Muntenia News | Homepage

Premiul Pritzker: Shigeru Ban, arhitectul care invie orasele dupa dezastre

👤Scris de Maria Radu 🕔26.Mar 2014 Citit de 140 ori Sursa: STIRI

Distins cu ,,Nobelul pentru arhitectura”, Shigeru Ban, si-a pus talentul in slujba celor afectati de dezastre naturale. A lucrat in Rwanda, Turcia si in zonele din Tohoku distruse de tsunami-ul din 2011.

Pritzker, cel mai prestigios premiu pentru arhitectura din lume, echivalent cu premiul Nobel, ajunge acest an in Japonia pentru a incununa cariera lui Shigeru Ban, un arhitect in varsta de 56 ani care si-a legat numele nu numai de lucrari arhitecturale de prestigiu si care decoreaza orase si interioare din intreaga lume, dar, de asemenea, si-a pus talentul in slujba celor care au avut de suferit de pe urma unor dezastre, informeaza marti La Stampa.

De mai bine de 20 de ani, de fapt, Ban viziteaza locurile care au fost devastate de dezastre naturale sau de om, pentru a construi adaposturi pentru victime, lacasuri de cult si sedii de coordonare a primului ajutor umanitar, care in afara faptului ca au caracteristicile necesare de simplitate, presupun costuri reduse si pot fi construite rapid, au chiar si o estetica gratioasa. Ban a primit vestea decernarii premiului, adesea numit si ,,Nobelul pentru arhitectura”, in timp ce se afla in atelierul sau din Paris si, potrivit unui comunicat al biroului de presa al premiilor Pritzker, raspunsul arhitectului a fost: ,,a primi acest premiu este o mare onoare si trebuie sa fiu atent. Trebuie sa ascult in continuare persoanele pentru care lucrez, atat in lucrarile rezidentiale private pe care le primesc cat si in munca mea pentru ajutorarea victimelor dezastrelor”.

Una dintre caracteristicile arhitecturii lui Ban este utilizarea extrem de economica a resurselor: arhitectul, de fapt, utilizeaza deseori materiale second hand, de la cartonul reciclabil la tuburile din carton supuse unor tehnici speciale pentru a le face ignifuge si rezistente la apa, folosite in special pentru casele construite temporar pentru victimele dezastrelor. Ban foloseste, de asemenea, materiale plastice si acrilice, bambus, tesaturi, lazi de bere din plastic si containere din metal, precum si multe alte materiale ieftine. Dupa ce a lucrat la astfel de constructii in Rwanda, Turcia, China, Haiti, in ultimii trei ani Ban s-a angajat in activitatea de reconstructie a zonelor din Tohoku devastate de tsunami-ul care a lovit Japonia in martie 2011.

Articole Similare

Punctele principale ale scrisorii care a declanşat Brexit-ul

Punctele principale ale scrisorii care a declanşat Brexit-ul

Guvernul britanic a prezentat în scrisoarea de şase pagini trimisă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk,

Un oficial german acuză Ankara de spionaj "inacceptabil"

Un oficial german acuză Ankara de spionaj "inacceptabil"

Un oficial german a acuzat marți Turcia că desfășoară un spionaj ''insuportabil și inacceptabil'' în

Guvernul canadian va legaliza marijuana până la 1 iulie din 2018

Guvernul canadian va legaliza marijuana până la 1 iulie din 2018

Guvernul canadian va legaliza marijuana de uz recreaţional până la 1 iulie 2018 - o

Lege împotriva bărbaţilor care se masturbează, în SUA. "Este un act contra unui copil nenăscut"

Lege împotriva bărbaţilor care se masturbează, în SUA. "Este un act contra unui copil nenăscut"

O femeie politician vrea interzicerea şi sancţionarea masturbării. Bărbaţii care vor mai face acest lucru

Un bărbat înarmat care a încercat să intre în Parlamentul tunisian a fost arestat

Un bărbat înarmat care a încercat să intre în Parlamentul tunisian a fost arestat

Un bărbat înarmat a fost arestat pentru că a încercat să pătrundă marți în Parlamentul

Cele mai citite