Muntenia News | Homepage

Pe ce mai arunca banii autoritatile din Grecia: trabucuri cubaneze, petreceri, inmormantari de lux

👤Scris de Maria Radu 🕔19.Mar 2014 Citit de 128 ori Sursa: STIRI

O agentie de control din Grecia a descoperit in urma verificarilor cheltuieli nejustificate ale autoritatilor elene, printre care achizitia de trabucuri cubaneze de catre ministere, petreceri si inmormantari de lux sau facturi uriase la electricitate pentru cladiri nefolosite.

Intr-un astfel de caz, Fondul Unificat de Asigurare a Liber-Profesionistilor a organizat o petrecere de 33.500 de euro, in timp ce primaria din Ormylia a cheltuit 6.000 de euro pentru felicitari de sarbatori, potrivit autoritatii de control a administratiei publice din Grecia, citata de portalul GreekReporter.

Totodata, primaria din Loutraki Perachoras a acordat burse de cate 13.000 de euro studentilor merituosi, folosind fonduri ale statului.

Aceste cheltuieli sunt insa departe ca valoare de factura de 300.000 de euro platita in vara anului trecut de facultatea de filosofie a unei universitati de stat pentru ca a lasat lumina aprinsa intr-o cladire goala.

O suma si mai mare, de 4,8 milioane de euro, a fost cheltuita pe designul site-urilor pentru servicii publice in Grecia.

Agentia de control a descoperit si alte cheltuieli inutile, precum o factura de 4.500 de euro la primaria din Pireu pentru un portret al unui fost primar decedat, in timp ce autoritatile din Glyfada au cheltuit 37.000 de euro pentru inmormantarea fostului edil al localitatii.

La compania de stat de distributie de electricitate PPC, inspectorii au aflat ca in perioada 2008-2010, unii membri ai sindicatului au pus la cale o schema de 1,2 milioane de euro pentru a-si finanta calatorii in locatii exotice de pe glob.

Grecia a trecut prin sase ani de recesiune puternica, care a afectat semnificativ nivelul de trai al populatiei. Atoritatile estimeaza ca economia va reveni pe crestere in acest an.

Statul elen a fost nevoit sa adopte masuri dure de austeritate, inclusiv concedieri in sectorul public si taieri de salarii, dupa ce a fost salvat de la colaps financiar cu imprumuturi masive de la statele zonei euro si FMI. Grecia a primit doua astfel de pachete de imprumuturi incepand din 2010, in valoare totala de 240 de miliarde de euro.

Guvernul a fost nevoit sa apeleze la ajutorul extern, conditionat de austeritate si reforme, dupa ce nu a mai putut refinanta datoriile pe piata internationala, din cauza indatorarii foarte ridicate.

Atena a incheiat un acord cu troica creditorilor, dupa sase luni de negocieri dificile

Grecia a incheiat marti, dupa sase luni de negocieri foarte dificile, un acord cu troica creditorilor, care permite deblocarea unei noi transe de imprumut si rascumpararea in luna mai a unor obligatiuni de aproape 10 miliarde de euro, relateaza AFP.

„Am finalizat o negociere dificila”, a declarat ministrul elen de Finante Iannis Stournaras, care a vorbit despre „cele mai dificile luni de pana acum”. El a spus ca nu vor fi luate noi masuri de austeritate si ca guvernul si-a indeplinit toate angajamentele asumate in fata creditorilor internationali.

Textul detaliat al acordului va fi finalizat zilele urmatoare, Comisia Europeana evocand un acord asupra principalelor puncte de discutii.

Premierul Antonis Samaras a declarat ca guvernul a obtinut concesii importante, precum si alocarea a peste 500 de milioane de euro pentru un milion de greci saraci, cei care au fost grav afectati de criza.

Cele 500 de milioane de euro vor proveni din excedentul bugetar primar, care exclude serviciul datoriilor, obtinut de Grecia in 2013 pentru prima oara in ultimii 10 ani, si pe care guvernul s-a angajat sa il aloce in mare parte categoriilor de populatie vulnerabile.

Alocarea fondurilor a fost unul din punctele litigioase in negocierile cu troica creditorilor, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI. Marimea excedentului bugetar primar, evaluata de premier la 1,5 miliarde de euro, trebuie sa fie confirmata de serviciul european de statistica Eurostat in aprilie.

Samaras a mai anuntat alocarea de urgenta a 20 de milioane de euro pentru persoanele fara locuinta, reducerea contributiilor sociale pentru angajatori si salariati, precum si rambursarea unor datorii ale statului catre sectorul privat.

Autoritatile elene nu au detaliat natura acordului cu creditorii in privinta mai multor reforme fata de care erau reticente, cum ar fi liberalizarea unor piete, in special a laptelui si a medicamentelor, simplificarea procedurilor pentru concedierile colective si continuarea concedierii unor functionari publici in 2015.

Potrivit presei elene, in cazul ultimelor doua puncte discutiile vor ramane temporar inghetate.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a precizat ca discutiile au durat atat de mult pentru ca sunt probleme complicate, dificile.

Acordul este esential pentru deblocarea unei transe de ajutor de circa 10 miliarde de euro din partea zonei euro. Un miliard de euro a fost deja acordat in decembrie, dar Grecia mai are nevoie de cel putin 8,5 miliarde de euro, inainte de ajungerea la maturitate, in luna mai, a unor obligatiuni.

In schimbul masurilor de austeritate, Grecia a beneficiat de doua programe de ajutor in valoare totala de 240 de milioane de euro si de stergerea a 100 de miliarde de euro din datoriile creditorilor privati.

Grecia a emis marti titluri de Trezorerie de 1,3 miliarde de euro, pe termen de trei luni, la un randament de 3,1%, cel mai redus din ianuarie 2010, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de o emisiune similara din februarie.

Articole Similare

Theresa May: Marea Britanie nu doreşte un acord prin care să rămână "jumătate înăuntru şi jumătate în afara" Uniunii Europene

Theresa May: Marea Britanie nu doreşte un acord prin care să rămână "jumătate înăuntru şi jumătate în afara" Uniunii Europene

Premierul britanic Theresa May, care urmează să susţină marţi un discurs pe tema Brexit, va

Zborul MH370: Autorităţile anunţă sistarea căutărilor după ce nu s-a reuşit localizarea avionului

Zborul MH370: Autorităţile anunţă sistarea căutărilor după ce nu s-a reuşit localizarea avionului

Căutările submarine pentru găsirea avionului Boeing 777 ce efectua zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines,

Alegeri pentru preşedintele Parlamentului European. Opt candidaţi s-au înscris în cursa pentru şefia legislativului european

Alegeri pentru preşedintele Parlamentului European. Opt candidaţi s-au înscris în cursa pentru şefia legislativului european

În cursa pentru alegerea președintelui Parlamentului European (PE), desfășurată la 17 ianuarie 2017, s-au înscris

Suspectul arestat de autorităţile turce a recunoscut că a comis atentatul din noaptea de Revelion

Suspectul arestat de autorităţile turce a recunoscut că a comis atentatul din noaptea de Revelion

Supectul arestat luni noaptea de autorităţile turce a recunoscut că a comis atacul terorist de

Premierul canadian, anchetat pentru un posibil conflict de interese în urma unei vacanţe

Premierul canadian, anchetat pentru un posibil conflict de interese în urma unei vacanţe

Premierul Canadei, Justin Trudeau, s-a trezit implicat într-un uriaş scandal politic şi mediatic după ce

Cele mai noi stiri

Ploiesteanul devenit celebru, dupa ce s-a laudat unui prieten ca a furat bijuterii de 5 milioane de euro (VIDEO) Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04 Perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap, majorat de la 6 luni la 12 luni, respectiv de la 12 la 24 de… Pentru persoanele adulte cu handicap, perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap se majorează ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04 Cursurile de pictură ale Centrului Cultural Giurgiu, coordonate de Petra Tănase, urmate atât de copii de 3 ani, cât şi de  pensionari de 70 de… Înfiinţată în urmă cu mai bine de 20 de ani, clasa de pictură din cadrul Centrului Cultural ”Ion Vinea” din ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04 Comuna Daia a fost deszăpezită 99,9%! Oamenii au răspuns prompt solicitărilor Primăriei în zilele cu căderi masive de zăpadă! Interesaţi de modul în care au reuşit locuitorii comunei Daia, să treacă peste perioada dificilă de ger şi căderi masive ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04 Eliberarea paşaportului se va face FĂRĂ TAXE De la 1 februarie 2017, persoanele fizice nu vor mai trebui să plătească taxe la eliberarea paşapoartelor, potrivit unui act ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04