Muntenia News | Homepage

PASAPORT DIPLOMATIC. Conflictul din Ucraina, vazut din trei perspective

👤Scris de Ioana Popescu 🕔16.Mar 2014 Citit de 269 ori Sursa: STIRI

16 martie este data referendumului prin care se va stabili daca peninsula ucraineana Crimeea va fi alipita sau nu Rusiei. Puterile occidentale considera actiunea ilegala si neconstitutionala. In ciuda protestelor, lucrurile se desfasoara intr-o maniera pe care Vestul pare ca nu o poate controla. In emisiunea ,,Pasaport diplomatic”, invitatii lui Balazs Barabas au analizat situatia din Ucraina din trei perspective: militara, diplomatica si politica.
Analiza militara. Colonel in rezerva ION PETRESCU

Diplomatia militara este ,,arma” pe care guvernele lumii o folosesc atunci cand trebuie sa previna aparitia unor conflicte sau sa le impiedice pe cele care exista sa ia amploare.

Ion Petrescu: ,,Exista diplomatie militara. O vedem in modul in care la ora actuala contingentul militar rus din forta expeditionara antrenata pentru situatii de criza din Rusia actioneaza in Crimeea. Acesti militari care au inconjurat unitatile militare ucrainiene au purtat dialogul la punctul de control, fie cu reprezentantii comandantului, fie chiar cu comandantul unitatii ucrainiene respective, negociind ceea ce vrea partea rusa, adica predarea si parasirea cazarmii, ceea ce vrea partea ucraineana, respectarea identitatii misiunii si juramantului pe care militarii ucrainieni l-au depus fata de tara lor. Din aceasta perspectiva in teren, in concret, in zilele care au precedat dialogul nostru si probabil ca si in zilele care urmeaza, dialogul intre militari, dar la un nivel care intereseaza cele doua tari si pana la urma relatiile concrete din peninsula, se desfasoara dupa reguli care sunt tipice ONU”.

Trupele militare care au intrat in peninsula Crimeea au urmat pasii din manualele trupelor de mentinere a pacii. Au ocupat cladirile importante, au securizat aeroportul si au asigurat populatia ca se afla acolo cu intentii pasnice, mai ales pentru a le proteja drepturile si libertatile de a se exprima in limba materna.

Ion Petrescu: ,,Asistam insa la o operatiune militara atipica. Spunea un corespondent la fata locului al unei televiziuni occidentale ca este vorba de cea mai pasnica operatiune militara. Pasnica in conditiile in care populatia majoritara din Crimeea vorbeste o limba rusa, pasnica in conditiile in care militarii ucrainieni n-au fost platiti de luni de zile, in conditiile in care toti cei care actioneaza acolo cu masca pe fata tipica fortelor speciale ruse sunt instruiti sa nu vorbeasca cu presa, ceea ce inseamna un control imagologic total si o gandire in detaliu a celor infaptuite.

Deocamdata, la momentul in care discutam nu exista nicio victima, niciun mort. Pe acest fond se previne de o maniera inteligenta o reactie a opiniei publice la nivel international. Desi observam ca la nivelul metropolelor din Europa occidentala, peste ocean, occidentali pe care nu-i mai numesc s-au delimitat in maniere diferite de o asemenea operatiune care incalca flagrant dreptul international”.

56% dintre locuitorii Crimeei sunt de nationalitate rusa, populatia ucraineana reprezinta doar 24 de procente. Cealalta minoritate importanta este cea tatara, 12% din totalul populatiei din regiune. Rusia a considerat mereu ca aceasta zona este un teritoriu care ii apartine. Motivatia?

Ion Petrescu: De ce este Crimeea un pretext? Pentru ca pana la urma ceea ce o buna parte a comentatorilor din Occident apreciau ca ar fi o tentativa de sciziune a Ucrainei, reprezinta pana la urma o fumigena. Rusia, din perspectiva presedintelui Vladimir Putin, nu isi doreste sa piarda Ucraina, in integrum. Deci dorinta Moscovei este de a controla total Ucraina. Pana acum, economic si politic, in momentul de fata cu o presiune militara graduala, bine derulata in teren, fara surprize in acest moment, si Crimeea este considerata ca prima faza a acestei operatiuni, deoarece acolo s-a aflat si se afla flota importanta a Federatiei Ruse din Marea Neagra. Marea Neagra fiind in termeni militari jumatate controlata de Federatia Rusa, prin flota adecvata, prin jumatate de Turcia, care controleaza si Bosforul. Deci de o parte ne aflam cu tara care isi doreste sa construiasca uniunea vamala, comunitatea euroasiatica, si la sud se afla Turcia, care este o tara membra NATO. Crimeea, spunea un general in rezerva american, este singurul port cald pentru armata rusa pentru ca celelalte porturi in care se afla nave militare rusesti, in cursul anului, de regula sunt inghetate. Un joc frumos de cuvinte, pentru ca nu se referea doar la temperatura momentului, ci se referea si la faptul ca capacitatea de a stapani din punct de vedere strategic Marea Neagra survine din Crimeea.

Liderii tarilor vestice fac eforturi sa rezolve conflictul care a devenit unul al conceptelor intre est si vest.

Ion Petrescu: Asta este problema, in momentul de fata telefoanele liderilor europeni si as spune aici, as mentiona aici pe Angela Merkel, pe David Cameron, pe Herman van Rompuy, n-au impresionat Moscova. Twitter-ul a fost folosit de aceiasi lideri, ba chiar si de fosti lideri, cum este cunoscutul diplomat suedez Carl Bildt. Da, au impresionat ziaristii din lumea occidentala, dar au lasat rece Moscova. Europa, imi pare rau sa o spun, a fost surclasata in aceasta situatie de criza. Din nou s-a dovedit importanta unchiului Sam, Statele Unite fiind cele care, printr-un mesaj inteligent, echilibrat, al presedintelui Obama a dat semnalul ca va exista un cost. Sigur ca ulterior, John Kerry a precizat ca nu se pune problema unei interventii militare. Dar acelasi secretar al Departamentului de Stat a spus ca s-a ajuns la o situatie de neimaginat, la o invazie incredibila. Si ca izolarea Rusiei este probabil perspectiva viitoare. Probabil ca nici aceste afirmatii nu vor impresiona conducerea actuala a Rusiei care, daca va mentine status quo-ul situatiei existente la moment in care avem acest dialog, va controla de facto Crimeea, va gasi modalitati prin care si autoritatile locale din Ucraina rasariteana, sub forme diferite, isi vor spori gradul de autonomie, si Kievul, in conditiile in care a fost sfatuit, inclusiv de Joe Biden, vicepresedintele SUA, sa dea dovada de retinere, in absenta unor victime, va fi obligat sa se limiteze doar la declaratii”.

Perspectiva diplomatica. TEODOR BACONSCHI, fost ministru de Externe

In perioada in care a fost ministru de Externe, Teodor Baconschi a incercat sa relanseze relatiile Romaniei cu Ucraina, afectate in ultimii ani de o lipsa de comunicare. Ce are de pierdut, ce are de castigat fiecare dintre partile implicate in cel mai recent conflict european? Si mai ales, cu ce pret?

Exista foarte multe declaratii din partea fostei guvernari ucrainene si a actualei conduceri ruse vizavi de pozitia presedintelui Ianukovici. El spune ca a fost demis ilegal, ca este inca presedintele Ucrainei. Din punct de vedere al dreptului international si al regulilor diplomatice, are dreptate cand spune lucrul asta?

Teodor Baconschi: ,,Evident ca nu, pentru ca regimul sau a cazut in urma unor proteste de strada de luni de zile soldate cu o multime de victime si in aceste conditii evident ca regimul Ianukovici a fost delegitimat. Apoi a intervenit o conducere interimara la Kiev si o decizie a Parlamentului, a Radei Supreme de a-l demite pe presedintele in functie. Si de a organiza alegeri anticipate. Deci e o situatie tipica de tranzitie de la un regim politic la celalalt. Sigur ca dl Ianukovici procedeaza asa cum ar fi procedat si Saddam Hussein sau oricare alt dictator indepartat. Ceausescu, daca nu ar fi fost executat.. Ceausescu… s-au facut analogii. Sigur ca va striga pe unde poate ca este un presedinte care a cazut victima unei lovituri de stat, de pilda, sau a unei insurectii, insa viata lui politica s-a sfarsit. Sigur ca refugiindu-se in Federatia Rusa i-a mai fost intoarsa cheita, a mai scos cateva declaratii patetice si incearca sa recupereze terenul pierdut, insa s-a intrat intr-o noua etapa”.

Nu mai departe de decembrie anul trecut, presedintele Putin spunea in discursul sau despre starea natiunii ca Rusia nu doreste sa fie o superputere internationala, ca actiunile internationale trebuie sa se desfasoare pe baza dreptului international, a bunului simti si a logicii pacii. Se incadreaza ceea ce se intampla acum in Ucraina in aceasta conceptie a presedintelui Putin?

Teodor Baconschi: ,,Nici pomeneala, e exact pe dos. Dar ce e surprinzator este faptul ca in ultimii cinci ani Federatia Rusa a investit miliarde intr-o operatiune de recredibilizare pe plan international, a organizat evenimente culturale foarte costisitoare, parteneriate cu state importante din Occident, cate un an al Federatiei Ruse la Paris, la Berlin, si de ce a facut asta, Olimpiada de la Soci, Olimpiada, adica au fost niste investitii care aratau ca Rusia vrea sa joace in clubul celor mari si sa-si salveze obrazul. Adica sa fie un stat respectat, frecventabil, credibil, respectabil. Or e de-a dreptul pacat sa vezi ca acest efort de recredibilizare internationala a fost subminat drastic de actiunea militara in Crimeea si acum totul e de luat de la inceput. Pentru ca ati vazut, elementul simbolic cel mai puternic de declasare geopolitica a Federatiei Ruse a fost amenintarea G7 ca G8 nu va mai exista. Si prin urmare Rusia a fost exclusa temporar din clubul celor mari, celor care sa spunem influenteaza cel mai mult piata internationala. Dar este o sanctiune meritata in conditiile date. Adica Vladimir Putin a incercat sa tina prizoniera Ucraina din drumul pe care si l-ar fi ales cu mijloace anacronice, John Kerry spunea ca Rusia s-a comportat ca un stat din secolul XIX si cu o brutalitate, o lipsa de tact care denota chiar un soi de panica”.

Daca extrapolam si daca ne uitam in perspectiva, pentru ca presedintele Putin nu va fi intotdeauna presedinte al Rusiei, in acelasi timp Rusia este un stat cu greutate in lume si in Europa, deci daca luam asemenea declaratii si mesaje diplomatice si de politica externa inseamna ca nu ne putem baza pe ele? Ca un lider al unui stat cu asemenea greutate poate trece oricand peste ceea ce a spus cu doua luni mai devreme?

Teodor Baconschi: ,,Cred ca ce trebuie sa conchidem dupa, ma rog, sa vedem ce dinamica va avea criza in Ucraina, dar trebuie sa tragem concluzia ca oferta Occidentului de a reseta relatia cu Rusia pe baza de incredere reciproca, de respect reciproc si de planificare comuna a unor actiuni politico-diplomatice, ei bine, toata aceasta ambitie rationala s-a prabusit. Asta este cred ceea ce planificatorii politici din toate cancelariile occidentale vor sublinia in urmatoarele lor rapoarte catre decidentii politici. Adica le vor spune, ii vor trage de maneca si le vor spune domnilor, incercarea a fost rationala, nobila, oferta foarte generoasa, dar nu… acest scenariu a murit. Cu alte cuvinte, dupa Georgia 2008, Crimeea 2014 ingroapa, dupa mine, aceasta resetare”.

Dincolo de neincredere, cancelariile occidentale au anuntat sanctiuni diplomatice si economice impotriva Rusiei. Ce inseamna acestea pe de o parte, iar pe de alta parte cat de mult ar afecta aceste sanctiuni Rusia?

Teodor Baconschi: ,,As spune intai ca la nivel global exista o agenda comuna intre Occident si Rusia pe dosare ca programul nuclear iranian sau Afganistanul, terorismul care incepe sa paleasca stiu eu ca pericol, dar in Siria, ma rog, faptul ca Rusia e un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto, ii da o parghie de colaborare sa spunem asa, volens-nolens, cu americanii si cu europenii. Insa dincolo de asta increderea s-a prabusit, iar sanctiunile despre care vorbeati pun intr-o situatie proasta Rusia. In primul rand pentru ca ea depinde pentru propria dezvoltare, deci si pentru ambitiile sale de expansiune de tehnologia occidentala. Nu e deocamdata capabila sa concureze cu Occidentul sub raport tehnologic. E o economie de consum in Rusia si o economie dominata inca de complexul militaro-industrial. Daca Rusia nu mai importa tehnologie militara de varf, daca investitorii occidentali nu mai au incredere si vin mult mai rar in Rusia, daca exista aceasta decredibilizare internationala care sigur ca au si un impact in Rusia, toate acestea insumate pot pune Rusia in dificultate pe termen mediu. Pentru ca e adevarat, multe tari europene consuma gaz rusesc, dar Rusia nu se poate autosustine, nu poate intra intr-o logica de autarhie economica de tip sovietic. Foarte mult capital occidental opereaza in Rusia, mari banci, uzine din industria auto si alte ramuri strategice, deci nu cred ca Rusia isi poate permite o izolare in raport cu Occidentul si cred ca este si mult balet diplomatic”.

Perspectiva politica rusa. Profesorul ARTIOM LUKIN, director de cercetare la Universitatea din Vladivostok

Care sunt instrumentele diplomatice disponibile pentru comunitatea internationala, inclusiv NATO, pentru dezamorsarea tensiunilor si pentru a ajunge la o solutie pasnica?

Artiom Lukin: ,,Daca va referiti la instrumentele diplomatice, accentuez cuvantul diplomatic, cred ca sunt variate optiuni diplomatice la dispozitia Rusiei, tarilor vestice si alte parti interesate. Avem cateva forumuri diplomatice, cum ar fi Consiliul NATO-Rusia, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Natiunile Unite, avem canale multilaterale, canale bilaterale. Problema este ca acestea nu au fost folosite inainte de izbucnirea crizei din Ucraina. Deci, cred ca daca ar fi fost folosite cum trebuie inainte ca acest lucru sa se intample, nu ne-am fi aflat acum in aceasta situatie. Dar, acum este bine sa asteptam si cred ca acum este momentul cel mai bun sa folosim la maximum canalele diplomatice. Se pare ca in cele din urma, Vestul si Rusia incep sa negocieze in ceea ce priveste Ucraina si cred ca este un lucru bun”.

In acest moment, tarile vestice si puterile din Vest au amenintat cu sanctiuni impotriva Rusiei, daca nu va opri interventia militara. Credeti ca sanctiunile economice si politice vor fi suficiente pentru a face Rusia sa se razgandeasca?

Artiom Lukin: ,,In primul rand se pune intrebarea daca puterile din vestul Europei chiar isi doresc sa impuna sanctiuni dure impotriva Rusiei. Pentru ca, stiti foarte bine, daca va fi asa si Europa va avea de suferit. Rusia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Uniunii Europene, in mod special pentru tari precum Germania sau Italia si chiar si pentru Franta care in momentul acesta produce echipamente militare pentru Rusia. Deci, aceasta ar fi prima intrebare. A doua intrebare, de fapt sunt sigur de acest lucru, Rusia este perfect constienta ca in mod sigur va plati un pret pentru ceea ce face in Ucraina, dar este gata sa plateasca un pret ridicat. Chiar daca sunt impuse sanctiuni severe impotriva Rusiei, cred ca Rusia nu se va targui. Nu va ceda in fata puterilor vestice doar pentru ca scade cursul de schimb valutar. Deci suntem gata sa platim pretul pentru acest lucru”.

Pare ca in acest caz, Ucraina insasi este cel mai putin importanta. Pare ca este o infruntare a fortelor si a intereselor intre puterile din vest si Rusia. Dar de ce Ucraina? De ce nu pana acum? De ce este atat de importanta Ucraina, astfel incat Uniunea Europeana sa ameninte cu sanctiuni si este gata sa accepte riscul acestui lucru?

Artiom Lukin: ,,Nu sunt de acord cu dvs. Problema este chiar Ucraina. Nu este vorba despre Vest versus Rusia, de fapt Ucraina este foarte importanta pentru Rusia. Stiti, in estul indepartat al Rusiei, care este regiunea in care traiesc eu, adica foarte departe de Ucraina, sunt foarte multi oameni, printre care ma numar si eu, care au origini ucrainene. Cam 30% dintre oamenii din orientul indepartat al Rusiei sunt urmasii ucrainenilor care au venit aici acum mai mult de 100 de ani si chiar si la Vladivostok chestiunea Ucrainei este una sensibila. Ucraina este foarte importanta pentru Rusia atat din punct de vedere economic, dar si istoric, cultural, strategic, din mai multe puncte de vedere, in mod deosebit estul si sudul Ucrainei. Si daca vorbim despre peninsula ucraineana, de fapt aceasta zona nu a fost niciodata ucraineana. Majoritatea populatiei este rusa si pana in 1954, cand Hrusciov s-a decis sa o ofere in dar Ucrainei, a apartinut Rusiei, administrativ. Deci Ucraina este mai degraba o chestiune inexistenta pentru Rusia, din multe puncte de vedere. De aceea Rusia, asa cum am spus deja, este dispusa sa plateasca un pret ridicat”.

Cititi si:

Articole Similare

68,5 milioane de persoane strămutate în lume în 2017. Un pământean din 100 este refugiat. Raport ONU

68,5 milioane de persoane strămutate în lume în 2017. Un pământean din 100 este refugiat. Raport ONU

Numărul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate în plan intern în urma conflictelor pe mapamond a

Nou bilanţ al seismului din Japonia: cinci decese şi 380 de răniţi. Numeroase fabrici au oprit producţia

Nou bilanţ al seismului din Japonia: cinci decese şi 380 de răniţi. Numeroase fabrici au oprit producţia

Seismul cu magnitudinea 6,1 care a zguduit luni dimineaţa Osaka, cea de-a doua metropolă ca

Migranţii respinşi de un stat membru al UE pot rămâne în statul respectiv pe durata procedurii de Apel

Migranţii respinşi de un stat membru al UE pot rămâne în statul respectiv pe durata procedurii de Apel

Migranţii ale căror cereri de protecţie internaţională au fost respinse de un stat membru al

Un român i-a tăiat gâtul unui conaţional în plină stradă, în Italia. Ucigaşul a fost prins în gară

Un român i-a tăiat gâtul unui conaţional în plină stradă, în Italia. Ucigaşul a fost prins în gară

Un român a fost omorât de un conațional în sudul Italiei, atacatorul tăindu-i gâtul victimei

Pentagonul suspendă exerciţiului militar SUA – Coreea din luna august

Pentagonul suspendă exerciţiului militar SUA – Coreea din luna august

Forţele armate ale Statelor Unite au suspendat toate planurile privind desfăşurarea exercţiilor militare din Coreea