Muntenia News | Homepage

Putin a marit pensiile in Crimeea. Ce ofera Peninsula, din punct de vedere economic

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔20.Mar 2014 Citit de 194 ori Sursa: STIRI

Situatia militara din Crimeea ramane confuza, dar nici din punct de vedere economic, lucrurile nu stau mai bine. Adoptarea rublei in Peninsula Crimeea, in urma semnarii tratatului de la Moscova, provoaca deja ingrijorare in randul locuitorilor regiunii. Conturile deschise la una dintre cele mai importante banci ucrainene din peninsula au fost blocate dupa anuntul anexarii, iar oamenii au format cozi lungi pentru a scoate cat mai multe lichiditati.

Autoritatile spun ca blocarea conturilor e o masura temporara cauzata de pregatirea sistemului informatic pentru acceptarea rublei. Pana atunci, de la bancomat fiecare om poate scoate doar echivalentul a 37 de euro pe zi.

Intre timp, Banca Centrala a Rusiei a emis o moneda omagiala de 10 ruble, pentru a marca alipirea Crimeei si a promis ca va trimite in urmatoarele zile 20 de milioane de euro in Peninsula.

In baza tratatului de anexare, locuitorii din Crimeea devin automat cetateni rusi. Deja in peninsula au inceput sa se elibereze pasapoarte, cu atat mai mult cu cat autoritatile de la Kiev au anuntat ca impun obligativitatea vizei pentru cetatenii rusi.

Intre timp, Vladimir Putin a ordonat cresterea pensiilor.

,,Toti cetatenii rusi ar trebui sa se bucure de aceleasi conditii, iar in vederea acestui lucru procedurile legale vor fi finalizate in curand”, a argumentat seful statului rus, care a prezidat sedinta de guvern.

Economistii spun, insa, ca Rusia va avea probleme dupa alipirea Crimeei. Moscova ar trebui sa acorde, anual, pana la 3 miliarde de dolari pentru bugetul Peninsulei, daca vrea ca pensiile si alte beneficii sa fie la nivelul celor rusesti.

Crimeea ar urma sa treaca la rubla ruseasca in urmatoarele trei luni, care va circula in paralel cu hrivna ucraineana pana in 2016, cand o va inlocui complet.

Bogatiile din Crimeea intra pe mainile rusilor

Vladimir Putin a mai ordonat miercuri construirea unui pod care sa lege Rusia de Crimeea, pentru ca nu exista deocamdata nicio legatura terestra intre cele doua teritorii. Mai mult, ministrul Transporturilor din Rusia a vorbit si despre posibilitatea construirii unui tunel submarin prin stramtoarea Kerci.

Companiile de petrol si gaze si hotelurile, adica cele doua sectoare vitale ale Crimeei, sunt deja sub controlul fortelor proruse, scrie Financial Times. Asa ca de acum incolo se va imparti prada.

Cele mai mari bogatii sunt gazele naturale din Marea Neagra care, daca ar fi exploatate, ar aduce rusilor miliarde de dolari.

Fortele ruse vor sa acapereze totul, de la dealeri auto pana la tabere pentru copii. Iar preluarea controlului se face cu forta, cu grupuri de mascati bine inarmati, despre care se spune ca ar fi soldati rusi.

Economia zonei nu este intr-o forma foarte buna. Crimeea se confrunta cu probleme energetice si de infrastructura.

Republica autonoma are un Produs Intern Brut de 4,3 miliarde de dolari, adica de 500 de ori mai putin decat Rusia. Crimeea are un deficit bugetar de 1 miliard de dolari, iar veniturile sale provin in special din sectorul turistic.

Alipirea la Rusia ii va creste veniturile din turism, dar profiturile mari nu vor ramane in republica, ci vor merge in Moscova.

Cititi si:

Articole Similare

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de proeuropeni s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Filosoful Mihai Şora s-a adresat vineri seară românilor din diaspora, care anunţă că se întorc

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o decizie care stabileşte că din nou România nu

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Avionul a atins iarba în loc de pistă, se pare că din cauza unor indicatoare