Muntenia News | Homepage

Moldova: Coruptia si agricultura, cele doua strategii aprobate miercuri de Executiv

👤Scris de Maria Radu 🕔13.Mar 2014 Citit de 211 ori Sursa: STIRI

Strategia nationala anticoruptie (SNA) pe anii 2014-2015

Miercuri, 12 martie 2014, Guvernul a aprobat si Planul de actiuni pentru anii 2014-2015 de aplicare a Strategiei nationale anticoruptie (SNA). Documentul contine un set de politici care vor contribui la lupta impotriva coruptiei si a fraudelor conexe si are patru componente de baza: cercetare legislativa, institutionala, educationala si comunicare publica.

Componenta legislativa include actiuni de conformare a legislatiei nationale la standardele internationale anticoruptie, perfectionarea legislatiei in domeniu si a mecanismelor de functionare a acesteia, inclusiv prin controlul parlamentar. Pentru realizarea componentei de cercetare sunt prevazute elaborarea, prezentarea si publicarea sondajelor pentru cercetarea perceptiei si raspandirii fenomenului coruptiei, studii si rapoarte.

Masurile componentei institutionale sunt: prevenirea si combaterea coruptiei in cadrul autoritatilor, institutiilor si organizatiilor si sporirea eficientei activitatii organelor de control.

Cultivarea intolerantei fata de coruptie, incurajarea denuntarii acestui flagel si conlucrarea autoritatilor publice cu societatea civila si mass-media sunt incluse in realizarea componentei educationale si de comunicare publica.

Circa 90% din costurile necesare aplicarii Planului se vor incadra in alocatiile pe anii 2014-2015 destinate autoritatilor publice finantate de la bugetul de stat si bugetele locale. La acestea se va adauga asistenta externa de care vor beneficia autoritatile publice pentru realizarea unor proiecte concrete.

In total, proiectul include 93 de activitati, dintre care 14 cu caracter permanent si 79 cu termen concret de realizare. Proiectul a parcurs etapa de consultare cu publicul.

Strategia nationala anticoruptie pentru anii 2011-2015 a fost aprobata printr-o hotarare a Parlamentului. Instrumentul de baza pentru realizarea Strategiei nationale anticoruptie (SNA) il constituie Planul de actiuni.

Strategia nationala de dezvoltare agricola si rurala a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020

A doua strategia nationala aprobata astazi de Executiv a fost strategia de dezvoltare agricola si rurala a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020. Scopul Strategiei consta in imbunatatirea competitivitatii sectorului agroalimentar si realizarea unei sinergii intre agricultura, mediul natural si dezvoltarea rurala pentru a ameliora calitatea vietii in regiunile rurale, potrivit Moldpres.

Strategia stabileste trei prioritati de dezvoltare a agriculturii si a mediului rural. Viceministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Viorel Gutu, a declarat ca acestea se refera la cresterea competitivitatii sectorului agroalimentar prin modernizarea pietei, gestionarea durabila a resurselor naturale si imbunatatirea nivelului de trai in zonele rurale.

Autoritatile isi propun ca in urma implementarii Strategiei sa creasca valoarea sectorului agroalimentar din Moldova si accesul la noi piete de valoare inalta, sa fie ameliorata calitatea solului si rezistenta la eroziune, sa fie imbunatatita infrastructura rurala.

Articole Similare

Italienii se pregătesc pentru alegerile parlamentare din 4 martie

Italienii se pregătesc pentru alegerile parlamentare din 4 martie

Partidele şi coaliţiile politice rivale din Italia organizează sâmbătă mitinguri electorale în principalele oraşe ale

Preşedintele CoE, Donald Tusk, critică planurile Marii Britanii privind Brexitul: Este o "pură iluzie"

Preşedintele CoE, Donald Tusk, critică planurile Marii Britanii privind Brexitul: Este o "pură iluzie"

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că abordarea Marii Britanii privind următoarea etapă

Statul Islamic a revendicat atentatul sinucigaş cu bombă din Kabul

Statul Islamic a revendicat atentatul sinucigaş cu bombă din Kabul

Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat sâmbătă atacul sinucigaş cu bombă comis în dimineaţa aceleiaşi

Sute de persoane semnalate prin Sistemul Informatic Schengen, depistate de poliţiştii români

Sute de persoane semnalate prin Sistemul Informatic Schengen, depistate de poliţiştii români

Aproape 700 de persoane şi 94 de autovehicule care erau semnalate prin Sistemul Informatic Schengen

Suspectul în atentatele din Catalonia, arestat, inculpat şi în detenţie, în Franţa

Suspectul în atentatele din Catalonia, arestat, inculpat şi în detenţie, în Franţa

Bărbatul arestat marţi în Franţa din cauza legăturilor sale cu Driss Oukabir, un presupus membru

Cele mai noi stiri

CTP îl atacă DUR pe Tudorel Toader, după cererea de revocare a șefei DNA: ‘Sunt uimit că nu a cerut și arestarea și lichidarea doamnei… Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Știrile ProTV cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o revoca din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța ... Publicat sâmbătă, 24 februarie 2018 17:13 Viorica Dăncilă spune cum va combate dezinformările despre România la Bruxelles. ‘Ceea ce m-a supărat a fost că toate întrebările au fost… Premierul Viorica Dăncilă spune că le-a solicitat preşedinţilor Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene, cu care s-a întâlnit în ... Publicat sâmbătă, 24 februarie 2018 17:13 Becali şi-a bătut joc de primăvara europeană prin ordinele date. Cum şi-a „lucrat” propria echipă FCSB a fost eliminată din Europa League, după un rezultat ruşinos pe „Olimpico”. Elevii lui Nicolae Dicăau fost umiliţi de Lazio, scor 5-1, şi visul ... Publicat sâmbătă, 24 februarie 2018 17:13 Zi plină de handbal la Sala Sporturilor din Pitești Sâmbătă, 24 Februarie, sunt programate numai puțin de 3 partide de handbal la Sala Sporturilor din Pitești. Iubitorii acestui sport au ... Publicat sâmbătă, 24 februarie 2018 17:13 Italienii se pregătesc pentru alegerile parlamentare din 4 martie Partidele şi coaliţiile politice rivale din Italia organizează sâmbătă mitinguri electorale în principalele oraşe ale ţării, în contextul intrării pe ... Publicat sâmbătă, 24 februarie 2018 17:13