezenti la demararea procesului. De cele mai multe ori acuzatii sunt adusi cu zecile si nu le sunt verificate nici macar datele personale.

Procesele instantei de judecata au rezultat ,,in sentinte alarmante care reprezinta incalcari grave ale justitiei” a adaugat Whitson.

Marti, alte 700 de persoane, printre care si liderul spiritual al gruparii islamiste, Mohammed Badie si fostul presedinte al parlamentului, Saad al-Katatni, au fost judecate sub aceleasi acuzatii.

Conform dreptului international, pedeapsa cu moartea se impune numai pentru ,,infractiuni foarte grave”, precum uciderea intentionata, si nu poate fi pronuntata decat dupa un proces echitabil si prin respectarea procedurilor. ONU a denuntat ieri condamnarea la moarte ,,in masa” a celor 529 de persoane acuzate de apartenenta la Fratia Musulmana, aratand ca ,,Impunerea in masa a pedepsei cu moartea dupa un proces marcat de nereguli de procedura este o incalcare a dreptului international. Or un proces in masa a 529 de persoane care a durat timp de doua zile nu poate sa fi raspuns cerintelor fundamentale ale unui proces echitabil”, potrivit purtatorului de cuvant al Inaltului Comisariat al ONU, Rupert Colville.

Din luna decembrie, alte peste 822 de persoane au fost condamnate la moarte. Procesul acestora s-a desfasurat la fel de rapid si intr-un mediu la fel de vag, lasand putin loc pentru un apel corect.

Pe langa cei condamnati la moarte, se estimeaza ca 15.000 de persoane, printre care si mai multi jurnalisti, sunt retinute in inchisoare, multi fara dovezi care sa-i lege de actele de violenta ale Fratiei Musulmane.

Desi printre cei arestati in timpul protestelor de strada se aflau si persoane care protestau impotriva islamistilor, acestea au fost acuzate initial ca fac parte din Fratia Musulmana. Ulterior au fost acuzate de participare la o adunare neautorizata, iar 20 dintre ele au primit sentinte cu inchisore sau amenzi grele. ,,Unul din ei era un trecator, venise sa-si ingroape o ruda. A fost amendat cu 50.000 de lire egiptene (7.000 de dolari) si va sta in inchisoare pana ii plateste, dar nu si-i permite”, a declarat Nazly Hussein, unul din avocatii apararii.

Numarul imens al arestarilor si condamnarilor a provocat o stare de panica in randul opozitiei din Egipt, ceea ce-i va asigura liderului armatei egiptene, Fattah Al-Sisi, o cale sigura catre postul din presedinte.

Articole Similare

Alegeri prezidenţiale în Franţa: Kremlinul neagă că o susţine pe Marine Le Pen

Alegeri prezidenţiale în Franţa: Kremlinul neagă că o susţine pe Marine Le Pen

Alegeri prezidenţiale în Franţa: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmințit luni că

Pamela Anderson le cere autorităţilor franceze să îi acorde azil politic lui Julian Assange

Pamela Anderson le cere autorităţilor franceze să îi acorde azil politic lui Julian Assange

Actrița canadiană Pamela Anderson, care se zvonește că ar avea o relație cu australianul Julien

Antonio Tajani afirmă că Europa va combate terorismul

Antonio Tajani afirmă că Europa va combate terorismul

Summitul parlamentelor naționale din Uniunea Europeană (UE) de la Bratislava transmite semnalul că Europa va

UE propune un sistem de subvenţii şi penalităţi: 60.000 de euro pentru fiecare imigrant primit sau respins în spaţiul comunitar

UE propune un sistem de subvenţii şi penalităţi: 60.000 de euro pentru fiecare imigrant primit sau respins în spaţiul comunitar

Malta, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, propune oferirea unor subvenţii de câte

O britanică susţine că tatăl său, în comă, apare într-o poză pe pachetele de ţigări. Bărbatul e revendicat şi de trei români

O britanică susţine că tatăl său, în comă, apare într-o poză pe pachetele de ţigări. Bărbatul e revendicat şi de trei români

O femeie din Marea Britanie susţine că fotografia cu un bărbat pe patul de spital,