Muntenia News | Homepage

Moldova: Coruptia si agricultura, cele doua strategii aprobate miercuri de Executiv

👤Scris de Maria Radu 🕔13.Mar 2014 Citit de 222 ori Sursa: STIRI

Strategia nationala anticoruptie (SNA) pe anii 2014-2015

Miercuri, 12 martie 2014, Guvernul a aprobat si Planul de actiuni pentru anii 2014-2015 de aplicare a Strategiei nationale anticoruptie (SNA). Documentul contine un set de politici care vor contribui la lupta impotriva coruptiei si a fraudelor conexe si are patru componente de baza: cercetare legislativa, institutionala, educationala si comunicare publica.

Componenta legislativa include actiuni de conformare a legislatiei nationale la standardele internationale anticoruptie, perfectionarea legislatiei in domeniu si a mecanismelor de functionare a acesteia, inclusiv prin controlul parlamentar. Pentru realizarea componentei de cercetare sunt prevazute elaborarea, prezentarea si publicarea sondajelor pentru cercetarea perceptiei si raspandirii fenomenului coruptiei, studii si rapoarte.

Masurile componentei institutionale sunt: prevenirea si combaterea coruptiei in cadrul autoritatilor, institutiilor si organizatiilor si sporirea eficientei activitatii organelor de control.

Cultivarea intolerantei fata de coruptie, incurajarea denuntarii acestui flagel si conlucrarea autoritatilor publice cu societatea civila si mass-media sunt incluse in realizarea componentei educationale si de comunicare publica.

Circa 90% din costurile necesare aplicarii Planului se vor incadra in alocatiile pe anii 2014-2015 destinate autoritatilor publice finantate de la bugetul de stat si bugetele locale. La acestea se va adauga asistenta externa de care vor beneficia autoritatile publice pentru realizarea unor proiecte concrete.

In total, proiectul include 93 de activitati, dintre care 14 cu caracter permanent si 79 cu termen concret de realizare. Proiectul a parcurs etapa de consultare cu publicul.

Strategia nationala anticoruptie pentru anii 2011-2015 a fost aprobata printr-o hotarare a Parlamentului. Instrumentul de baza pentru realizarea Strategiei nationale anticoruptie (SNA) il constituie Planul de actiuni.

Strategia nationala de dezvoltare agricola si rurala a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020

A doua strategia nationala aprobata astazi de Executiv a fost strategia de dezvoltare agricola si rurala a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020. Scopul Strategiei consta in imbunatatirea competitivitatii sectorului agroalimentar si realizarea unei sinergii intre agricultura, mediul natural si dezvoltarea rurala pentru a ameliora calitatea vietii in regiunile rurale, potrivit Moldpres.

Strategia stabileste trei prioritati de dezvoltare a agriculturii si a mediului rural. Viceministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Viorel Gutu, a declarat ca acestea se refera la cresterea competitivitatii sectorului agroalimentar prin modernizarea pietei, gestionarea durabila a resurselor naturale si imbunatatirea nivelului de trai in zonele rurale.

Autoritatile isi propun ca in urma implementarii Strategiei sa creasca valoarea sectorului agroalimentar din Moldova si accesul la noi piete de valoare inalta, sa fie ameliorata calitatea solului si rezistenta la eroziune, sa fie imbunatatita infrastructura rurala.

Articole Similare

Un nou atac cu cuţitul, în Franţa. O femeie a înjunghiat două persoane într-un supermarket

Un nou atac cu cuţitul, în Franţa. O femeie a înjunghiat două persoane într-un supermarket

O femeie care ar fi strigat „Allahu Akbar” a atacat două persoane cu un cuţit,

Împuşcături în masă la un festival în New Jersey. Sunt cel puţin 20 de răniţi, atacatorul a fost ucis

Împuşcături în masă la un festival în New Jersey. Sunt cel puţin 20 de răniţi, atacatorul a fost ucis

Cel puţin 20 de persoane, printre care şi un băiat de 13 ani, au fost

Angelina Jolie, în Mosul, după eliberarea de către coaliţia condusă de SUA: "Se simte MIROS de CADAVRE" VIDEO

Angelina Jolie, în Mosul, după eliberarea de către coaliţia condusă de SUA: "Se simte MIROS de CADAVRE" VIDEO

După aproximativ un an după ce oraşul Mosul din Irak a fost declarat ca fiind

Cutremur de 4.7 magnitudine

Cutremur de 4.7 magnitudine

Un seism cu magnitudinea de 4.7 pe Richter, potrivit Agenţiei Meteorologice naţionale, s-a produs în

Unii şoferi sunt dezamăgiţi: Limita de VITEZĂ pe drumuri din ţară scade

Unii şoferi sunt dezamăgiţi: Limita de VITEZĂ pe drumuri din ţară scade

Măsura, luată în pofida a luni de contestare, a manifestaţiilor motocicliştilor şi automobiliştilor şi a