Muntenia News | Homepage

Potrivitultimelor sondaje, partidul premierului Viktor Orban va castiga alegerileparlamentare din Ungaria

👤Scris de David Dumitrescu 🕔25.Mar 2014 Citit de 266 ori Sursa: STIRI

Cu doua saptamani inaintea scrutinului legislativ din Ungaria (6 aprilie a.c.), in cadrul caruia peste opt milioane de cetateni vor alege noul parlament, se contureaza, o victorie a Fidesz, partidul de guvernamant al premierului Orban.

Intr-un sondaj realizat la jumatatea lunii martie , Fidesz a fost creditat cu 32 la suta din intentiile de vot, inregistrand o crestere de doi la suta fata de luna precedenta. Ultima data Fidesz a atins acest nivel de popularitate in urma cu trei ani. Lista comuna a stangii si a liberalilor s-a mentinut la 23 la suta. A crescut si procentul ecologistilor de la LMP, (,,Se poate alta politica”)- de la doi la patru la suta, analistii prevazand ca este posibil ca pana la 6 aprilie sa depaseasca pragul electoral de cinci la suta. Dar cea mai mare crestere a fost inregistrata de partidul de extrema dreapta Jobbik. care a ajuns la 11 la suta in conditiile in care, in urma cu doua luni se cifra la sase la suta.

Nu se stie daca Fidesz va reusi sa realizeze performanta de acum patru ani cand, cand impreuna cu crestin-popularii -au candidat candideaza pe liste comune – au obtinut doua treimi din mandate. Practic, opozitia nu a avut aproape nici un rol in cei patru ani de ciclu parlamentar, Fidesz si premierul reusind sa-si impuna toate proiectele legislative.

Opozitia a facut front comun prea tarziu

Din pacate, opozitia unita, stanga si liberalii, compusa din coalitia Impreuna- Dialog pentru Ungaria, condusa de fostul premier Gordon Bajnai, socialistii de la PSU, gruparea Coalitia Democratica a lui F. Gyurcsanyi si liberalii, a decis prea tarziu sa candideze pe o lista comuna. Rivalitati si ambitii personale au facut ca frontul comun sa se nasca abia in urma cu cateva luni, nemafiind timp pentru o campanie electrala mai indelungata, pentru a face cunoscut alegatorilor programul comun.

Au existat tentative serioase de discreditare a stangii, respectiv a PSU. S-a descoperit si s-a dat publicitatii in timpul campanieie electorale faptul ca, un vicepresedinte al partidului (Gabor Simon) avea depuse in conturi din strainatate sume mari de bani pe care nu le-a declarat Fiscului din Ungaria. Cum PSU a reusit sa iasa basma curata din afacere, acest scandal, pe langa altele mai mici, se pare ca nu a afectat procentajul coalitiei.

Dispute pe votul ungurilor din strainatate

Una din problemele mult dezbatute ale alegerilor este votul ungurilor care lucreaza in strainatate si al celor din diaspora sau din tarile vecine Ungariei care detin dubla cetatenie. Decizia Biroului Electoral Central de a nu permite vorul electronic sau prin corepondenta primei categorii, ci numai cel exercitat la birourile electorale organizate de Ambasada sau consulate, dar acceptan acest fel de vot pentru detinatorii dublei cetatenii este considerata discriminatorie de catre opozitie.

Analistii apreciaza ca, daca numarul participantilor la vot este mai mic, cu atat mai mare ar fi sansa Fidesz de a castiga alegerile. De asemenea, se pun mari semne de intrebare legate de votul maghiarilor de dincolo de granite care nu au un domiciliu stabil in Ungaria si care urmau sa se inregistreze pe listele de alegatori. Numarul lor a ajuns la peste 225.000, dintre care cei mai multi-98.000- provin din Romania si cifrele ar mai putea creste. Alegatorii cu dubla cetasenie nu pot vota decat pe liste de partide si nu candidati individuali (sistemul de vot in Ungaria este mixt), de aceea, partidele au acordat atentie campaniei electorale din tarile vecine, inclusiv din Romania.

Se pare ca aici, favoritul principal ar fi partidul Fidesz, urmat de Jobbik. Totusi, votul lor nu este semnificativ in ansamblul alegerilor, de cel mult unu sau doua mandate in cazul in care toti cu dubla cetatenie ar vota pentru acelasi partid. Este criticat si procedeul de vot permis acestora.. Buletinele de vot pot fi trimise si prin posta sau predate consulatelor maghiare in bloc iar strangerea voturilor o poate face oricine.

De pilda in Transilvania asa numitele Centre ale Democratiei apartinand PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), formatiunea episcopului Laszlo Tokes, s-a angajat ca va aduna voturile. Opozitia este nemultumita si de programul electronic de numarare a voturilor al Biroului Electoral Central, considerand ca softul nu a fost testat nici acum, cu doua saptamani inainte de alegeri. Ea vorbeste de tentative de frauda si cere un control riguros, tinand cont de experientele din trecutul apropiat cand la cateva alegeri locale, scrutinul a fost fraudat.

Cu toate ca in cei patru ani de guvernare Fidesz situatia economica a Ungariei s-a deteriorat, promisiunile electorale cu privire la reducerea datoriilor externe nu au fost indeplinte, iar Ungaria a devenit tinta criticilor UE, fiind acuzata de nerespectarea unor criterii democratice. Mesajul cu nunate nationaliste si antieuropene al premierului Orban isi gaseste ecou la -o mare parte a alegatorilor.

Reprezentarea minoritatilor

Da de gandit faptul ca dintre mesajele antiguvernamentale ale opozitiei de stanga liberala si al partidului Jobbik, acesta din urma a prins destul de bine, dovada dublarea in ultimele doua luni a procentului acestui partid. Luand in calcul datele, analistii apreciaza ca, probabil, schimbarea regimului politic din Ungaria se amana inca patru ani.

Articole Similare

Alegeri municipale în Olanda. Extrema-dreaptă îşi asigură stabilitatea, iar serviciile de informaţii capătă puteri sporite

Alegeri municipale în Olanda. Extrema-dreaptă îşi asigură stabilitatea, iar serviciile de informaţii capătă puteri sporite

Partidul olandez de extremă dreapta al deputatului Geert Wilders are ocazia să-şi asigure stabilitatea, miercuri,

Moscova va RIPOSTA la măsurile antiruse luate de Marea Britanie

Moscova va RIPOSTA la măsurile antiruse luate de Marea Britanie

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a ameninţat miercuri că Moscova va riposta împotriva Marii

Congresul american vrea să acorde 380 milioane de dolari pentru securitatea alegerilor

Congresul american vrea să acorde 380 milioane de dolari pentru securitatea alegerilor

Congresul american a inclus un pachet de aproape 400 milioane de dolari într-un proiect de

Cazul Skripal: Moscova sugerează o posibilă ”înscenare” a Londrei, care, la rândul ei, acuză Rusia că ”răspândeşte minciuni”

Cazul Skripal: Moscova sugerează o posibilă ”înscenare” a Londrei, care, la rândul ei, acuză Rusia că ”răspândeşte minciuni”

Rusia a exprimat îndoieli miercuri privind acuzaţiile Londrei, care a pus-o în cauză în legătură

Preşedintele peruan Pablo Kuczynski a demisionat

Preşedintele peruan Pablo Kuczynski a demisionat

Preşedintele peruan Pablo Kuczynski a demisionat miercuri, cu o zi înainte de un vot în