Muntenia News | Homepage

Noii pirati vizeaza petrolul din Golful Guineea

👤Scris de Stefan Pop 🕔17.Mar 2014 Citit de 186 ori Sursa: STIRI

Piratii vizeaza petrolul din Golful Guineea. Cel mai recent raport privind pirateria, lansat de catre Biroul Maritim International (IMB), confirma preocuparile exprimate in luna ianuarie de catre European Community Shipowners Associations (ECSA ), asociatia armatorilor europeni, care a atras atentia asupra numarului tot mai mare de atacuri de piraterie in Golful Guineea, invitand UE si statele sale membre sa ia masuri imediate si concrete.

Atacurile inregistrate de IMB in aceasta zona au fost in numar de 138, numai in ultimele sase luni ale anului 2013, confirmand intensitatea fenomenului care coincide cu scaderea constanta a activitatilor de piraterie din Oceanul Indian unde se afla flotele militare internationale si prezenta pe scara larga de garzi inarmate la bordul navelor comerciale. Piratii somalezi nu au fost eradicati, dar au fost neutralizati de catre dispozitivele de siguranta.

In Golful Guineea nu sunt aliniate flotele internationale navale si nici nu exista o prezenta atat de larg raspandita de garzi inarmate la bordul navelor comerciale. Raportul IMB evidentiaza , de asemenea, diferentele dintre cele doua tipuri de piraterie active in Africa de Est si Africa de Vest. In Golful Guineea piratii jefuiesc navele si sechestreaza membrii echipajului (56 de persoane anul trecut) si numai in largul coastei Nigeriei au fost raportate 31 de accidente si 28 de rapiri.

Proliferarea de pirati in Golful Guineea este legata de prada bogata obtinuta intr-o zona in care sunt extrase in fiecare zi 5 milioane de barili de petrol, care vor creste in mod semnificativ in momentul in care vor fi active sondele offshore din Angola si care probabil vor constitui noua zona de interes pentru piraterie. Spre deosebire de piratii somalezi, cei de pe coastele din Africa de Vest nu opereaza de pe malurile unui „Stat esuat” si nu dispun de ascunzatori sigure in care sa tina prizoniere echipajele si navele pentru luni de zile. Din acest motiv piratii jefuiesc in special petrolierele care abia au ,,facut plinul” si care inca se mai afla in terminale, atacandu-le cu ambarcatiuni de dimensiuni mici care ating viteze de 30 de noduri si care au la bord 7/8 pirati inarmati cu arme Kalashnikov, mitraliere PKM si lansatoare de grenade, armament similar cu cel al „colegilor” somalezi.

Articole Similare

Donald Trump nu îşi va publica declaraţiile fiscale

Donald Trump nu îşi va publica declaraţiile fiscale

Președintele american Donald Trump nu își va publica declarațiile fiscale, a declarat consiliera sa, Kellyane

Fostul premier britanic David Cameron i-a împuşcat pe Boris Johnson şi Michael Gove

Fostul premier britanic David Cameron i-a împuşcat pe Boris Johnson şi Michael Gove

Fostul premier britanic David Cameron a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că-i

Un tânăr bănuit că pregătea un atentat, arestat în Germania

Un tânăr bănuit că pregătea un atentat, arestat în Germania

Poliția germană a anunțat, duminică, arestarea unui bărbat suspectat că plănuise un atentat și l-a

Trump declară război presei chiar din prima zi a mandatului prezidential

Trump declară război presei chiar din prima zi a mandatului prezidential

În prima sa zi de mandat, Trump a declarat că are "un război în

Donald Trump a ironizat magnifica scrisoare pe care i-a lasat-o Obama in Biroul Oval

Donald Trump a ironizat magnifica scrisoare pe care i-a lasat-o Obama in Biroul Oval

Președintele american Donald Trump a evocat duminică cu o anume emoție "magnifica scrisoare" lăsată de

Cele mai noi stiri