Muntenia News | Homepage

Raport Amnesty: Pedeapsa cu moartea in 2013- executii in 22 de tari – China, Iran si Irak primii pe lista

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔28.Mar 2014 Citit de 281 ori Sursa: STIRI

Tara care conduce clasamentul tarilor care utilizeaza pedeapsa capitala pe scara larga este intotdeauna China, unde si de aceasta data a fost imposibil – din cauza secretului de stat impus de guvernul de la Beijing – sa se estimeze un numar realist de condamnari la moarte si executii.

Organizatiile pentru drepturile omului estimeaza ca, in fiecare an, in China sunt puse la moarte mii de persoane

Abuzurile comise in alte tari ale lumii au fost raportate datorita faptului ca inspectorilor li s-a permis accesul in acele zone. Dar de cand a confiscat puterea in 1949, Partidul Comunist Chinez nu a permis niciodata o investigatie independenta si libera asupra vastului sau sistem de detentie. Cand personalul ONU a vizitat tara in 2005, miscarile sale au fost puternic restrictionate.

Potrivit diverselor rapoarte, Partidul Comunist Chinez a initiat un program secret de recoltare fortata de organe, pe viu. Astfel, in 2006, procurorul David Kilgour, fost secretar al Canadei pentru Asia Pacific, a efectuat o ancheta independenta, impreuna cu un reputat avocat de drepturile omului, domnul David Matas, iar rezultatele anchetei lor au fost publicate in cartea Recoltare Sangeroasa – ce a fost nominalizata la premierul Nobel pentru Pace in anul 2010. Cei doi au stabilit ca autoritatile chineze sunt responsabile pentru circa 47.000 de cazuri de recoltari fortate de organe.

China a refuzat sa permita o investigatie independenta a sistemului sau de transplant de organe si a schimbat continuu explicatia referitoare la sursa transplanturilor de organe. Regimul a inceput prin a nega faptul ca foloseste organe de la prizonierii executati, in final anuntand ca va opri recoltarea ilegala de organe.

Conform Amnesty International, pedepsele cu moartea au fost concentrate in trei tari din Orientul Mijlociu: Iran, Irak si Arabia Saudita.

In Iran, executii recunoscute oficial de catre autoritati au fost in numar de cel putin 369, dar, potrivit unor surse de incredere sute de alte executii au avut loc in secret, ridicandu-se la un total de peste 700.

In Irak, pentru al treilea an consecutiv, a existat o crestere semnificativa a numarului de executii, cu cel putin 169 de persoane executate, aproape o treime mai mult decat in 2012, in principal datorita legislatiei vagi anti-terorism, folosita inclusiv pentru eliminarea dizidentilor.

Arabia Saudita a continuat sa foloseasca pedeapsa cu moartea la fel ca in ultimii doi ani, cu cel putin 79 de executii in 2013. Pentru prima data in ultimii trei ani si incalcand dreptul international, au fost executati minori.

Pe locul al cincilea si al saselea in clasifica sunt Statele Unite ale Americii, cu 39 executii (41% au avut loc in Texas) si Somalia, cu 34 de executii (19 dintre ele in regiunea semi-autonoma Puntland).

Metodele de executie utilizate in 2013 au inclus: decapitarea, electrocutarea, impuscarea, spanzurarea si injectia letala. Executii publice au avut loc in Arabia Saudita, Coreea de Nord, Iran si Somalia.

Acum 30 de ani, numarul de tari care au efectuat executii a fost de 37. Numarul lor a scazut la 25 in 2004 si acum, noua ani mai tarziu, a continuat sa scada. In ultimii cinci ani doar noua tari au recurs an dupa an la pedeapsa capitala.

De asemenea, daca in 2013 Indonezia, Kuweit, Nigeria si Vietnam au inceput sa realizeze executii, alte tari precum Belarus, Emiratele Arabe Unite, Pakistan si Gambia le-au oprit. Doua continente, Europa si Oceania, au rezultat libere de la pedeapsa cu moartea.

Nu lipsesc si vestile bune: Africa sub-sahariana, unde doar cinci tari (una din 10) au efectuat executii. Diverse state, inclusiv Benin, Ghana si Sierra Leone, au inregistrat progrese semnificative, prin amendamente constitutionale sau modificari ale codului penal menite sa aboleasca pedeapsa capitala. In cele doua Americi, mai multe state din Caraibe au golit inchisorile de condamnati la moarte pentru prima data de cand, in anii 80, Amnesty International a inceput sa urmareasca tendinta pedepsei cu moartea in acea zona.

Articole Similare

Teroare pe aeroport, un terorist a scos un cuţit din rucsac şi înainte de atac a strigat "Allah Akbar"

Teroare pe aeroport, un terorist a scos un cuţit din rucsac şi înainte de atac a strigat "Allah Akbar"

Poliția federală americană a calificat miercuri ancheta vizând un polițist înjunghiat pe aeroportul din Flint

Liderii UE participă la un summit concentrat pe Brexit şi securitate la Bruxelles

Liderii UE participă la un summit concentrat pe Brexit şi securitate la Bruxelles

Liderii UE participă joi la un summit concentrat pe Brexit şi pe securitate, la Bruxelles,

Emmanuel Macron susţine că înlăturarea lui Assad nu mai este prioritară în rezolvarea crizei siriene

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu mai

Regele cocainei din Bulgaria a fost condamnat definitiv, în România, la 10 ani de închisoare

Cetățeanul bulgar Evelin Banev Nicolov, zis "Brendo" sau "Igor", a fost condamnat definitiv miercuri de

Fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, îmbrăţişată patetic de un senator republican. Imaginile au apărut în spaţiul public

Fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, îmbrăţişată patetic de un senator republican. Imaginile au apărut în spaţiul public

Senatorul republican Marco Rubio le-a oferit internauţilor clipe memorabile. Fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, care

Cele mai citite