Muntenia News | Homepage

Obama extinde Sanctiunile asupra Rusiei ca urmare a referendumului din Crimeea

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔20.Mar 2014 Citit de 172 ori Sursa: STIRI

Presedintele Obama a extins luni sanctiunile impotriva Rusiei, declarand: „Am fost ghidati de un principiu fundamental. Viitorul Ucrainei trebuie sa fie decis de oamenii din Ucraina”.

Desi sanctiunile sunt descrise ca fiind cele mai aspre de dupa Razboiul Rece, ele sunt foarte limitate.

Potrivit celor spuse de Barry Strauss, expert in relatii internationale si profesor de istorie la Universitatea Cornell, ele au fost limitate dintr-un motiv: „Cred ca sunt simbolice. Nu cred ca vor schimba mare lucru. Administratia probabil testeaza opinia publica”. Cu toate acestea, sanctiunile ar putea fi doar un inceput.

Intre timp, Uniunea Europeana a declarat sanctiuni similare, inghetarea activelor si limitarea calatoriilor anumitor persoane legate de criza din Ucraina. Presedintele rus Vladimir Putin a ripostat prin declararea Crimeei drept stat suveran.

Sanctiunile europene si americane au venit ca raspuns la referendumul de duminica din Crimeea, in care majoritatea zdrobitoare de voturi a fost pentru separarea de Ucraina. Liderii occidentali considera sufragiul ilegal, deoarece nu a inclus intreaga populatie din Ucraina.

Extinderea rusa

Strauss a mai declarat ca este in interesul Americii sa descurajeze expansiunea rusa. Cu toate acestea, politica de pace a administratiei Obama a fost in mare masura populara, in opinia sa, si este putin probabil ca poporul american sa doreasca o actiune militara in Crimeea. De aceea, situatia are nevoie de o discutie deschisa.

Putin a lucrat mult timp pentru a construi influenta Rusiei prin intermediul exporturilor de petrol si prin aliante, iar acum se simte imputernicit, spune Strauss. „In mod traditional, politica rusa a fost de a controla un teritoriu imens, atat ca o poarta spre Vest, cat si ca o zona de securitate spre Vest”.

Strauss a fost atent sa nu spuna ca increderea lui Putin s-ar datora vreunei slabiciuni observate din partea Americii. „Nu doar ca America ar da inapoi, nu-i asa de simplu”.

Aceasta a fost o acuzatie din partea unor critici ai administratiei: Rusia este in expansiune, deoarece crede ca America va fi pasiva.

Dar exista mai multe probleme.

Putin se simte amenintat de miscarea democratiei din Ucraina, pentru ca astfel de miscari se pot raspindi, potrivit lui Strauss. Miscarea democratica din Rusia ar putea fi incurajata de cea din Ucraina.

McCain se dezlantuie

Acest aspect al crizei Ucrainei este unul dintre motivele pentru care senatorul John McCain (R-Ariz.), i-a criticat pe presedinte si colegii republicani din Senat, pentru ceea ce el considera a fi un raspuns neconvingator.

„Cred ca Vladimir Putin e probabil incurajat de timiditatea absoluta”, a declarat senatorul John McCain, care tocmai se intorsese dintr-o calatorie la finele saptaminii in Ucraina.

„Nu stiu cum ar fi putut fi mai slab, in afara de a nu face nimic – sapte persoane fiind sanctionate dupa ce a avut loc o agresiune deschisa”, a declarat el pentru MSNBC. Cele sapte persoane sanctionate sunt din anturajul lui Putin, incluzandu-i pe viceprim-ministrul Federatiei Ruse, un consilier de-a lui Putin, si presedintele destituit al Ucrainei Viktor Ianukovici.

McCain a persiflat Senatul pentru sprijinirea insuficienta a Ucrainei si lipsa sufragiului imediat pentru un pachet de ajutor substantial. El doreste un raspuns mult mai agresiv din partea SUA.

Cu toate acestea, sarind direct intr-un raspuns militar nu ar fi democratic. „Poporul american nu poate [dori] sa porneasca razboiul in zona Ucrainei” – spune Strauss.

Cu toate acestea, aceasta criza ar putea face poporul american sa reconsidere reducerea planificata in armata. „Aceasta este o lume periculoasa”, spune Strauss.

Articole Similare

Atac sângeros în China. Un bărbat a atacat cu un cuţit cel puţin 10 persoane

Atac sângeros în China. Un bărbat a atacat cu un cuţit cel puţin 10 persoane

Clipe de groază pentru locuitorii unui oraș din China. Cel puțin 10 persoane au fost

Două nave cu migranţi, suspectate de statut ilegal, reţinute în Italia. Navele arborează steagul Olandei

Două nave cu migranţi, suspectate de statut ilegal, reţinute în Italia. Navele arborează steagul Olandei

Italia a anunţat că va reţine navele de migranţi Lifeline şi Seefuchs, operate de gruparea

Angajaţii de la McLaren intră în GREVĂ. Patronii le-au oferit ca bonusuri câte un baton de 1,35 de lei

Angajaţii de la McLaren intră în GREVĂ. Patronii le-au oferit ca bonusuri câte un baton de 1,35 de lei

Angajaţii uzinei care fabrică monoposturile de Formula 1 McLaren sunt furioşi pe conducere după ce

Părinţi denaturaţi: Şi-au hrănit bebeluşul cu lapte vegetal până când murit de subnutriţie

Părinţi denaturaţi: Şi-au hrănit bebeluşul cu lapte vegetal până când murit de subnutriţie

Un cuplu de francezi a fost acuzat de moartea fiicei lor în vârstă de 16

Guvernul Cehiei susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex

Guvernul Cehiei susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex

Guvernul ceh a anunţat vineri că susţine un proiect cu privire la o amendare a