Muntenia News | Homepage

Moldova: Guvernul a aprobat marirea pensiilor si alte servicii sociale

👤Scris de Ioana Popescu 🕔13.Mar 2014 Citit de 489 ori Sursa: STIRI

Indemnizatii de merit pentru personalitati marcante ale culturii nationale

Personalitati marcante ale culturii nationale, care au implinit varsta de 60 de ani, vor beneficia de indemnizatii de merit pentru realizari deosebite. Un proiect de lege in acest sens a fost avizat astazi de Guvern.

Proiectul a fost inaintat de un grup de deputati. Monica Babuc, ministru al Culturii, a precizat ca in proiect se propune ca indemnizatia de merit sa fie egala cu un salariu mediu pe economie, stabilit de Guvern, neimpozabil. Numarul de indemnizatii de merit acordate anual se va stabili prin legea bugetului de stat.

In anul 2014 pentru acordarea indemnizatiei de merit pentru 100 de personalitati este nevoie de peste patru milioane de lei.

Propunerile pentru acordarea indemnizatiei de merit vor fi intocmite anual de Ministerul Culturii si vor fi inaintate pentru nominalizare unei Comisii nationale.

Va exista un singur numar in situatiile de urgenta In Republica Moldova va functiona un serviciu national unic pentru apelurile de urgenta. Un proiect de lege in acest sens a fost aprobat astazi de Guvern. Astfel, pentru apelurile de urgenta cetatenii vor forma un singur numar – 112.

In acest sens, Pavel Filip, ministru al Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor a declarat la sedinta Guvernului ca aprobarea proiectului vine sa asigure accesarea serviciilor specializate de urgenta pe principii organizatorice unificate pe o platforma tehnologica moderna. Astfel, apelurile de urgenta vor fi procesate cu o automatizare maxima, asigurand colectarea informatiilor necesare in circa 30 de secunde pentru fiecare apel, datorita posibilitatii de localizare a apelantului si a accesului la date din diverse sisteme informationale existente.

Costurile anuale, necesare pentru buna functionare a serviciului 112, sunt estimate la 12 milioane de lei.

Numerele de urgenta existente – 901, 902, 903 – vor functiona o perioada in paralel cu numarul 112. Legea va intra in vigoare dupa 12 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Acreditarea prin cumul a unor ambasadori ai Republicii Moldova peste hotare Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a propus la sedinta Guvernului acreditarea prin cumul a unor Ambasadori ai Republicii Moldova peste hotare. In acest sens, vicepremierul Natalia Gherman, a propus acreditarea Stelei Stingaci, ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in Italia in functia de ambasador in Malta.

Totodata, a fost propusa acreditarea prin cumul a lui Igor Bolboceanu, ambasador al Republicii Moldova in Turcia in Republica Liban si in Regatul Hasemit al Iordaniei cu resedinta la Ankara. Valentin Ciumac, ambasador in Republica Elena va ocupa prin cumul functia de ambasador al Republicii Moldova in Republica Cipru. Si ambasadorul Republicii Moldova in Federatia Rusa Andrei Galbur va ocupa functia de ambasador al tarii noastre in Republica Kazahstan si Tadjikistan.

Burse de studii majorate Un alt proiect care a fost aprobat de catre Guvern prevede ca bursele vor fi marite cu zece la suta, iar calculul se va face de la 1 ianuarie curent. Majorarea este valabila pentru bursele studentilor institutiilor de invatamant superior, elevilor institutiilor de invatamant mediu de specialitate, secundar profesional si persoanelor ce isi fac studii postuniversitare. Mijloacele financiare necesare sunt prevazute in bugetul de stat.

Majorarea bursei este o forma de sustinere a elevilor si studentilor cu performante, ceea ce se incadreaza in prevederile Strategiei educatiei 2020.

Mijloacele financiare suplimentare in suma de peste 25 de milioane de lei prevazute pentru majorarea burselor au fost incluse in bugetul de stat pentru anul 2014. Astfel, dupa majorare, valoarea bursei pentru studentii din invatamant superior, ciclul I, va fi cuprinsa intre 560 si 720 de lei. Masteranzii vor avea o bursa de 790 de lei, iar intre 1000 si 1150 de lei vor primi doctoranzii si medicii rezidenti.

Au fost stabilite categoriile de varsta ale deponentilor bancii de economii pentru plata sumei indexate in anul 2014 Cabinetul de ministri a stabilit astazi si categoriile de varsta ale deponentilor Bancii de Economii pentru plata sumei indexate in anul 2014, transmite Moldpres citand Biroul comunicare si relatii cu presa al Guvernului.

Pentru plata sumei indexate la etapa a doua, in anul 2014 au fost stabilite categoriile de varsta ale deponentilor Bancii de Economii nascuti in anii 1929-1931. In acest scop, in Legea bugetului de stat pe anul 2014 pentru indexarea depunerilor banesti la Banca de Economii sunt aprobate cheltuieli in suma de 50 mln de lei.

Concomitent, pe parcursul anului curent, urmeaza a fi achitate sumele indexate deponentilor care nu si-au ridicat sumele indexate in anii 2003-2013 in termenii stabiliti, precum si celor care nu s-au inregistrat. Conform estimarilor, pentru achitarea sumelor indexate beneficiarilor anilor precedenti sunt necesare mijloace banesti in suma de circa opt milioane de lei.

Pensiile si alte prestatii sociale indexate de la 1 aprilie De la 1 aprilie 2014 vor fi indexate pensiile si alte prestatii sociale. Aceasta prevedere face parte din Hotararea aprobata miercuri in cadrul sedintei Cabinetului de ministri. Potrivit documentului, la 1 aprilie curent vor fi indexate cu 6,45% pensiile stabilite in temeiul Legii privind pensiile de asigurari sociale de stat, pensiile pentru vechime in munca, pensiile stabilite cetatenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobil si indemnizatiile de invaliditate persoanelor care si-au stabilit invaliditatea dupa un accident de munca sau boala profesionala.

Ca urmare a indexarii, pensia pentru limita de varsta se va majora in medie cu 67 de lei si va constitui 1.117 lei; pensiile de invaliditate se vor mari cu 53 de lei si vor constitui aproape 880 de lei; pensiile de urmas – cu 35 de lei pana la 577 de lei, iar pensia medie a participantilor la lichidarea consecintelor avariei de la Cernobil va creste cu 143 lei, pana la 2.363 de lei.

Totodata, la 1 aprilie curent se indexeaza cu 4,6% compensatia baneasca lunara in schimbul asigurarii cu produse alimentare si suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor persoanelor participante la lichidarea consecintelor catastrofei de la Cernobil si la experientele nucleare, pensiile militarilor si a persoanelor din corpul de comanda si din trupele structurilor Afacerilor Interne.

Tot astazi, Executivul a aprobat decizia privind indexarea normelor de cheltuieli in bani pentru intretinerea persoanelor cazate in institutiile sociale, tinand cont de indicele general de crestere a preturilor de consum in marime de 4,7%, prognozat de Ministerul Economiei si luat ca baza la elaborarea Legii bugetului de stat pe acest an. Aceste prevederi vor fi aplicate incepand cu 1 februarie 2014.

Articole Similare

UE prelungeşte sancţiunile economice impuse Crimeei şi Sevastopolului

UE prelungeşte sancţiunile economice impuse Crimeei şi Sevastopolului

Uniunea Europeană a prelungit luni cu un an sancţiunile economice impuse peninsulei Crimeea şi oraşului

Lovitură grea pentru mafioţi. Peste 100 de persoane au dost arestate

Lovitură grea pentru mafioţi. Peste 100 de persoane au dost arestate

Mediile mafioţilor italieni au primit o lovitură dură din partea autorităţilor care au arestat peste

Accident rutier în Polonia soldat cu doi morţi şi 27 de răniţi

Accident rutier în Polonia soldat cu doi morţi şi 27 de răniţi

Două persoane au murit şi cel puţin 27 au fost rănite după ce un autocar

O tornadă a lovit litoralul Mării Negre. Imagini apocaliptice VIDEO

O tornadă a lovit litoralul Mării Negre. Imagini apocaliptice VIDEO

Imagini apocaliptice pe litoralul Mării Negre pentru zeci de turiști care stăteau la plajă. Din

O camionetă a lovit mai mulţi pietoni la un festival de muzică în Olanda. Un mort şi trei grav răniţi

O camionetă a lovit mai mulţi pietoni la un festival de muzică în Olanda. Un mort şi trei grav răniţi

O camionetă a lovit patru pietoni în noaptea de duminică spre luni în apropierea festivalului