Muntenia News | Homepage

NATO: Europa trebuie sa se trezeasca. Se poate ca Putin sa nu se opreasca la Crimeea

👤Scris de Elena Popa 🕔20.Mar 2014 Citit de 117 ori Sursa: STIRI

Seful Aliantei Nord Atlantice, Ander Fogh Rasmussen, a avertizat, miercuri, ca s-ar putea ca presedintele rus Vladimir Putin sa nu se opreasca la Crimeea, si a sunat „alarma” pentru Europa, noteaza Reuters.

Anexarea Crimeei la Federatia Rusa a provocat „cea mai grava amenintare catre securitatea si stabilitatea europeana de la sfarsitul Razboiului Rece”, a precizat Rasmussen.

Crimeea este un exemplu. Insa eu vad Crimeea precum un element al unui plan mai mare, pentru o strategie pe termen lung a Rusiei, sau cel putin a lui Putin. Cea mai grava ingrijorare a mea acum este ca va trece mai departe de Crimeea”, a adaugat Rasmussen.

Miercuri, diplomatii de la Moscova au subliniat ingrijorarea Rusiei cu privire la tratamentul pe care il primesc vorbitorii de limba rusa din Estonia, pretext folosit si in cazul interventiei militare din Ucraina.

„Nu exista nici un mod rapid si usor de a te opune intimidatorilor globali”, insa NATO a raspuns la criza intarind patrulele aeriene din estul Europei in timp ce marina americana va continua desfasurarea exercitiilor militare alaturi de Romania si Polonia in Marea Neagra.

„Nimeni nu vrea sa respinga cooperarea cu Rusia. Dar nimeni nu poate ignora faptul ca Rusia a incalcat tocmai principiile pe care este cladita aceasta cooperare”, a adaugat Rasmussen.

In timpul crizei din Ucraina, Estonia, Letonia si Lituania – toate foste membre ale Uniunii Sovietice – si-au exprimat ingrijorarile cu privire la intentiile Moscovei.

Recent, Ucraina s-a retras din Federatia Statelor Independentelor coordonata de Moscova si se pregateste de exercitii militare alaturi de Statele Unite si de Marea Britanie.

Criza financiara din Europa ultimilor ani a determinat NATO sa reduca mult cheltuielile diminuand in mod considerabil puterea militara insa dupa actiunile Rusiei, tarile Europene vor trebui sa „se imbunatateasca politic si militar”. Statele Unite furnizeaza in prezent trei sferturi din capacitatea militara a NATO.

„In lumina a ceea ce am vazut” in estul si sudul Ucrainei, „am pregatit planuri aditionale pentru a reasigura aliatii” si pentru „a intarii apararea colectiva”, a adaugat acesta.

Aflat in vizita la Vilnius, vice-presedintele american Joe Biden a asigurat tarile Baltice – membre ale Uniunii Europene si a Aliantei Nord Atlantice – de sustinerea Statelor Unite.

Statele Unite a fost de acord sa trimita ratii militare Ucrainei insa nu a aprobat pana in acest moment cererile pentru armament.

Articole Similare

ALEGERI FRANŢA 2017: Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje

ALEGERI FRANŢA 2017: Emmanuel Macron este în continuare favorit în sondaje

Candidatul de centru Emmanuel Macron își menține poziția de favorit în sondajul Elabe realizat în

Accident grav pe autostradă, 13 persoane au murit

Accident grav pe autostradă, 13 persoane au murit

13 persoane au murit miercuri în urma coliziunii între un minibus aparținând unui grup religios

Câţi români lucrează în Marea Britanie şi ce se va întâmpla cu ei după Brexit

Câţi români lucrează în Marea Britanie şi ce se va întâmpla cu ei după Brexit

Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după

Prinţul Charles a fost primit de premierul Grindeanu la Palatul Victoria UPDATE

Prinţul Charles a fost primit de premierul Grindeanu la Palatul Victoria UPDATE

Prințul de Wales va fi primit joi, la ora 11,40, la Palatul Victoria, de premierul

David Davis: Marea Britanie nu se aşteaptă să plătească 50 miliarde de lire UE ca parte a acordului de Brexit

David Davis: Marea Britanie nu se aşteaptă să plătească 50 miliarde de lire UE ca parte a acordului de Brexit

Ministrul Brexitului, David Davis, a declarat joi dimineaţă că britanicii nu se aşteaptă să plătească