Muntenia News | Homepage

Premiul Pritzker: Shigeru Ban, arhitectul care invie orasele dupa dezastre

👤Scris de Maria Radu 🕔26.Mar 2014 Citit de 136 ori Sursa: STIRI

Distins cu ,,Nobelul pentru arhitectura”, Shigeru Ban, si-a pus talentul in slujba celor afectati de dezastre naturale. A lucrat in Rwanda, Turcia si in zonele din Tohoku distruse de tsunami-ul din 2011.

Pritzker, cel mai prestigios premiu pentru arhitectura din lume, echivalent cu premiul Nobel, ajunge acest an in Japonia pentru a incununa cariera lui Shigeru Ban, un arhitect in varsta de 56 ani care si-a legat numele nu numai de lucrari arhitecturale de prestigiu si care decoreaza orase si interioare din intreaga lume, dar, de asemenea, si-a pus talentul in slujba celor care au avut de suferit de pe urma unor dezastre, informeaza marti La Stampa.

De mai bine de 20 de ani, de fapt, Ban viziteaza locurile care au fost devastate de dezastre naturale sau de om, pentru a construi adaposturi pentru victime, lacasuri de cult si sedii de coordonare a primului ajutor umanitar, care in afara faptului ca au caracteristicile necesare de simplitate, presupun costuri reduse si pot fi construite rapid, au chiar si o estetica gratioasa. Ban a primit vestea decernarii premiului, adesea numit si ,,Nobelul pentru arhitectura”, in timp ce se afla in atelierul sau din Paris si, potrivit unui comunicat al biroului de presa al premiilor Pritzker, raspunsul arhitectului a fost: ,,a primi acest premiu este o mare onoare si trebuie sa fiu atent. Trebuie sa ascult in continuare persoanele pentru care lucrez, atat in lucrarile rezidentiale private pe care le primesc cat si in munca mea pentru ajutorarea victimelor dezastrelor”.

Una dintre caracteristicile arhitecturii lui Ban este utilizarea extrem de economica a resurselor: arhitectul, de fapt, utilizeaza deseori materiale second hand, de la cartonul reciclabil la tuburile din carton supuse unor tehnici speciale pentru a le face ignifuge si rezistente la apa, folosite in special pentru casele construite temporar pentru victimele dezastrelor. Ban foloseste, de asemenea, materiale plastice si acrilice, bambus, tesaturi, lazi de bere din plastic si containere din metal, precum si multe alte materiale ieftine. Dupa ce a lucrat la astfel de constructii in Rwanda, Turcia, China, Haiti, in ultimii trei ani Ban s-a angajat in activitatea de reconstructie a zonelor din Tohoku devastate de tsunami-ul care a lovit Japonia in martie 2011.

Articole Similare

Donald Trump s-a mutat în Biroul Oval, la Madame Tussauds FOTO

Donald Trump s-a mutat în Biroul Oval, la Madame Tussauds FOTO

Ceremonia de instalare a lui Donald Trump la Casa Albă va avea loc în câteva

Primele atacuri ruso-turce în Siria

Primele atacuri ruso-turce în Siria

Aviațiile militare rusă și turcă au întreprins pentru prima dată în Siria atacuri aeriene comune

Alianţa reacţionează la criticile lui Trump: Utilitatea NATO este incontestabilă

Alianţa reacţionează la criticile lui Trump: Utilitatea NATO este incontestabilă

Utilitatea NATO este 'incontestabilă' în fața noilor amenințări, a declarat miercuri generalul Petr Pavel, care

SUA: Un bărbat şi-a dat foc, în semn de protest, în faţa unui hotel al lui Donald Trump

SUA: Un bărbat şi-a dat foc, în semn de protest, în faţa unui hotel al lui Donald Trump

Un bărbat nemulţumit de victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial s-a incendiat în faţa

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova presupune riscuri majore pentru stabilitatea republicii

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova presupune riscuri majore pentru stabilitatea republicii

Planul de federalizare a Republicii Moldova din 2003, așa-numitul 'Plan Kozak' (Memorandumul Kozak), prezenta riscuri

Cele mai noi stiri

Eforturile Societății GSL au făcut ca în Municipiu traficul să se desfășoare fără probleme. De aproximativ o săptămână, salariații din Giurgiu Servicii Locale (GSL), lucrează de la primele ore ale dimineții și până ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:58 Eroism! În doar 24 de ore echipajele ISU Giurgiu au rezolvat 43 de situații de urgență!! Zeci de cetățeni și autoturisme au fost ajutate să… Reprezentanţii ISU Giurgiu informează că în perioada 17.01.2017– 18.01.2017, în județul nostru s-au produs 43 situații de urgență. Dintre acestea, 8 ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:58 Proteste la Guvern şi în mai multe orașe din ţară, după ce Executivul a publicat proiectele pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale Legea grațierii și amnistiei continuă să inflameze opinia publică în lipsa unei Opoziții care ar fi trebuit să se opună ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:58 Primăria Titu organizează concurs pentru un post de Consilier juridic, clasa I, grad profesional debutant Primăria Titu organizează concurs de recrutare pentru ocuparea urmatoarei funcţii  publice vacante de execuţie pe perioadă nedeterminată Consilier juridic , Post-ul ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:58 Un bărbat de 62 de ani a fost arestat după ce a şantajat o tânără din Oarja Poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Piteşti au continuat cercetările într-un dosar penal înregistrat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. Faţă de ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:57