Muntenia News | Homepage

Pe ce mai arunca banii autoritatile din Grecia: trabucuri cubaneze, petreceri, inmormantari de lux

👤Scris de Maria Radu 🕔19.Mar 2014 Citit de 160 ori Sursa: STIRI

O agentie de control din Grecia a descoperit in urma verificarilor cheltuieli nejustificate ale autoritatilor elene, printre care achizitia de trabucuri cubaneze de catre ministere, petreceri si inmormantari de lux sau facturi uriase la electricitate pentru cladiri nefolosite.

Intr-un astfel de caz, Fondul Unificat de Asigurare a Liber-Profesionistilor a organizat o petrecere de 33.500 de euro, in timp ce primaria din Ormylia a cheltuit 6.000 de euro pentru felicitari de sarbatori, potrivit autoritatii de control a administratiei publice din Grecia, citata de portalul GreekReporter.

Totodata, primaria din Loutraki Perachoras a acordat burse de cate 13.000 de euro studentilor merituosi, folosind fonduri ale statului.

Aceste cheltuieli sunt insa departe ca valoare de factura de 300.000 de euro platita in vara anului trecut de facultatea de filosofie a unei universitati de stat pentru ca a lasat lumina aprinsa intr-o cladire goala.

O suma si mai mare, de 4,8 milioane de euro, a fost cheltuita pe designul site-urilor pentru servicii publice in Grecia.

Agentia de control a descoperit si alte cheltuieli inutile, precum o factura de 4.500 de euro la primaria din Pireu pentru un portret al unui fost primar decedat, in timp ce autoritatile din Glyfada au cheltuit 37.000 de euro pentru inmormantarea fostului edil al localitatii.

La compania de stat de distributie de electricitate PPC, inspectorii au aflat ca in perioada 2008-2010, unii membri ai sindicatului au pus la cale o schema de 1,2 milioane de euro pentru a-si finanta calatorii in locatii exotice de pe glob.

Grecia a trecut prin sase ani de recesiune puternica, care a afectat semnificativ nivelul de trai al populatiei. Atoritatile estimeaza ca economia va reveni pe crestere in acest an.

Statul elen a fost nevoit sa adopte masuri dure de austeritate, inclusiv concedieri in sectorul public si taieri de salarii, dupa ce a fost salvat de la colaps financiar cu imprumuturi masive de la statele zonei euro si FMI. Grecia a primit doua astfel de pachete de imprumuturi incepand din 2010, in valoare totala de 240 de miliarde de euro.

Guvernul a fost nevoit sa apeleze la ajutorul extern, conditionat de austeritate si reforme, dupa ce nu a mai putut refinanta datoriile pe piata internationala, din cauza indatorarii foarte ridicate.

Atena a incheiat un acord cu troica creditorilor, dupa sase luni de negocieri dificile

Grecia a incheiat marti, dupa sase luni de negocieri foarte dificile, un acord cu troica creditorilor, care permite deblocarea unei noi transe de imprumut si rascumpararea in luna mai a unor obligatiuni de aproape 10 miliarde de euro, relateaza AFP.

„Am finalizat o negociere dificila”, a declarat ministrul elen de Finante Iannis Stournaras, care a vorbit despre „cele mai dificile luni de pana acum”. El a spus ca nu vor fi luate noi masuri de austeritate si ca guvernul si-a indeplinit toate angajamentele asumate in fata creditorilor internationali.

Textul detaliat al acordului va fi finalizat zilele urmatoare, Comisia Europeana evocand un acord asupra principalelor puncte de discutii.

Premierul Antonis Samaras a declarat ca guvernul a obtinut concesii importante, precum si alocarea a peste 500 de milioane de euro pentru un milion de greci saraci, cei care au fost grav afectati de criza.

Cele 500 de milioane de euro vor proveni din excedentul bugetar primar, care exclude serviciul datoriilor, obtinut de Grecia in 2013 pentru prima oara in ultimii 10 ani, si pe care guvernul s-a angajat sa il aloce in mare parte categoriilor de populatie vulnerabile.

Alocarea fondurilor a fost unul din punctele litigioase in negocierile cu troica creditorilor, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI. Marimea excedentului bugetar primar, evaluata de premier la 1,5 miliarde de euro, trebuie sa fie confirmata de serviciul european de statistica Eurostat in aprilie.

Samaras a mai anuntat alocarea de urgenta a 20 de milioane de euro pentru persoanele fara locuinta, reducerea contributiilor sociale pentru angajatori si salariati, precum si rambursarea unor datorii ale statului catre sectorul privat.

Autoritatile elene nu au detaliat natura acordului cu creditorii in privinta mai multor reforme fata de care erau reticente, cum ar fi liberalizarea unor piete, in special a laptelui si a medicamentelor, simplificarea procedurilor pentru concedierile colective si continuarea concedierii unor functionari publici in 2015.

Potrivit presei elene, in cazul ultimelor doua puncte discutiile vor ramane temporar inghetate.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a precizat ca discutiile au durat atat de mult pentru ca sunt probleme complicate, dificile.

Acordul este esential pentru deblocarea unei transe de ajutor de circa 10 miliarde de euro din partea zonei euro. Un miliard de euro a fost deja acordat in decembrie, dar Grecia mai are nevoie de cel putin 8,5 miliarde de euro, inainte de ajungerea la maturitate, in luna mai, a unor obligatiuni.

In schimbul masurilor de austeritate, Grecia a beneficiat de doua programe de ajutor in valoare totala de 240 de milioane de euro si de stergerea a 100 de miliarde de euro din datoriile creditorilor privati.

Grecia a emis marti titluri de Trezorerie de 1,3 miliarde de euro, pe termen de trei luni, la un randament de 3,1%, cel mai redus din ianuarie 2010, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de o emisiune similara din februarie.

Articole Similare

Poliţişti ARESTAŢI, bănuiţi de implicare în dispariţia a trei italieni

Poliţişti ARESTAŢI, bănuiţi de implicare în dispariţia a trei italieni

Patru poliţişti mexicani au fost arestaţi pentru că ar fi fost implicaţi în dispariţia, din

Delegaţie nord-coreeană la nivel înalt în Coreea de Sud, la JO de la Seul

Delegaţie nord-coreeană la nivel înalt în Coreea de Sud, la JO de la Seul

O delegaţie nord-coreeană la nivel înalt, condusă de un general cunoscut ca un partizan al

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, vrea să dea mâna cu preşedintele american Donald Trump, dar nu ştie cum să facă

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, vrea să dea mâna cu preşedintele american Donald Trump, dar nu ştie cum să facă

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a declarat că, dacă la Summitul Americilor din aprilie din Peru,

Un cetăţean ROMÂN a fost repatriat din Irak

Un cetăţean ROMÂN a fost repatriat din Irak

Ministerul Afacerilor Externe informează că, duminică, un cetăţean român a fost repatriat în siguranţă din

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi. Reacţia MAE

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi. Reacţia MAE

Serviciile secrete ruse încearcă să discrediteze Ucraina printr-o campanie subversivă, în scopul alimentării tensiunilor interetnice,