Muntenia News | Homepage

Parlamentul Crimeei a adoptat o declaratie de independenta fata de Ucraina

👤Scris de Elena Popa 🕔11.Mar 2014 Citit de 129 ori Sursa: STIRI

Deputatii din Parlamentul prorus al Crimeei au adoptat marti o declaratie de independenta fata de Ucraina, o etapa prealabila referendumului, care sa permita alipirea acestei regiuni la Rusia, relateaza AFP.

„O declaratie de independenta a Republicii Autonome Crimeea si a orasului Sevastopol” a fost adoptata de 78 din totalul de 81 de deputati prezenti, potrivit unui comunicat al acestui Parlament, considerat ilegal de autoritatile de la Kiev.

Documentul prevede ca proclamarea independentei este primul pas inainte de alipirea la Rusia. Daca la referendumul din 16 martie populatia va vota alipirea la Rusia, peninsula va intra in componenta ei ca stat independent.

Duma discuta pe 21 martie despre alipirea Crimeeii la Federatia Rusa

Duma de Stat )camera inferioara a parlamentului rus) va examina pe 21 martie proiectul de lege privind alipirea Crimeei la Federatia Rusa. Documentul va stabili regulile de intrare a noilor teritorii in componenta Rusiei.

Proiectul de lege prevede ca un teritoriu dintr-un stat strain poate fi anexat la Federatia Rusa in baza unui referendum, daca in tara respectiva nu exista o putere suverana, care sa protejeze si sa respecte drepturile si libertatile cetatenilor. Alipirea noilor teritorii ar fi posibila doar in urma rezultatelor plebiscitului, in care oamenii si-au exprimat dorinta de a adera la Rusia.

Ca raspuns la tentativele Rusiei de a anexa Crimeea, presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a anuntat ca va infiinta o Garda nationala din veterani militari, informeaza Reuters.

Turcinov a denuntat managementul defectuos al fortelor armate sub conducerea predecesorului sau inlaturat de la putere, Viktor Ianukovici, subliniind ca armata ucraineana ar trebui reconstruita in mod efectiv de la zero.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apararii, Ucraina dispune in acest moment de 6.000 de militari de infanterie relativ pregatiti de lupta, fata de 200.000 de trupe ruse la frontiera sa de est.

Obiectivul acestei noi structuri, infiintate prin decizia Consiliului pentru Securitate Nationala si de Aparare, ar fi ,,sa-i apere pe cetateni de infractori si de agresiuni interne sau externe”, potrivit acestuia.

Presedintele interimar al Ucrainei a anuntat, in acelasi timp, o mobilizare partiala a voluntarilor in Garda Nationala si fortele armate ale tarii.

UE: Referendumul din Crimeea ameninta secritatea Europei

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, referendumul din Crimeea privind aderarea la Federatia Rusa poate provoca aparitia separatismului si in alte regiuni ale Europei. In cazul in care Rusia va continua sa aprinda spiritele in peninsula, UE ar putea ingheta relatiile economice si politice cu aceasta tara. Si ONU denunta interventia militara rusa si plebiscitul. In urma celei de-a cincea intruniri a Consiliului de Securitate, tarile occidentale au declarat ca nu vor accepta rezultatele.

„Votul de pe 16 martie nu poate fi considerat reflectia legitima a dorintei oamenilor din Crimeea sau Ucraina. Este o escaladare ilegala si periculoasa a situatiei”, a declarat ambasadorul Marii Britanii la ONU Mark Lyall Grant.

De cealalta parte, Rusia are o propunere pentru rezolvarea crizei din Ucraina. Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, solutia trebuie sa fie un acord intermediat de UE si semnat de presedintele demis al Ucrainei, Victor Ianukovici.

Articole Similare

Poliţişti ARESTAŢI, bănuiţi de implicare în dispariţia a trei italieni

Poliţişti ARESTAŢI, bănuiţi de implicare în dispariţia a trei italieni

Patru poliţişti mexicani au fost arestaţi pentru că ar fi fost implicaţi în dispariţia, din

Delegaţie nord-coreeană la nivel înalt în Coreea de Sud, la JO de la Seul

Delegaţie nord-coreeană la nivel înalt în Coreea de Sud, la JO de la Seul

O delegaţie nord-coreeană la nivel înalt, condusă de un general cunoscut ca un partizan al

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, vrea să dea mâna cu preşedintele american Donald Trump, dar nu ştie cum să facă

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, vrea să dea mâna cu preşedintele american Donald Trump, dar nu ştie cum să facă

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a declarat că, dacă la Summitul Americilor din aprilie din Peru,

Un cetăţean ROMÂN a fost repatriat din Irak

Un cetăţean ROMÂN a fost repatriat din Irak

Ministerul Afacerilor Externe informează că, duminică, un cetăţean român a fost repatriat în siguranţă din

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi. Reacţia MAE

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi. Reacţia MAE

Serviciile secrete ruse încearcă să discrediteze Ucraina printr-o campanie subversivă, în scopul alimentării tensiunilor interetnice,