Muntenia News | Homepage

O lume mai irascibila si pregatita de razboi. Comertul mondial cu armament a crescut cu 14% de la debutul crizei economice

👤Scris de Maria Radu 🕔18.Mar 2014 Citit de 115 ori Sursa: STIRI

In ultimii cinci ani, comertul mondial cu armament a crescut cu 14% fata de precedentii cinci. Cam tot atatia ani au trecut de la declansarea crizei economice si este clar ca, dupa colapsul Lehman Brothers in septembrie 2008, lumea intreaga a devenit mai irascibila si a intrat intr-o cursa a inarmarii. In anii 30, Marea Criza a creat conditiile care au dus in cele din urma la izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial. Lumea s-a schimbat mult de atunci si nu se pune problema izbucnirii unui nou conflict de-o asemenea amploare. Insa, dupa cum se vede in Crimeea, dar si in Asia, pot lua nastere razboaie reci, iar tarile se ameninta una pe alta cu noile arme pe care si le-au cumparat in ultimii ani.

Uneori, armele pot fi cea mai valoroasa valuta, iar Statele Unite au stiut asta dintotdeauna. America este cel mai mare exportator de armament al lumii, un statut pe care si l-a consolidat in ultimii cinci ani. Irakul, de pilda, a fost anuntat luni ca va primi 100 de rachete Hellfire din partea Pentagonului. SUA livreaza constant armament in tara pe care au invadat-o in 2003 in razboiul contra terorismului.

Iar Irakul nu este singura tara careia Washingtonul ii cumpara bunavointa oferindu-i acces la armamentul american. Egiptul are si in ziua de azi mai multe tancuri americane decat ar avea vreodata nevoie – le-a primit in schimbul pacii cu Israelul. Tancurile au continuat sa fie livrate de-a lungul dictaturii lui Hosni Mubarak, dictatura care s-a incheiat in 2011, in timpul Primaverii Arabe.

In ultimii cinci ani, comertul mondial cu armament a crescut cu 14%, arata un studiu citat de Agentia France Presse, iar valul de revolutii din Primavara Araba a jucat un rol important in aceasta crestere a vanzarilor de tehnica militara. Toate regimurile totalitare din Orientul Mijlociu au incercat sa se puna la adapost cumparand tot mai multe arme pe care sa le foloseasca in caz de revolutie. Cel mai tragic exemplu este cel al regimului Al-Assad din Siria, care a cumparat constant armament rusesc pentru armata care ii este loiala si care este angrenata de trei ani ani intr-un sangeros razboi civil cu gruparile rebele sustinute de occident.

In ultimii cinci ani, dupa Statele Unite, al doilea mare exportator de armament a fost Rusia. De altfel, Statele Unite si Rusia au alimentat poate cea mai periculoasa cursa a inarmarii: cea in care sunt implicate India si Pakistan, doua tari vecine aflate de multa vreme intr-un conflict inghetat care risca oricand sa se incinga. Importurile de armament ale Pakistanului si Indiei s-au dulblat in ultimii cinci ani. Trei sferturi din armele cumparate de India sunt rusesti, in vreme ce jumatate din armamentul importat de Pakistan in ultimii cinci ani provine din China si un sfert din Statele Unite.

Cel mai important detaliu este insa ca atat India cat si Pakistan au bombe atomice. Si poate ca tocmai detinerea unor arme atat de puternice a facut ca cele doua tari sa se ganeasca de doua ori inainte sa intre intr-un devastator conflict deschis.

Business Club

Cititi si:

Articole Similare

Atentat sinucigaş în Mali: 37 de morţi

Atentat sinucigaş în Mali: 37 de morţi

Un atentat sinucigaş a avut loc miercuri în Mali, o ţară din Africa. Acesta s-a

Atac armat la Procuratura din Cancun, Mexic. Un poliţist a fost ucis

Atac armat la Procuratura din Cancun, Mexic. Un poliţist a fost ucis

Un ofiţer de poliţie şi trei atacatori au decedat, după ce mai mulţi bărbaţi înarmaţi

Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul dezvăluie cine a ordonat organizarea atentatului

Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul dezvăluie cine a ordonat organizarea atentatului

Autorul atentatului care a avut loc în noaptea de Revelion la un club din Istanbul

O clinică din Ucraina anunţă naşterea unui bebeluş cu ADN de la trei persoane

O clinică din Ucraina anunţă naşterea unui bebeluş cu ADN de la trei persoane

O clinică ucraineană de reproducere asistată a anunțat pe site-ul său nașterea unui bebeluș cu

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, se va preda şi acceptă să fie extrădat în SUA, după ce Obama va comuta sentinţa lui Manning

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, se va preda şi acceptă să fie extrădat în SUA, după ce Obama va comuta sentinţa lui Manning

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, se va preda şi va accepta să fie extrădat în Statele