Muntenia News | Homepage

Obama extinde Sanctiunile asupra Rusiei ca urmare a referendumului din Crimeea

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔20.Mar 2014 Citit de 159 ori Sursa: STIRI

Presedintele Obama a extins luni sanctiunile impotriva Rusiei, declarand: „Am fost ghidati de un principiu fundamental. Viitorul Ucrainei trebuie sa fie decis de oamenii din Ucraina”.

Desi sanctiunile sunt descrise ca fiind cele mai aspre de dupa Razboiul Rece, ele sunt foarte limitate.

Potrivit celor spuse de Barry Strauss, expert in relatii internationale si profesor de istorie la Universitatea Cornell, ele au fost limitate dintr-un motiv: „Cred ca sunt simbolice. Nu cred ca vor schimba mare lucru. Administratia probabil testeaza opinia publica”. Cu toate acestea, sanctiunile ar putea fi doar un inceput.

Intre timp, Uniunea Europeana a declarat sanctiuni similare, inghetarea activelor si limitarea calatoriilor anumitor persoane legate de criza din Ucraina. Presedintele rus Vladimir Putin a ripostat prin declararea Crimeei drept stat suveran.

Sanctiunile europene si americane au venit ca raspuns la referendumul de duminica din Crimeea, in care majoritatea zdrobitoare de voturi a fost pentru separarea de Ucraina. Liderii occidentali considera sufragiul ilegal, deoarece nu a inclus intreaga populatie din Ucraina.

Extinderea rusa

Strauss a mai declarat ca este in interesul Americii sa descurajeze expansiunea rusa. Cu toate acestea, politica de pace a administratiei Obama a fost in mare masura populara, in opinia sa, si este putin probabil ca poporul american sa doreasca o actiune militara in Crimeea. De aceea, situatia are nevoie de o discutie deschisa.

Putin a lucrat mult timp pentru a construi influenta Rusiei prin intermediul exporturilor de petrol si prin aliante, iar acum se simte imputernicit, spune Strauss. „In mod traditional, politica rusa a fost de a controla un teritoriu imens, atat ca o poarta spre Vest, cat si ca o zona de securitate spre Vest”.

Strauss a fost atent sa nu spuna ca increderea lui Putin s-ar datora vreunei slabiciuni observate din partea Americii. „Nu doar ca America ar da inapoi, nu-i asa de simplu”.

Aceasta a fost o acuzatie din partea unor critici ai administratiei: Rusia este in expansiune, deoarece crede ca America va fi pasiva.

Dar exista mai multe probleme.

Putin se simte amenintat de miscarea democratiei din Ucraina, pentru ca astfel de miscari se pot raspindi, potrivit lui Strauss. Miscarea democratica din Rusia ar putea fi incurajata de cea din Ucraina.

McCain se dezlantuie

Acest aspect al crizei Ucrainei este unul dintre motivele pentru care senatorul John McCain (R-Ariz.), i-a criticat pe presedinte si colegii republicani din Senat, pentru ceea ce el considera a fi un raspuns neconvingator.

„Cred ca Vladimir Putin e probabil incurajat de timiditatea absoluta”, a declarat senatorul John McCain, care tocmai se intorsese dintr-o calatorie la finele saptaminii in Ucraina.

„Nu stiu cum ar fi putut fi mai slab, in afara de a nu face nimic – sapte persoane fiind sanctionate dupa ce a avut loc o agresiune deschisa”, a declarat el pentru MSNBC. Cele sapte persoane sanctionate sunt din anturajul lui Putin, incluzandu-i pe viceprim-ministrul Federatiei Ruse, un consilier de-a lui Putin, si presedintele destituit al Ucrainei Viktor Ianukovici.

McCain a persiflat Senatul pentru sprijinirea insuficienta a Ucrainei si lipsa sufragiului imediat pentru un pachet de ajutor substantial. El doreste un raspuns mult mai agresiv din partea SUA.

Cu toate acestea, sarind direct intr-un raspuns militar nu ar fi democratic. „Poporul american nu poate [dori] sa porneasca razboiul in zona Ucrainei” – spune Strauss.

Cu toate acestea, aceasta criza ar putea face poporul american sa reconsidere reducerea planificata in armata. „Aceasta este o lume periculoasa”, spune Strauss.

Articole Similare

Preşedintele Venezuelei cumpără monede virtuale în valoare de peste un miliard de dolari

Preşedintele Venezuelei cumpără monede virtuale în valoare de peste un miliard de dolari

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi că intenţiile de cumpărare a monedei virtuale petro

Scandal între români în Italia. Un copil de 5 ani a fost răpit în contul datoriei pe care o avea tatăl său

Scandal între români în Italia. Un copil de 5 ani a fost răpit în contul datoriei pe care o avea tatăl său

Trei români au răpit un copil de 5 ani al unui conaţional din cauza datoriilor

România este a TREIA ţară din UE care are cel mai MIC SALARIU MINIM pe economie

România este a TREIA ţară din UE care are cel mai MIC SALARIU MINIM pe economie

În luna ianuarie 2018, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea

SUA fac Rusia responsabilă pentru bombardamentele lansate de puterea de la Damasc

SUA fac Rusia responsabilă pentru bombardamentele lansate de puterea de la Damasc

Statele Unite au denunţat joi "responsabilitatea" Rusiei în bombardamentele lansate de regimul de la Damasc

SUA anunţă cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreii de Nord

SUA anunţă cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreii de Nord

Statele Unite urmează să anunţe cel mai mare pachet de sancţiuni de până acum împotriva