Muntenia News | Homepage

Occidentul acuza China de moartea unui disidente. China ii critica dur interventia

👤Scris de Elena Popa 🕔18.Mar 2014 Citit de 133 ori Sursa: STIRI

China critica amestecul statelor occidentale in treburile ei interne, sub „pretextul” drepturilor omului, dupa ce un nou scandal a afectat grav imaginea regimului de la Beijing. Ministerul chinez de externe a luat luni pozitie impotriva criticilor aduse de occident Chinei, in legatura cu moartea suspecta a disidentei Cao Shunli, o activista pentru drepturile omului care s-a imbolnavit grav dupa ce a fost aruncata in inchisoare, unde a fost supusa tratamentelor abuzive si privarii de tratament.

Cao Shunli a fost retinuta in septembrie 2013, pe aeroportul de la Beijing, in timp ce se pregateau sa plece la Geneva, pentru a lua parte la un program de training al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Pe 21 octombrie, Cao a fost arestata (si) oficial, sub acuzatia de „incercari de a provoca dispute si a crea tulburari” si a fost aruncata in detentie. Cao mai fusese inchisa si in 2012, dupa ce impreuna cu alti activisti ceruse autoritatilor chineze sa prezinte Natiunilor Unite „Planul National pentru drepturile omului.” Cao a mai cerut ca cetatenii sa fie invitati sa ia parte la elaborarea acestui plan. Raspunsul autoritatilor a constat in arestarea activistilor care cerusera asemenea „enormitati.”

La mijlocul lui februarie 2014, Cao Shunli a ajuns in stare critica in spital. Conform organizatiei Human Rights din China, Shunli ar fi suferit de tuberculoza si boli ale ficatului. Fratele activistei a declarat pentru BBC ca sorei lui i s-a refuzat dreptul la ingrijire si tratament pe perioada incarcerarii. „Principala ei problema a fost malnutritia, si asta s-ar fi putut rezolva foarte usor”.

Vineri, Cao Shunli a decedat, iar tarile occidentale au acuzat China pentru acest nou abuz al drepturilor omului: „Autoritatile chineze au astazi sange pe maini”, a acuzat organizatia Amnesty International, intr-un comunicat, in timp ce SUA au anuntat sambata ca sunt „profund tulburate” de moartea lui Cao Shunli. La randul sau, reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, s-a declarat „profund intristata” de moartea lui Cao Shunli.

Dupa toate aceste critici, Ministerul de Externe din China a dat luat pozitie prin purtatorul de cuvant Hong Lei, informand „opinia publica internationala” ca Shunli, in varsta de 52 de ani a decedat din cauza unei disfunctii multiple de organe provocate de o tuberculoza si de o pneumonie acuta, „in pofida tuturor eforturilor depuse pentru a fi salvata.” China a catalogat informatiile despre privarea de tratament a disidentei drept „eronate” si a criticat dur interventia tarilor occidentale in „treburile ei interne”, sub „pretextul” drepturilor omului.

„Ne opunem tarilor in cauza de a interveni in suveranitatea judiciara a Chinei si independentei, prin invocarea drepturilor omului „, a mai declarat Hong Lei.

Aceasta nu este prima data cand autoritatile chineze sunt acuzate ca-i omoara, prin tratamente abuzive, pe disidenti. Cazul lui Shunli nu este unul izolat. Sute de mii de prizonieri de constiinta – disidenti, activisti, tibetani, persoane ce imbratiseaza credinte spirituale – mor in China din cauza abuzurilor la care sunt supusi.

Regimul de la Beijing este acuzat de ani de zile de trafic de organe de la detinuti. Rapoarte independente au scos la iveala ca in China se transplanteaza anual in jur de 47.000 de organe a caror provenienta nu poate fi justificata oficial. In urma investigatiilor independente, bazate pe marturii ale medicilor chinezi fugiti din tara, ale supravietuitorilor lagarelor de munca din China si ale unor vestici care au calatorit in China in scopul obtinerii organelor de transplant, a rezultat ca o mare parte din organele transplantate in China provin de la prizonieri de constiinta omorati la comanda, pentru profit.

Conform rapoartelor publicate de fostul secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific, David Kilgour si de avocatul David Matas, in China exista o „banca vie” de organe constand din sute de mii de practicanti Falun Gong, practica spirituala ce a aparut in 1992 in China, promovand valorile morale si renasterea spirituala a poporului chinez. Aruncati in inchisoare pentru „vina” de a crede in valori morale intr-un stat ateu si pentru ca erau mai multi decat membrii partidului comunist, practicantii Falun Gong au fost batuti, torturati si folositi ca banca de organe. Recoltarea de organe de la oameni sanatosi are loc in spitale de stat, sub patronajul regimului de la Beijing.

Articole Similare

Preşedintele Venezuelei cumpără monede virtuale în valoare de peste un miliard de dolari

Preşedintele Venezuelei cumpără monede virtuale în valoare de peste un miliard de dolari

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi că intenţiile de cumpărare a monedei virtuale petro

Scandal între români în Italia. Un copil de 5 ani a fost răpit în contul datoriei pe care o avea tatăl său

Scandal între români în Italia. Un copil de 5 ani a fost răpit în contul datoriei pe care o avea tatăl său

Trei români au răpit un copil de 5 ani al unui conaţional din cauza datoriilor

România este a TREIA ţară din UE care are cel mai MIC SALARIU MINIM pe economie

România este a TREIA ţară din UE care are cel mai MIC SALARIU MINIM pe economie

În luna ianuarie 2018, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea

SUA fac Rusia responsabilă pentru bombardamentele lansate de puterea de la Damasc

SUA fac Rusia responsabilă pentru bombardamentele lansate de puterea de la Damasc

Statele Unite au denunţat joi "responsabilitatea" Rusiei în bombardamentele lansate de regimul de la Damasc

SUA anunţă cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreii de Nord

SUA anunţă cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreii de Nord

Statele Unite urmează să anunţe cel mai mare pachet de sancţiuni de până acum împotriva