Muntenia News | Homepage

Obama inainte de intalnirea cu Xi Jinping: "Aliatii" sunt uniti pentru in sustinerea Ucrainei

👤Scris de David Dumitrescu 🕔24.Mar 2014 Citit de 113 ori Sursa: STIRI

Luni, la scurt timp inaintea intalnirii din Olanda cu presedintele chinez Xi Jinping, presedintele american Barack Obama a declarat ca „Europa si America sunt unite in sustinerea lor pentru guvernul ucrainean si poporul ucrainean” in fata amenintarilor aduse de Rusia.

Obama va participa la o intalnire de urgenta cu restul Grupului de sapte natiuni industrializate (G7), ce ar avea ca subiect principal, pe langa criza din Ucraina, o schimbare fundamentala a pozitiei adoptata de Statele Unite fata de Rusia, conform consilierului prezidential pe securitate, Susan Rice.

In seara zilei de luni, la Haga se va desfasura summitul pe tema securitatii nucleare la care vor participa 52 de lideri mondiali, printre care si presedintele Traian Basescu. Romania este una dintre cele 32 de tari care detine tehnologia intregului proces de fabricatie a combustibilului nuclear.

La scurt timp dupa aterizarea sa, Barack Obama s-a intalnit cu presedintele chinez, Xi Jinping, pentru a discuta cu privire la „frictiunile care exista in relatiile dintre cele doua tari pe subiecte precum drepturile omului, problemele maritime din Marea de Sud a Chinei si din regiunea Pacifica”.

„Exista un spatiu mai mare acolo unde coopereaza China si Statele Unite”, i-a transmis presedintele chinez lui Barack Obama.

Printre subiectele discutate de cei doi se afla situatia din Ucraina, combaterea procesului de nuclearizare, frictiunile teritoriale din sud-estul Asiei si denuclearizarea Coreei de Nord. China este printre putinele tari care au sustinut Rusia pe parcursul invaziei din Ucraina.

„China este ferm dedicata sa … construiasca un model al relatiilor dintre tarile majore. Suntem dedicati pozitiei noastre de neinterferenta… respect mutual si cooperare in care ambele tabere castiga cu privire la Statele Unite,” a declarat Jinping.

In timpul crizei din Ucraina, Cotidianul Poporului, ziarul purtator de cuvant al Partidului Comunist Chinez, a notat ca ,,in contextul in care Ucraina este bantuita de fantoma Razboiului Rece, apropierea strategica dintre China si Rusia devine o ancora a stabilitatii mondiale”.

Articole Similare

Trump l-a nominalizat pe Woody Johnson, proprietarul echipei de fotbal New York Jets, ca ambasador american în Marea Britanie

Preşedintele american Donald Trump l-a nominalizat oficial pe miliardarul Woody Johnson, proprietarul echipei de fotbal

Merkel afirmă că viitorul celor 27 de state ale Uniunii Europene este mai important decât Brexitul

Merkel afirmă că viitorul celor 27 de state ale Uniunii Europene este mai important decât Brexitul

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Bruxelles, că viitorul celor 27 de state

Incendiul de la Grenfell Tower, din Londra, a izbucnit de la o combină frigorifică defectă

Incendiul de la Grenfell Tower, din Londra, a izbucnit de la o combină frigorifică defectă,

ONU: Numărul migranţilor decedaţi în acest an în încercarea de traversare a Mediteranei a depăşit 2.000

Numărul migranților care au murit sau sunt dați dispăruți în tentativa de traversare a Mediteranei

Atentat sinucigaş în Pakistan, cel puţin 11 persoane au murit. Printre victime sunt şi poliţişti

Cel puţin 11 persoane au decedat, inclusiv patru poliţişti, după ce un vehicul-capcană a explodat

Cele mai citite

Cele mai noi stiri