Muntenia News | Homepage

O lume mai irascibila si pregatita de razboi. Comertul mondial cu armament a crescut cu 14% de la debutul crizei economice

👤Scris de Maria Radu 🕔18.Mar 2014 Citit de 119 ori Sursa: STIRI

In ultimii cinci ani, comertul mondial cu armament a crescut cu 14% fata de precedentii cinci. Cam tot atatia ani au trecut de la declansarea crizei economice si este clar ca, dupa colapsul Lehman Brothers in septembrie 2008, lumea intreaga a devenit mai irascibila si a intrat intr-o cursa a inarmarii. In anii 30, Marea Criza a creat conditiile care au dus in cele din urma la izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial. Lumea s-a schimbat mult de atunci si nu se pune problema izbucnirii unui nou conflict de-o asemenea amploare. Insa, dupa cum se vede in Crimeea, dar si in Asia, pot lua nastere razboaie reci, iar tarile se ameninta una pe alta cu noile arme pe care si le-au cumparat in ultimii ani.

Uneori, armele pot fi cea mai valoroasa valuta, iar Statele Unite au stiut asta dintotdeauna. America este cel mai mare exportator de armament al lumii, un statut pe care si l-a consolidat in ultimii cinci ani. Irakul, de pilda, a fost anuntat luni ca va primi 100 de rachete Hellfire din partea Pentagonului. SUA livreaza constant armament in tara pe care au invadat-o in 2003 in razboiul contra terorismului.

Iar Irakul nu este singura tara careia Washingtonul ii cumpara bunavointa oferindu-i acces la armamentul american. Egiptul are si in ziua de azi mai multe tancuri americane decat ar avea vreodata nevoie – le-a primit in schimbul pacii cu Israelul. Tancurile au continuat sa fie livrate de-a lungul dictaturii lui Hosni Mubarak, dictatura care s-a incheiat in 2011, in timpul Primaverii Arabe.

In ultimii cinci ani, comertul mondial cu armament a crescut cu 14%, arata un studiu citat de Agentia France Presse, iar valul de revolutii din Primavara Araba a jucat un rol important in aceasta crestere a vanzarilor de tehnica militara. Toate regimurile totalitare din Orientul Mijlociu au incercat sa se puna la adapost cumparand tot mai multe arme pe care sa le foloseasca in caz de revolutie. Cel mai tragic exemplu este cel al regimului Al-Assad din Siria, care a cumparat constant armament rusesc pentru armata care ii este loiala si care este angrenata de trei ani ani intr-un sangeros razboi civil cu gruparile rebele sustinute de occident.

In ultimii cinci ani, dupa Statele Unite, al doilea mare exportator de armament a fost Rusia. De altfel, Statele Unite si Rusia au alimentat poate cea mai periculoasa cursa a inarmarii: cea in care sunt implicate India si Pakistan, doua tari vecine aflate de multa vreme intr-un conflict inghetat care risca oricand sa se incinga. Importurile de armament ale Pakistanului si Indiei s-au dulblat in ultimii cinci ani. Trei sferturi din armele cumparate de India sunt rusesti, in vreme ce jumatate din armamentul importat de Pakistan in ultimii cinci ani provine din China si un sfert din Statele Unite.

Cel mai important detaliu este insa ca atat India cat si Pakistan au bombe atomice. Si poate ca tocmai detinerea unor arme atat de puternice a facut ca cele doua tari sa se ganeasca de doua ori inainte sa intre intr-un devastator conflict deschis.

Business Club

Cititi si:

Articole Similare

ALEGERI FRANŢA 2017: Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje

ALEGERI FRANŢA 2017: Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje

Candidatul de centru Emmanuel Macron își menține poziția de favorit în sondajul Elabe realizat în

Accident grav pe autostradă, 13 persoane au murit

Accident grav pe autostradă, 13 persoane au murit

13 persoane au murit miercuri în urma coliziunii între un minibus aparținând unui grup religios

Câţi români lucrează în Marea Britanie şi ce se va întâmpla cu ei după Brexit

Câţi români lucrează în Marea Britanie şi ce se va întâmpla cu ei după Brexit

Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după

Prinţul Charles a fost primit de premierul Grindeanu la Palatul Victoria UPDATE

Prinţul Charles a fost primit de premierul Grindeanu la Palatul Victoria UPDATE

Prințul de Wales va fi primit joi, la ora 11,40, la Palatul Victoria, de premierul

David Davis: Marea Britanie nu se aşteaptă să plătească 50 miliarde de lire UE ca parte a acordului de Brexit

David Davis: Marea Britanie nu se aşteaptă să plătească 50 miliarde de lire UE ca parte a acordului de Brexit

Ministrul Brexitului, David Davis, a declarat joi dimineaţă că britanicii nu se aşteaptă să plătească